Η Αμαλία Διονυσίου, πιστεύει πως η τεχνολογία είναι (και) γένους θηλυκού

Η Αμαλία Διονυσίου, Demand & Network Planning Manager στην WIND, μας μεταφέρει τη σύγχρονη πραγματικότητα μιας γυναίκας που εργάζεται στο χώρο της τεχνολογίας, συζητώντας μαζί μας για τη θέση της γυναίκας στην νέα ψηφιακή εποχή.

«Η εκπροσώπηση των γυναικών στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά και συγκεκριμένα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, μόνο δεδομένη δεν ήταν πριν από μερικά χρόνια. Αυτό νομίζω πως έχει αρχίσει να αλλάζει, τουλάχιστον έτσι νιώθω στο δικό μου εργασιακό περιβάλλον», με αυτή τη φράση ξεκίνησε η συζήτηση μας με την  Αμαλία Διονυσίου, όταν την ρωτήσαμε πως αισθάνεται ως γυναίκα που εργάζεται στο τμήμα Network & Supply Chain, στην WIND.

«Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που παρατηρώ μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο σκέψης ανδρών και γυναικών για την δυνατότητα των δεύτερων να ασχοληθούν με τεχνολογικά επαγγέλματα και να εξελιχθούν μέσα από αυτά. Καθημερινά, μέσα από τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζομαι, έχω την αίσθηση πως δεν είμαι μόνη μου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω δεν αφορούν μόνο εμένα, αλλά όλους μας και αυτό είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό. Απαιτεί χρόνο, αλλά όταν το αισθανθείς νιώθεις πραγματικό μέλος μιας ομάδας χωρίς διαχωρισμούς» μας λέει για το δικό της εργασιακό περιβάλλον και την καθημερινότητα της.

Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες που εργάζονται στον τεχνολογικό τομέα πιστεύουν ότι οι συνέπειες της COVID-19 έχουν καθυστερήσει την εξέλιξη της καριέρας τους. «Τη δεδομένη στιγμή, ακόμα και μετά από ένα χρόνο πανδημίας, πιστεύω πως η ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στον εργασιακό χώρο βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για πολλές εταιρείες και οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από μόνη της αυτή η συνθήκη είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, ενώ θεωρώ πως τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί άλματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας για να μπορούμε να πούμε πως βρισκόμαστε στο ιδανικό σημείο. Αναμφίβολα ο κορωνοϊός επηρέασε το σύνολο της ζωής μας, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την επαγγελματική μας εξέλιξη; αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες» μας λέει με ειλικρίνεια.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό βήμα που σημειώνεται στην μείωση του χάσματος της εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών αποτελεί πάντα και ζήτημα οργανισμού, κουλτούρας και νοοτροπίας. «Στη WIND είμαστε τυχεροί καθώς έχουμε τη δυνατότητα να εργαζόμαστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούμε και να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους με σύγχρονες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Το ζητούμενο είναι να επωφελούμαστε από τη διαφορετικότητα και να εξελισσόμαστε. Ωστόσο οφείλω να πω πως αποτελεί ευθύνη όλων μας, ανδρών και γυναικών, ατομικά και συλλογικά, να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτό τον τρόπο. Θα ήταν πολύ ωραίο, κάποια στιγμή, να σταματήσουμε να μιλάμε για την ισότητα και απλώς να την ζήσουμε»

Για το τέλος μας κρατάει το καλύτερο, την πραγματοποίηση των δικών της προσωπικών ονείρων. «Θυμάμαι πως από το σχολείο ακόμα αυτό που με τράβαγε προς τα τεχνολογικά επαγγέλματα, ήταν ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει μια τεχνολογική υπηρεσία ή καινοτομία στους ανθρώπους και το σύνολο της κοινωνίας. Νιώθω τυχερή που σήμερα έχω τη δυνατότητα, μέσα από το επάγγελμα μου, να είμαι μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ψηφιακής επανάστασης που ζούμε σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο».