Κωνσταντίνος Φρουζής , Πρόεδρος ΣΦΕΕ

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑΛΑ

«Κοινωνική συμμαχία» δημιούργησαν πρόσφατα ΣΦΕΕ, ΙΣΑ και ΕΟΦ θέλοντας να στηρίξουν τους ανασφάλιστους πολίτες της χώρας, που δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής αναλύει στο CSR REVIEW την πρωτοβουλία.

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία προς όφελος των ασθενών συμπράττουν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με στόχο τη στήριξη της φαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων και αναξιοπαθούντων πολιτών, προκειμένου να μη μείνει κανένας χρόνιος ασθενής ακάλυπτος από φαρμακευτική περίθαλψη επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει τα φάρμακά του. Αρωγός σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και με την εποπτεία του θα διατεθούν δωρεάν σκευάσματα σε χρονίως πάσχοντες μακροχρόνια ανέργους ή ανασφάλιστους. Στις γραμμές που ακολουθούν ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ μάς παρουσιάζει το εγχείρημα και εξηγεί τη συνεισφορά του Συνδέσμου σε αυτό.

Mπορείτε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες για την πρόσφατη πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ); Τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Η συνεργασία μας με τον ΙΣΑ στοχεύει στο να στηρίζουμε, ώστε να μη μείνουν χρόνιοι ασθενείς ακάλυπτοι από φαρμακευτική περίθαλψη, επειδή δεν έχουν χρήματα. Ξεκινά από τον Ιανουάριο του 2013 και θα διαρκέσει σε πρώτη φάση πιλοτικά για έναν χρόνο. Υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) θα διαθέσουμε δωρεάν σκευάσματα σε χρονίως πάσχοντες μακροχρόνια ανέργους ή ανασφάλιστους. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κάλυψη 30 δήμων της Αττικής, των 10 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, καθώς και των 20 νησιωτικών και ηπειρωτικών παραμεθόριων περιοχών, τις οποίες έχει επισκεφθεί επιτελείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στα επτά οδοιπορικά Υγείας.

Μπορείτε να μας αναφέρετε τις συγκεκριμένες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν;

Στο εγχείρημα συμμετέχουν αρκετοί φορείς, προκειμένου να υπάρξει μία ποιοτική κάλυψη και προστασία των ανθρώπων που την έχουν ανάγκη. Ο ΕΟΦ κατ’ αρχάς, ο οποίος εποπτεύει τη διαδικασία και διευκολύνει τις πάγιες δωρεές που γίνονται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο έγκρισης. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη της παροχής θα λαμβάνουν μία πιστοποίηση από τον δήμο ή την ενορία ότι έχουν οικονομική αδυναμία ή έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης. Η πιστοποίηση θα συνοδεύεται από συνταγή του θεράποντος ιατρού. Τα απαιτούμενα σκευάσματα θα αποστέλλονται από τον ΙΣΑ στις αντίστοιχες κοινωνικές υπηρεσίες και τα κοινωνικά ιατρεία των δήμων. Θα παραδίδονται από τον εθελοντή ή εργαζόμενο γιατρό ή φαρμακοποιό στον εκάστοτε ασθενή, με ευθύνη του δημάρχου ή του προϊσταμένου της ενορίας αντίστοιχα.

Γιατί αποφασίσατε σαν ΣΦΕΕ να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία; Τι σας οδήγησε στη συγκεκριμένη απόφαση;

Υπάρχει μία αδήριτη κοινωνική ανάγκη. Η χώρα μας αντιμετωπίζει μία μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία εξελίσσεται και σε ανθρωπιστική. Πολλές χιλιάδες ανθρώπων οδηγούνται στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο, χάνοντας κάθε δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως η περίθαλψη. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 26% και στον ιδιωτικό τομέα το 35%. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές στον ΟΑΕΕ. Οι αριθμοί αυτοί κρύβουν πολλά ανθρώπινα δράματα, τα οποία δεν μπορούσαν να μας αφήσουν αμέτοχους. Η φαρμακευτική βιομηχανία είναι συνυφασμένη με την κοινωνική παροχή, καθώς το φάρμακο δεν είναι μόνον προϊόν, αλλά και κοινωνικό αγαθό. Θεωρούμε ότι τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, υπάρχει ανάγκη να διαφυλαχθεί ο κοινωνικός ιστός της χώρας και να μην οδηγηθούμε ως χώρα στην απόλυτη κατάρρευση. Είναι κρίσιμο να στηρίξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη στη χώρα μας.

Τα μέλη σας, πολλά εκ των οποίων έχουν ιδιαίτερα κοινωνικά υπεύθυνο προφίλ, πώς συμμετέχουν στην πρωτοβουλία;

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή πολύ θετικά από τα μέλη μας. Οι εταιρείες έσπευσαν να προσφέρουν αφιλοκερδώς τα αναγκαία σκευάσματα. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα συγκεντρώσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες φαρμάκων που θα απαιτηθούν, εντελώς δωρεάν. Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια κέρδους. Η ανταπόκριση των επιχειρήσεων του κλάδου είναι τέτοια, που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι το πρόγραμμα θα πετύχει απόλυτα. Για την κάλυψη των αναγκών, σε πρώτη φάση, εκτιμάται ότι απαιτούνται 4.000 έως 4.500 σκευάσματα σε μηνιαία βάση, τα οποία αναλογούν σε 1.000 έως 1.500 ασθενείς. Ο ΣΦΕΕ στήριξε -από την πρώτη στιγμή- το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, μέσω του οποίου υλοποιείται το πρόγραμμα. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις – μέλη του διέθεσαν 9.000 φάρμακα, τα οποία και διοχετεύτηκαν τόσο για τις ανάγκες των ασθενών που επισκέφθηκαν το Ιατρείο όσο και για τις υγειονομικές ανάγκες της άγονης γραμμής.

Θεωρείτε πως η δύσκολη οικονομική συγκυρία και η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο «επιβάλλει» στις εταιρείες και τους φορείς του χώρου της Υγείας και του φαρμάκου να σταθούν στο πλευρό των ευπαθών κοινωνικών ομάδων;

Η παρούσα κρίση δεν βάζει σε δοκιμασία μόνον την οικονομία της χώρας. Δοκιμάζει έντονα την κοινωνική της συνοχή, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο όταν μεγάλα τμήματα του λαού τεθούν στο κοινωνικό περιθώριο. Για ποια χώρα θα μπορούμε να μιλάμε, όταν το 20% ή το 30% του λαού δεν θα έχει πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές περίθαλψης; Υπάρχει, δε, μία ακόμη βασική παράμετρος την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η αδράνεια σε επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού με την αναγκαία πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια περίθαλψη, διαμορφώνει απειλητικές συνθήκες για τη Δημόσια Υγεία. Κάποιες αμελείς χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα την απειλή επανάκαμψης ασθενειών που είχαν εκλείψει. Η έννοια «υγειονομική βόμβα» είναι γνώριμη σε όλους μας και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να την αποτρέψουμε.

Πέρα από την πρωτοβουλία αυτή, προχωράει σε άλλες δράσεις ΕΚΕ ο ΣΦΕΕ;

Οι εταιρείες – μέλη μας αποδεικνύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια ότι έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και στέκονται στο πλευρό ανθρώπων ή φορέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η συμπαράστασή τους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε από κοινού με τον ΕΟΦ και τον ΙΣΑ, μας κάνει να νιώθουμε ικανοί και περήφανοι να προχωρήσουμε σε νέες πρωτοβουλίες στήριξης αδύναμων ομάδων. Εκτιμώ ότι με το νέο χρόνο οι εταιρείες του ΣΦΕΕ και οι κοινωνικοί τους σύμμαχοι θα είναι σε θέση να στηρίξουν και άλλες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

Who is who

Ο Κωνσταντίνος Μ. Φρουζής είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Novartis Hellas από το 2007. Από το 1985 κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς, όπως Τηλεπικοινωνίες, Λιανικό Εμπόριο, Καταναλωτικά Προϊόντα και Πετρέλαια. Πιο συγκεκριμένα, έχει διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εμπορικών Θεμάτων στον ΟΤΕ (4 χρόνια), Εμπορικός Διευθυντής της Panafon / Vodafon Α.Ε. και της Business Exchanges (4 χρόνια), Διευθυντής Εμπορικής Πολιτικής, Aνάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών στον Όμιλο Promodes / Carrefour (5 χρόνια), Γενικός Εμπορικός Διευθυντής στη L’Oreal (8 χρόνια) σε Ελλάδα και Γαλλία και Οικονομικός Μηχανικός στην ELF / TOTAL (1 χρόνος) στη Γαλλία. Είναι Χημικός Μηχανικός και Χημικός, καθώς και κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στη Μηχανική και το Management. Έχει 2 παιδιά, τον Μιχαήλ 20 ετών (3ο έτος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / Τμήμα Ηλεκτρολόγων -Μηχανικών) και τον Δημήτρη 17 ετών (απόφοιτο Λυκείου).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ