Αυτό είναι το έργο του Σωματείου «Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος», την χρονιά 2019-20

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει ως σκοπό την μείωση των παιδικών ατυχημάτων, την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών τραυματισμών και την αναβάθμιση της νοσηλείας των παιδιών στη χώρα μας.

Βάσει των ετήσιων στατιστικών στοιχείων που λαμβάνουμε από τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που εξοπλίζουμε, από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από το έργο του Σωματείου 1.310.000 παιδιά. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε και να εξοπλίσουμε όλα τα Παιδιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας της Ελλάδος.

Με μεγάλη μας χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η συνολική αξία του έργου μας από τον Νοέμβριο 2019 έως και τον Οκτώβριο 2020 ανήλθε στο ποσό των € 195.278,51.

Ευχαριστούμε ολόθερμα τα μέλη μας, τους χορηγούς, τους δωρητές και τους φίλους μας, χάρη στους οποίους καταφέραμε τη φετινή χρονιά να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Εξοπλισμός Νοσοκομείων

Δημιουργήσαμε και εξοπλίσαμε 7 Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών Παίδων στα κάτωθι Νοσοκομεία:

– Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο»

– Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας «Άγιος Γεράσιμος»

– Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας

– Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»

– Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Ν.Μ. Άργους

– Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας «Ελένη Θ. Δημητρίου»

– Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Εξοπλίσαμε με τα απαραίτητα μηχανήματα 3 Παιδιατρικές Κλινικές και 3 Παιδιατρικά Ιατρεία στα ακόλουθα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας:

– Γενικό Νοσοκομείο Πρεβέζης

– Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

– Γενικό Νοσοκομείο Ημαθίας – Μονάδα Νάουσας

– Κέντρο Υγείας Γαλατά

– Κέντρο Υγείας Σκιάθου

– Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τήλου

Επίσης προσφέραμε εξοπλισμό και μηχανήματα σε ακόμη 3 Νοσοκομεία:

– Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

– «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

– Γενικό Νοσοκομείο Άρτας

Ιατρικά Σεμινάρια

Από τον Νοέμβριο 2019 έως και τον Οκτώβριο 2020 χρηματοδοτήσαμε 3 Σεμινάρια A.P.L.S. (Advanced Paediatric Life Support). Πιο συγκεκριμένα, δύο Σεμινάρια A.P.L.S. σε συνεργασία με την A.P.L.S. Hellas στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και ένα Σεμινάριο A.P.L.S. σε συνεργασία με την A.P.L.S. Crete στην Κρήτη, όπου συμμετείχαν συνολικά 93 ιατροί.

Δυστυχώς φέτος, λόγω της πανδημίας Covid-19, αναβλήθηκαν 6 ιατρικά σεμινάρια τα οποία είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στην Αθήνα, στην Κρήτη, και στην Αλεξανδρούπολη. Τα σεμινάρια αυτά έχουν ήδη προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων

Συγχρόνως, επειδή η πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων μέχρι και 50%, συνεχίσαμε συστηματικά το πρόγραμμα «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων», πραγματοποιώντας 39 παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, τις οποίες παρακολούθησαν 1.717 παιδιά.

Δυστυχώς, άλλες 25 παρουσιάσεις που είχαν προγραμματιστεί αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19. Ευελπιστούμε, όταν τα σχολεία επανέλθουν στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας, να μπορέσουμε να επισκεφθούμε περισσότερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία.

Άμεσοι Στόχοι

Σήμερα οι άμεσοι στόχοι μας είναι:

Ο εξοπλισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα κάτωθι Νοσοκομεία:

– «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά

– Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου

– Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κύμης

Ο εξοπλισμός των Παιδιατρικών Τμημάτων στα κάτωθι Νοσοκομεία:

– Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας

– «Καραμανδάνειο» Γ.Ν. Παίδων Πατρών

Η αγορά μηχανημάτων απαραίτητων για την κάλυψη ουσιαστικών και άμεσων αναγκών στα Παιδιατρικά Τμήματα των κάτωθι Νοσοκομείων:

– Π.Γ.Ν. Ηρακλείου «ΠΑΓΝΗ»

– Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων

– Γ.Ν.-Κ.Υ. Καρύστου

– Γ.Ν. Άρτας

– Γ.Ν. Κοζάνης

– Γ.Ν. «Παίδων Πεντέλης»

– Γ.Ν. Δράμας

– Γ.Ν. Αγρινίου

– Γ.Ν. Φλώρινας

Η χρηματοδότηση του προγράμματος «Εκπαίδευση Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού στην Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους να διευρύνουν τις γνώσεις των στην αντιμετώπιση παιδικών τραυματισμών.

Η συνέχιση του προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» με ομιλίες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία και η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων με συμβουλές πρόληψης.