Άσυλο Ανιάτων: Δωρεά από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Ένα νέο, σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης θα έχουν στη διάθεσή τους οι περιθαλπόμενοι του Ασύλου Ανιάτων μετά την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Η ανανεωμένη αίθουσα διαμορφώθηκε κατάλληλα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και συνεπώς είναι εύκολα προσβάσιμη, ασφαλής και λειτουργική. Ταυτόχρονα, για τη διακόσμηση της αίθουσας χρησιμοποιήθηκαν έντονα χρώματα και τοποθετήθηκε πλούσιος φωτισμός ώστε να επιδρούν θετικά στη ψυχολογία των ενοίκων του Ασύλου και να τους εμπνέουν να εκφράζονται δημιουργικά.

Οι περιθαλπόμενοι μπορούν να συμμετέχουν τόσο σε ατομικές δραστηριότητες όπως η ζωγραφική, η μουσική και οι χειροτεχνίες αλλά και σε ομαδικές όπως οι κατασκευές, η ανάγνωση παραμυθιού, οι μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις, τα επιτραπέζια παιχνίδια. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πλαισιωμένο χώρο έκφρασης και μετουσίωσης των συναισθημάτων των συμμετεχόντων, όπου προάγεται και αναπτύσσεται η ομαδικότητα και η κοινωνικοποίηση.

Η ανακαίνιση του χώρου των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και υγείας των ενοίκων του Ιδρύματος. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και αντικατοπτρίζονται έντονα στην αυτοεκτίμηση και την ευεξία των συμμετεχόντων-«νέων καλλιτεχνών» καθώς πολλά έργα τους συμπεριλαμβάνονται σε εκθέσεις και bazaar με αποτέλεσμα να νιώθουν περήφανοι για τις δημιουργίες τους. Θετικά είναι τα αποτελέσματα και στη διεύρυνση, διατήρηση και πρόληψη έκπτωσης στους τομείς της κίνησης, των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών π.χ. λόγος, συγκέντρωση, προσοχή και μνήμη.

Το τμήμα της δημιουργικής και καλλιτεχνικής απασχόλησης είναι στελεχωμένο με μια διπλωματούχο πιανίστα και έναν αγιογράφο, με μεγάλη εμπειρία και οι δύο σε καλλιτεχνικές και δημιουργικές δραστηριότητες με ΑμεΑ, ενώ πολύτιμη είναι και η συνδρομή 23 εθελοντών του Ασύλου.

Η Πρόεδρος του Ασύλου Ανιάτων κα Ιωάννα Ηλιάδη δήλωσε σχετικά «Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την έμπρακτη ανταπόκρισή του στο αίτημά μας. Η ευγενική αυτή χορηγία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αυτό τον καιρό που όλοι μας βιώνουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και οι δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία για τους περιθαλπόμενους μας».