To CSR Hellas γιορτάζει τα 20 χρόνια δράσης του την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Με έναν ξεχωριστό και συμβολικό τρόπο, το CSR Hellas γιόρτασε τα 20 χρόνια του με την πραγματοποίηση διαδικτυακής συζήτησης, στις 10 Δεκεμβρίου 2020 που συμπίπτει με την Παγκόσμια ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, έναν από τους βασικούς πυλώνες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

    Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της προσπάθειας για την εισαγωγή της έννοιας της κοινωνικής υπευθυνότητας στις επιχειρήσεις στη χώρα μας με τρόπο συστηματικό και συνδεδεμένο με τη δράση και τη στρατηγική τους και στήριξε με τη δράση και το έργο του τον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης σε όλη την επιχειρηματική και κοινωνική του διαδρομή.

    Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην εκδήλωση στη μοναδική συνεισφορά του Νίκου Αναλυτή, που συμμετείχε στη δημιουργία του Δικτύου σε όλα τα στάδια από τη σύλληψή του ως ιδέα και έως το 2012. “Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ενδιαφέρει όλους μας, γιατί αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές της Κοινωνίας στην οποία ζούμε” τόνιζε ο ίδιος ενώ  οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του CSR Hellas, αναφέρθηκαν στη σπάνια προσωπικότητα οραματιστή του πρώην  Προέδρου του Δικτύου.

    Θέματα της εκδήλωσης ήταν το νέο επιχειρηματικό πλαίσιο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και τις σημαντικές αλλαγές, που σημειώνονται σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

    Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης της εκδήλωσης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας συμμετείχαν οι:

     

    • Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας και υπό τη διπλή του ιδιότητα του Προέδρου του ΣΕΒ και Διευθύνοντος Συμβούλου της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ιδρυτικών μελών του CSR Hellas
    • Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος ΜΚΟ ΔΙΑΖΩΜΑ, ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών
    • Νίκος Κουτσιανάς, Πρόεδρος & Ιδρυτής της εταιρίαςAPIVITA, ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μίας εταιρίας διεθνώς πρωτοπόρου στην ενσωμάτωση της ΕΚΕ στην στρατηγική και στην επιχειρηματική της δράση
    • Χαρίδημος Τσούκας,Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick, ως εκπρόσωπος της ακαδημαϊκής κοινότητας
    • Μαρία-Ελένη Λούκη, μέλος της νικήτριας ομάδας του φετινού 5ουκύκλου του Φοιτητικού Διαγωνισμού “Νίκος Αναλυτής” που διοργανώνει το CSR HELLAS στη μνήμη του πρώην Προέδρου του, ως εκπρόσωπος της νεολαίας και
    • Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος CSR HELLAS

     

    Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Jan Noterdaeme, συνιδρυτής του CSR Europe και του Academy of Business in Society (ABIS) και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Louvain,ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύτηκε ο Jacques Delors, να κάνει το όραμα τότε για ένα δίκτυο επιχειρήσεων για την κοινωνική συνοχή σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. πράξη.

    O Jan Noterdaeme σε σύντομη αναδρομή στους σταθμούς της εικοσαετούς αυτής διαδρομής, αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς μίας «Ιθάκης» όπως ονόμασε την κοινή διαδρομή των 20 χρόνων που το CSR Hellas συμμετείχε ενεργά στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής ατζέντας. Η διαδρομή αυτή ξεκινά, όπως σημείωσε ο J. Noterdaeme από την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Διακήρυξη ενάντια στον Κοινωνικό Αποκλεισμό (“European Business Manifesto against Social Exclusion”), στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο για την ΕΚΕ που μάλιστα ξεκίνησε από την Αθήνα το 2002, την περίοδο που η Άννα Διαμαντοπούλου ως επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίαζε επίσημα πλέον την Πράσινη Βίβλο για την ΕΚΕ, αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη στιγμή της Ελληνικής Προεδρίας του 2014 που στήριξε, παρά την αντίθετη άποψη ισχυρών κρατών της Ε.Ε. την Οδηγία σχετικά με τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, ενώ σήμερα το CSR HELLAS και η Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα εκπροσωπείται με δύο μέλη στο ΔΣ του CSR Europe (Μ. Αλεξίου και Αλέξ. Κωστόπουλος). “Ως θετικό αποτέλεσμα αυτής της κοινής διαδρομής, τόνισε ο Jan Noterdaeme, είχαμε τη δήλωση για την Πράσινη Ανάπτυξη του κ. Frans Timmermans, από τη θέση του ως Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) και στη συνέχεια την πρόσφατη υιοθέτηση της ατζέντας του 2030 από την Πρόεδρο  της Ε.Ε. Ursula von der Leyen που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό τοπίο σε αυτή τη μακρά διαδρομή.”

    Στην ανάγκη να κατανοήσουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις που έχει η κοινωνία σήμερα από τις επιχειρήσεις εντάσσοντας την εταιρική κοινωνική ευθύνη στην στρατηγική τους αναφέρθηκε ο Δ. Παπαλεξόπουλος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι για να κτίσουμε μια κοινωνία που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στην συνέργεια μεταξύ κοινωνίας και επιχειρήσεων, οφείλουμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα των διαφορετικών πλευρών και να διαμορφώσουμε σταδιακά ένα πλέγμα αξιών   οδηγόντας σε ένα σύστημα  αναγνώρισης και επιβράβευσης  των  σωστων συμπεριφορών  ενώ  αυτές με τη σειρά τους  θα  αποτελούν τη πλέον τη  «νόρμα». Η έμφαση στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί από την ίδια την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους πελάτες, αλλά και την κοινωνία των πολιτών”.

    “Η επιχείρηση για να κερδίζει πρέπει να κερδίζει και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας” σημείωσε ο καθ. Χαρίδημος Τσούκας. “Στο σημερινό περιβάλλον υπάρχει αναστοχαστικότητα και προβληματισμός σχετικά με το ρόλο των επιχειρήσεων” συμπλήρωσε μεταξύ άλλων και ανέφερε την διάκριση σε τρείς διαφορετικές αξίες που σύμφωνα με την άποψή του χαρακτηρίζουν την σύνδεση των επιχειρήσεων με τον κοινωνικό τους ρόλο: τη φιλαλληλία, την υπευθυνότητα και την ανάπτυξη αντίληψης της συνεισφοράς στο κοινό καλό, και τελικά σε κάτι ευρύτερο.

    Στην κοινωνία της μέλισσας και τις αρχές του Ιπποκράτη, αρχές που συνδέονται με την φύση και την βιοποικιλότητα, αναφέρθηκε ο Ν. Κουτσιανάς, συνιδρυτής της Apivita εξηγώντας το μοντέλο που έκανε την εταιρία επιτυχημένη και ταυτόχρονα διαφορετική, συμπληρώνοντας “Η εξουσία οφείλει να υπηρετεί την κοινωνική συνοχή”, ενώ παρατήρησε την ανάγκη σύμπραξης με τους νέους και ενίσχυσης της καινοτομίας  χρησιμοποιώντας το απτό παράδειγμα  της νέας εταιρίας που δημιουργήθηκε εν μέσω πανδημίας της Symbiosis για να υπογραμμίσει κλείνοντας την σημασία της αναγεννητικής βιωσιμότητας σε συνδυασμό με την κοινωνική ευθύνη.

    Οι συνέργειες μεταξύ δομών του δημόσιου τομέα αλλά και μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σημείωσε ο Στ. Μπένος μιλώντας για την προσωπική του διαδρομή  μέσα από τις εμπειρίες τόσο από την υπηρεσία του στον δημόσιο βίο όσο και από την οργάνωση και λειτουργία της ΜΚΟ ΔΙΑΖΩΜΑ. Η σύμπραξη αλλά και η σωστή διακυβέρνηση των οργανισμών και των σχέσεων τους είναι προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος τόνισε μεταξύ άλλων καταλήγοντας «όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συνέργειες αυτές, πρέπει να έρθουν κοντά σε ένα όραμα, έναν σκοπό, να εργαστούν μαζί για αυτό σε μία σχέση που περιλαμβάνει το αξιακό περιβάλλον και υπηρετεί ένα σαφές επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο επίσης πρέπει να υπάρχει και να εξελίσσεται».

    Στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, τα θέματα σχετικά με την βιώσιμη και υπεύθυνη κοινωνικά ανάπτυξη θα μπουν ψηλότερα και με μεγαλύτερη έμφαση στην ατζέντα της οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Η πανδημία προκάλεσε εντονότερη ανάγκη να τεθούν οι προτεραιότητες για την βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη με ευθύνη για το παρόν αλλά και για το μέλλον των ανθρώπων και των κοινωνιών.

    Την εκδήλωση πλαισίωσε βίντεο (Σκηνοθέτης-Παραγωγός: Σταύρος Στάγκος) με αναφορά στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στα θέματα βιωσιμότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από το CSR Hellas το οποίο μπορεί κανείς να βρεί στο YouTube Channel του Δικτύου: https://www.youtube.com/watch?v=qgzT2hJ5TdY&ab_channel=CSRHELLAS