CSR Reports: Oι απόψεις των στελεχών για την Λογοδοσία Αειφορίας

    Στελέχη του χώρους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Εταιρικής Υπευθυνότητας κατέθεσαν  στο CSR Reports τις απόψεις τους για την Λογοδοσία Βιωσιμότητας αλλά και την εμπειρία και την στρατηγική τους πάνω στο θέμα.

     

    Η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι μέρος του DNA μας.

    Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι μέρος του DNA μας. Είναι η τήρηση να δίνουμε καθημερινά τον καλύτερό μας εαυτό, για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των συνανθρώπων μας. Οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μας κινούνται γύρω από τρεις πυλώνες: τον  Άνθρωπο, τόσο των δικών μας όσο και των τοπικών κοινωνιών, τα Προϊόντα μας, που προσφέρουμε καθημερινά και με αγάπη, και το Περιβάλλον, το μεγάλο μας σπίτι, στο οποίο ζούμε και οφείλουμε να φροντίζουμε για τις επόμενες γενιές. Πάνω σε αυτούς τους τρεις πυλώνες βασίζεται και ο κοινωνικός μας απολογισμός. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μπορούμε να ακούμε και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες που φέρει ο κάθε πυλώνας. Και μαζί, έρχεται η υπόσχεσή μας να είμαστε εκεί, δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, καθημερινά.

     Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs στη δραστηριότητα αλλά και στον Απολογισμό σας;

    Η προσέγγισή μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της ΟΗΕ (SDGs), οι οποίοι έχουν και συγκεκριμένες επιδιώξεις και αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το 2030. Πάνω σε αυτούς τους 17 Στόχους σχεδιάζονται και υλοποιούνται οι δράσεις μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο και εμείς, ως μια μεγάλη αλυσίδα λιανεμπορίου στην Ελλάδα, στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.  Όλα μας τα προγράμματα και οι δράσεις μας είναι κουμπωμένες με έναν ή και περισσότερους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

     Πώς έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τη Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας του Covid-19;

    Η πανδημία του Covid-19 έχει επηρεάσει όλους και όλα γύρω μας. Είναι πρωτόγνωρες συνθήκες, από τις οποίες πρέπει να βγούμε δυνατοί.  Έχοντας πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο, καλύψαμε ανάγκες που προέκυψαν από το σύστημα Υγείας και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται, οι οποίες ανακοινώθηκαν προς το κοινό. Η πανδημία ίσως επηρεάσει θετικά τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε θέματα τοπικών κοινωνιών, καθώς εταιρείες ευαισθητοποιούνται και καλύπτουν τις ανάγκες αυτών. Ταυτόχρονα όμως, ίσως επηρεάσει αρνητικά περιβαλλοντικά θέματα, όπως η χρήση πλαστικών, η ανακύκλωση και η σπατάλη τροφίμων, καθώς τίθενται σε χαμηλότερη προτεραιότητα από τους συνανθρώπους μας.

     

    H πανδημία άλλαξε δραστικά το χάρτη ουσιαστικότητας.

    Σωτήρης Πάστρας Corporate Social Responsibility Manager, Αpivita

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Η Apivita -για πρώτη φορά στην ιστορία της- προχώρησε σε εξωτερική διασφάλιση του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης, γεγονός που από μόνο του σημαίνει πολλά και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία.  Άλλωστε, μιλάμε για μια εταιρεία μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο, η οποία και δεν εμπίπτει σε νομοθεσίες σχετικές με τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Η ακλόνητη πίστη μας στις αρχές της αειφορίας, της προστασίας της βιοποικιλότητας και της κοινωνικής προσφοράς αποτέλεσαν βασικούς πυλώνες του Απολογισμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, παράλληλα με τη δημοσιοποίηση του Απολογισμού, βρισκόμαστε σε διαδικασία επαναπιστοποίησης ως B Corp εταιρεία, γεγονός που καθιστά την Apivita μοναδική όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.  Άλλωστε στην Apivita έχουμε ένα moto: «Δεν θέλουμε να είμαστε η καλύτερη εταιρεία ΣΤΟΝ κόσμο αλλά η καλύτερη εταιρεία ΓΙΑ τον κόσμο!»

     Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs στη δραστηριότητα αλλά και στον Απολογισμό σας;

    Ο Απολογισμός προετοιμάστηκε σε συμφωνία με τα πρότυπα GRI, με στόχο όχι μόνο να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών μας, αλλά και να τους ενημερώσουμε για την πρόοδό μας στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς οι επιδράσεις μας στους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος έχουν αξιολογηθεί ως προς τη συνεισφορά τους στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην Apivita άλλωστε, κάθε μας δράση, πολιτική, διαδικασία και ενέργεια στην οποία προχωράμε, θέλουμε να έχει θετικό αντίκτυπο σε έναν η περισσότερους από τους 17 Στόχους, πιστεύουμε ότι η Agenda 2030 πρέπει να αποτελεί την κοινή -παγκόσμια- γλώσσα των εταιρειών όλου του κόσμου.

     Πώς έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τη Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας του Covid-19;

    Θεωρώ πως η πανδημία μετατόπισε το κέντρο βάρους, άλλαξε δραστικά το χάρτη ουσιαστικότητας των περισσοτέρων εταιρειών παγκοσμίως, καθώς στο επίκεντρο βρέθηκε ξανά ο άνθρωπος. Οι ενέργειες, οι δράσεις, οι αποφάσεις που έλαβαν οι εταιρείες για την προστασία τόσο της προσωπικής όσο και της επαγγελματικής ασφάλειας των εργαζομένων, αποτελούν πια ουσιαστικά προτεραιότητα για το σύνολο των επιχειρήσεων σε παγκόσμια κλίμακα και αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη λογοδοσία αειφορίας.

     

    Όραμά μας να βελτιώνουμε τη ζωή των ασθενών.

    Ελισάβετ Προδρόμου, Γενική Διευθύντρια Bristol Myers Squibb Ελλάδος

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε το όραμά μας, δηλαδή να βελτιώνουμε τη ζωή των ασθενών μέσα από καινοτόμους θεραπείες, συμμετέχουμε ενεργητικά στην ευημερία του μακροπεριβάλλοντος όπου δραστηριοποιούμαστε. Επενδύουμε σταθερά στην οικονομική βιωσιμότητα, την κοινωνική πρόοδο και την προστασία των οικοσυστημάτων. Εργαζόμαστε με βάση τρεις πυλώνες: Πρώτον, τους ασθενείς, έχοντας ως προτεραιότητά μας να τους παρέχουμε νέα και αποτελεσματικά φάρμακα, παρά τις όποιες προκλήσεις που δημιουργούνται, κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχονται τα συστήματα υγείας. Δεύτερον, τους ανθρώπους μας, που απελευθερώνουν το δυναμικό τους μέσα σε ένα θετικό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. Τέλος, την επιχειρηματική μας δραστηριότητα και πώς θα παραμείνει συμβατή με έναν υγιή πλανήτη.

     Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs (Sustainable Development Goals) στη δραστηριότητα και στον Απολογισμό σας;

    Με εταιρική υπευθυνότητα που εκτείνεται πολύ πιο πέρα από την  Έρευνα και την Ανάπτυξη, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δράσεις που υπαγορεύονται από τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών – και όχι μόνο. Υιοθετούμε τη διαφορετικότητα στην εργασία και την αξιοποιούμε ως πηγή έμπνευσης και ενδυνάμωσης των εργαζομένων μας. Προάγουμε την επιστημονική αριστεία θεμελιώνοντας την ποιότητα και την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Εντοπίζουμε τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ανταποκρινόμαστε υποστηρίζοντας μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και συλλόγους ασθενών.  Έχοντας καλλιεργήσει ισχυρή κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθησίας μέσα στην εταιρεία, ελαχιστοποιούμε την επιβάρυνση που δημιουργούμε στο περιβάλλον, εφαρμόζουμε δράσεις ανακύκλωσης και μείωσης των ενεργειακών δαπανών.

     Πώς έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τη Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας Covid-19;

    Η πανδημία επέφερε απότομες αλλαγές και νέες προκλήσεις, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις  επιχειρήσεις, τις κοινωνίες και το περιβάλλον. Για τους ασθενείς, η απρόσκοπτη διαθεσιμότητα των φαρμάκων τους αποτέλεσε απόλυτη προτεραιότητα και ανταποκριθήκαμε προχωρώντας σε αναπροσαρμογές στην εφοδιαστική μας αλυσίδα. Για τους ανθρώπους μας, έπρεπε να εξασφαλιστεί η διαφύλαξη της υγείας τους, όπως και η άμεση και αποτελεσματική μετάβασή τους στην τηλεργασία. Οι κοινωνικές μας δράσεις προσανατολίστηκαν σε πληθυσμιακές ομάδες που κλονίστηκαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση και αναλάβαμε στοχευμένες υποστηρικτικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με την  Ένωση Ασθενών Ελλάδας, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, τους Γιατρούς του Κόσμου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και συλλόγους ασθενών για την υποστήριξη  ατόμων με ογκολογικά νοσήματα και β-θαλασσαιμία.

     

    Αρωγός στην κρίση η Λογοδοσία Αειφορίας.

    Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Quest Συμμετοχών και Πρόεδρος της Επιτροπής ΕΚΕ και Βιώσιμης Ανάπτυξης

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Για τον  Όμιλο Quest, η χάραξη στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και η διαδικασία ενσωμάτωσης της στρατηγικής αυτής στις εταιρείες του ομίλου, αποτέλεσε εξ αρχής θεμελιώδη πρόκληση. Ειδικά φέτος, για πρώτη φορά, στην  Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης περιλαμβάνονται επιλεγμένοι βασικοί, προηγμένοι και κλαδικοί δείκτες του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG 2019 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παράλληλα με το πρότυπο GRI, λαμβάνοντας και εξωτερική διασφάλιση. Παράλληλα, φέτος έχει γίνει ξεχωριστή μελέτη ουσιαστικότητας και ανάλυση θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης για καθεμιά από τις τέσσερεις μεγαλύτερες θυγατρικές, προσεγγίζοντας βαθύτερα και σφαιρικότερα τα ουσιαστικά θέματά τους, με τοποθέτηση στόχων βελτίωσης και δεικτών παρακολούθησης.  Όπως κάθε φορά, σταθερή πρόκληση είναι ο ευρύς διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη στη μελέτη ουσιαστικότητας.

    Με όραμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη τους άξονες «Τεχνολογία, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα», ως ένας μεγάλος εισηγμένος όμιλος, με πολυσχιδείς δραστηριότητες με κέντρο την τεχνολογία και δυναμική ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λειτουργούμε βάσει ενός συνεκτικού, ευέλικτου και δομημένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τον προσανατολισμό μας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επιδιώκοντας τη δημιουργία καινοτόμου αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη, την κοινωνία και τη χώρα μας. Πολύ σημαντική είναι και η επένδυσή μας στην ανάπτυξη των περισσότερων από 1.900 εργαζομένων μας, που αποτελούν και το μεγαλύτερο κεφάλαιό μας και προωθητική ισχύ για την εξελικτική μας πορεία στη νέα εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, του ΑΙ & ΙοΤ, και όχι μόνο. Παράλληλα, στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας είναι η μέριμνα για τον αντίκτυπο των πράξεών μας στο περιβάλλον και την κοινωνία, αντιμετωπίζοντας υπεύθυνα τα θέματα και συνεισφέροντας σε καθένα από αυτά.

     Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs στη δραστηριότητα αλλά και στον Απολογισμό σας;

    Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) μας βοηθούν να διαχειριστούμε βιώσιμα το παρόν, μεριμνώντας για το μέλλον. Με αυτούς ως πυξίδα, μελετούμε τις επιδράσεις της λειτουργίας μας και αναπροσαρμόζουμε συνεχώς τις προσπάθειες βελτίωσης εντός και εκτός του ομίλου μας. Πρωταρχική σημασία για εμάς και τη δραστηριότητά μας έχει η αξιοπρεπής εργασία και η οικονομική ανάπτυξη, η βιομηχανία, η καινοτομία και οι υποδομές, καθώς και η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, χωρίς να είναι μόνο αυτοί οι στόχοι. Με τις δράσεις μας προς την κοινωνία συνεισφέρουμε στην Ποιοτική Εκπαίδευση, ενώ με τη μέριμνά μας για το περιβάλλον συμβάλλουμε με Δράσεις για το Κλίμα. Τέλος, με γνώμονα τους στόχους «Μηδενική Φτώχεια» και «Συνεργασία για τους Στόχους», συνεργούμε με στοχευμένες ΜΚΟ αλλά και άλλους κρατικούς ή μη φορείς, στους στρατηγικούς τομείς κοινωνικών και περιβαντολογικών δράσεων που έχει τοποθετηθεί ο όμιλος.

     Πώς έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τη Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας Covid-19;

    Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση και οι αντιξοότητές της είναι αφορμή να αναρωτηθούμε πόσο έτοιμοι είμαστε να προσαρμοστούμε στον καινούργιο κόσμο που προδιαγράφεται και ακόμα περισσότερο να δοκιμάσουμε πέρα από την προσαρμογή, την ανθεκτικότητά μας, τη διορατικότητά μας στους κινδύνους, την ετοιμότητά μας στις καινούργιες καταστάσεις. Ποτέ δεν πρόβαλλαν τα πλάνα βιώσιμης ανάπτυξης τόσο ζωντανά εμπρός μας όπως τώρα, με την επιτακτική ανάγκη για άμεση υλοποίηση, δεδομένου ότι η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις παγκοσμίως.  Έτσι, η Λογοδοσία Αειφορίας, που σηματοδοτεί την εταιρική υπευθυνότητα και εστιάζεται σε εταιρικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους, αποτελεί αρωγό και μπορεί να πει κανείς ότι δεν μας βρήκε απροετοίμαστους αυτό το αναπάντεχο χτύπημα του κορονοϊού, παρόλο ότι ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη.  Άρα βρισκόμαστε επιτατικά εμπρός σε καινούργια διλήμματα τη μεταβατική αυτή εποχή του κορονοϊού, για θέματα που οι απαντήσεις τους πρέπει να επιλύσουν τα τρέχοντα προβλήματα καθημερινότητας εν όψει της επιδημίας, ενώ από την άλλη πλευρά να επιταχύνουν τις διαδικασίες αλλαγών, μετασχηματισμού και ανάπτυξης στο καινούργιο περιβάλλον.

     

    Ανάγκη για συστηματική, ορθή και ποιοτική ενημέρωση.

    Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Τιτάν Group ESG Performance Director

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Για τον  Όμιλο Τιτάν, η έκδοση ετησίως Απολογισμών που περιλαμβάνουν εκτός από τα οικονομικά αποτελέσματα και τα μη χρηματοοικονομικά αποτελέσματα, δηλαδή την επίδραση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στην κοινωνία εν γένει, είναι μια παράδοση σχεδόν σαράντα ετών.

    Από το 2016 δημοσιεύουμε Ενιαία  Έκθεση Απολογισμού σε επίπεδο ομίλου, η οποία ακολουθεί πλήρως διεθνή πρότυπα (ΙFRS, ΙΙRC, προδιαγραφές εταιρικής διακυβέρνησης του Βελγίου από το 2019) και κατευθυντήριες οδηγίες (UN Global Compact, Global Cement and Concrete Association), τόσο για τα οικονομικά όσο και για τα μη χρηματοοικονομικά αποτελέσματά μας.

    H μεγαλύτερη πρόκληση ήταν εξ αρχής η διασφάλιση της ποιότητας και της ακρίβειας των περιεχομένων του Απολογισμού, όπως και η επικέντρωση σε ό,τι είναι πραγματικά ουσιώδες για την κατανόηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Για το λόγο αυτό, στοχεύουμε στο υψηλό επίπεδο διασφάλισης (reasonable assurance) και των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Αυτό το επιτυγχάνουμε μέσω της υποβολής τους σε έλεγχο και επαλήθευση από εταιρεία ανεξάρτητων ελεγκτών. Ταυτόχρονα, ανά πενταετία αξιολογούμε τα ουσιώδη θέματα τόσο για την εταιρεία όσο και για τους συμ-μετόχους μας, σε επίπεδο ομίλου αλλά και στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε.

    Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs στη δραστηριότητα αλλά και στον Απολογισμό σας;

    Από το 2015, ο  Όμιλος Τιτάν υιοθέτησε τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ως πλαίσιο ανάλυσης των ουσιωδών θεμάτων του και σύνδεσής τους με τις προτεραιότητες και τους στόχους του ομίλου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Από το 2018, αναλύουμε στον Απολογισμό μας τη συνολική αξία που παράγουμε και αναδιανέμουμε ετησίως στους συμ-μετόχους μας, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη συνεισφορά μας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η ανάλυση και παρουσίαση γίνεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για την έκδοση Αναφορών Προόδου (UNGC CoP), καθώς και το Καταστατικό και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Παγκόσμιας  Ένωσης Τσιμέντου και Σκυροδέματος (GCCA).

     Πώς έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τη Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας του Covid-19;

    Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε εντονότερα την ανάγκη συστηματικής, ορθής και ποιοτικής ενημέρωσης όλων των συμμετόχων αλλά και των πολιτών. H τακτική και έγκαιρη επικοινωνία σημαντικών εταιρικών πληροφοριών, η διαφάνεια και η συνέπεια σε εταιρικό επίπεδο, διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση, καθιστώντας μια επιχείρηση πιο ανθεκτική και βιώσιμη ακόμη και σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας και προκλήσεων, όπως στην παρούσα συγκυρία.

     

    Βασικό στρατηγικό εργαλείο οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης.

    Ρούλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Η  Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2002 και πλέον έχει καθιερωθεί στη συνείδηση και στην κουλτούρα όλης της εταιρείας. Φέτος εκδώσαμε τη 15η  Έκθεση, η οποία, όπως κάθε χρόνο, ακολουθεί τα Διεθνή Πρότυπα Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης Global Reporting Initiative (GRI), καθώς και το Πρότυπο Αρχών AA1000 για λόγους συγκρισιμότητας και συνέπειας στην παρεχόμενη πληροφορία. Μέσω της έκθεσης αυτής παρουσιάζουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο και πώς αυτό συνεισφέρει ευρύτερα στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

    Η έκθεση αποτελεί το όχημα αποτύπωσης της στρατηγικής, των προγραμμάτων, των αποτελεσμάτων και των δεσμεύσεων της εταιρείας μας για τα επόμενα χρόνια. Η μεγαλύτερη πρόσκληση για εμάς δεν είναι η έκθεση ως έντυπο, αλλά η εφαρμογή μιας στρατηγικής που θα αποτυπώνει την ευρύτερη αξία την οποία δημιουργεί η εταιρεία μέσα από τη δραστηριότητά της, σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό.

     Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs στη δραστηριότητα αλλά και στον Απολογισμό σας;

    Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, όπως και η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, αποτελούν μία ενιαία διεθνή γλώσσα, που είναι κατανοητή από το σύνολο των ενδιαφερόμενων μερών και θέτει τη βάση για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών και συνεργασιών. Για εμάς, στη Vodafone, πέραν της αποτύπωσης στην  Έκθεση των SDGs, που έχουμε τη μεγαλύτερη επίδραση μέσω της εφαρμογής των προγραμμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτελούν ένα βασικό στρατηγικό εργαλείο. Και αυτό γιατί μας βοηθούν να επαναξιολογήσουμε τους στόχους μας και τις στρατηγικές μας, σε επίπεδο επιχειρηματικού μοντέλου, οπότε αντίστοιχα να αυξήσουμε τη θετική ή/και να μειώσουμε την αρνητική μας επίδραση, συμβάλλοντας ενεργά και στη σχετική εθνική στρατηγική της χώρας.

     Πως έχει επηρεάσει κατά την γνώμη σας την Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας του Covid-19;

    Καθώς η πανδημία είναι ακόμα σε εξέλιξη, είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να υπολογίσουμε με ακρίβεια τις συνέπειές της σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Ωστόσο, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους κρίσης, κάθε αλλαγή δημιουργεί κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες για την επιχειρηματική κοινότητα. Επομένως η ενίσχυση της λογοδοσίας και της υπευθυνότητας των εταιρειών, θα πρέπει να γίνει μέσα από την επαναξιολόγηση της ετοιμότητας ανταπόκρισής τους σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης και της αναπροσαρμογής του επιχειρηματικού τους μοντέλου, ώστε σε περιόδους κρίσης, να μπορούν να μεγιστοποιούν την αξία που δημιουργούν.

     

    Λειτουργούμε σε πλήρη εναρμόνιση με τους SDGs.

    Νικόλας Αγγελόπουλος, PhD CSR Specialist, Interamerican

     

    Ποια είναι η φιλοσοφία σας όσον αφορά την προετοιμασία του δικού σας Απολογισμού Βιωσιμότητας; Πού εστιάζετε περισσότερο και ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διαδικασία;

    Η εταιρεία μας, πρωτοπόρος στην ελληνική ασφαλιστική αγορά όσον αφορά στην αναγνώριση, οργάνωση και ενσωμάτωση στη στρατηγική της Εταιρικής Υπευθυνότητας, με ετήσιο σχέδιο δράσεων και δεσμεύσεων έναντι ελληνικών και διεθνών φορέων, εκδίδει Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης τα τελευταία 12 χρόνια. Η φιλοσοφία μας ξεκινά από τις αρχές της διαφάνειας που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας μας και επικεντρώνεται στην ουσιαστική και τακτική ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μερών μας. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε όλη αυτήν τη διαδικασία είναι η εναρμόνιση εσωτερικών και εξωτερικών ενδιαφερομένων μερών, με στόχο την ποιοτική ανάδειξη των θεμάτων που είναι ουσιαστικά για την εταιρεία, αλλά συγχρόνως αποτελεί και τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την παραγωγή μιας ουσιώδους έκθεσης.

     Πώς έχετε ενσωματώσει τους SDGs στη δραστηριότητα αλλά και στον Απολογισμό σας;

    Η Interamerican έχει συνδέσει άρρηκτα-αμφίδρομα την Εταιρική Υπευθυνότητα με την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα.  Έχουμε ενσωματώσει στην εταιρική στρατηγική τον όρο «Υπευθυνότητα» σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων μας. Η στρατηγική μας στο κομμάτι της Υπευθυνότητας λειτουργεί σε εναρμόνιση με τους SDGs. Οι SDGs αποτελούν το πλέον καλά οργανωμένο οδηγό υπευθύνου προσανατολισμού και κάθε μας ενέργεια σχεδιάζεται και υλοποιείται βάσει δεδομένων δεσμεύσεών μας. Συνεισφέρουμε στην επίτευξη αρκετών από τους Στόχους, και αυτή η συνεισφορά αποτυπώνεται και στην έκθεση μας. Οι SDGs έχουν ενεργό θέση πλέον τα τελευταία χρόνια στην κατάρτιση της Στρατηγικής Υπευθυνότητας μας και Στόχοι όπως οι 3 , 8 , 1, 13 και 17 είναι βασικής και ύψιστης προτεραιότητας για εμάς.

     Πώς έχει επηρεάσει κατά τη γνώμη σας τη Λογοδοσία Αειφορίας η κρίση της πανδημίας του Covid-19;

    Η υγειονομική κρίση που ζούμε επέφερε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια άνευ προηγουμένου διαταραχή σε πολλαπλά επίπεδα. Είναι μια κρίση που επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, δουλεύουμε και σχεδιάζουμε το μέλλον. Η λογοδοσία ως προς τα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι μια διαδικασία συνεχούς και ουσιαστικής ενέργειας ως προς τα ενδιαφερόμενα μέρη αλλά και προς την ευρύτερη κοινωνία εν γένει. Η εταιρεία, ανεξαρτήτως κρίσεων, οφείλει να συνεχίσει να λειτουργεί και να εξυπηρετεί το σκοπό στο τρίπτυχο οικονομία – περιβάλλον – διακυβέρνηση, με κοινό παρονομαστή την κοινωνία. Αναπόφευκτα, οι πρακτικές και οι δεσμεύσεις ως προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αναπροσδιορίζονται και ανασχεδιάζονται, φέρνοντας τον τομέα της Υγείας στο επίκεντρο. Για εμάς στην Ιnteramerican, η Υγεία αποτελεί το βασικό μέρος της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και η υγειονομική κρίση ήρθε να τονίσει τη σημαντικότητα του τομέα της Υγείας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

     

    Μπορείτε να δείτε την 10η έκδοση CSR Reports ΕΔΩ