Συνεργασία πανεπιστημίου Δ. Αττικής και Δήμου Χαϊδαρίου για σταθμούς μέτρησης ρύπων

Σταθμούς μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων θα εγκαταστήσει ο Δήμος Χαϊδαρίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Με τους σταθμούς μέτρησης θα διερευνηθεί η επιβάρυνση συγκεκριμένων περιοχών του Χαϊδαρίου με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους αλλά και η πιθανή προέλευσή τους από βιομηχανικές δραστηριότητες και ειδικότερα από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου.

Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Χαϊδάρι λόγω των διυλιστηρίων ήταν έντονο στο παρελθόν  και είχε επιλυθεί με τον εκσυγχρονισμό των διυλιστηρίων. Όμως εδώ και κάποια χρόνια η ενόχληση έχει παρουσιαστεί πάλι, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες.

Με σκοπό την ακριβή καταγραφή και την επίλυση του προβλήματος, ο Δήμος Χαϊδαρίου ζήτησε τη συμβολή  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για την Ανάπτυξη και Εγκατάσταση Μετρητικών Σταθμών Ατμοσφαιρικών Ρύπων στο Δήμο Χαϊδαρίου  από την Ερευνητική Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας & Έξυπνων Λύσεων του Πανεπιστημίου.  Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του γενικότερου Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και  του ΠΑΔΑ, το οποίο υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2020.

Η χρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου από το Πανεπιστήμιο θα γίνει μέσω χορηγίας των ΕΛΠΕ ύψους 37.200 Ευρώ και η απόφαση για την αποδοχή της χορηγίας από τον Δήμο ελήφθη στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Τα δεδομένα από τους Σταθμούς Μέτρησης θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο σε εξυπηρετητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι υπολογισμοί και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα  σε πιστοποιημένους χρήστες. Ταυτόχρονα θα αναπτυχθεί και σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την περίπτωση που καταγραφούν πρόδρομα φαινόμενα έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.