Συνεργασία KORRES – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

Μία υπερτροφή για το δέρμα με βαθιές ρίζες στην παράδοσή μας, το Γιαούρτι γίνεται το κεντρικό συστατικό της νέας ομώνυμης αντηλιακής σειράς, για να αγαπήσουμε τον ήλιο από την αρχή, με τρόπο ασφαλή και φιλικό για το δέρμα, αλλά και το περιβάλλον. Τα νέα αντηλιακά προϊόντα Γιαούρτι της KORRES έχουν αναπτυχθεί χωρίς σιλικόνες, που είναι μη-βιοδιασπώμενες, και χωρίς φίλτρα ενδεχομένως επιβλαβή για το θαλάσσιο περιβάλλον. Πρόκειται για μία συλλογή που αφορά τόσο στην προστασία από τη φωτογήρανση και την αστική ρύπανση, όσο και στην αειφορία και στην καινοτομία.

Με αφετηρία μία χώρα που περικυκλώνεται από το πανέμορφο βαθύ μπλε των θαλασσών, η KORRES εστιάζει στη βελτίωση της υγείας του πολύτιμου οικοσυστήματος του Αιγαίου, συμβάλλοντας έτσι στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με αφορμή τη νέα αντηλιακή σειρά, η KORRES συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο την προστασία των θαλασσών μας και τη στήριξη του εγχειρήματος επαναφύτευσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στο Αιγαίο. Αυτά τα «δάση των θαλασσών μας» έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλασσών, ενώ συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Η σύμπραξη αυτή εντάσσεται στον πλήρη κύκλο αξιακών επιλογών της μάρκας, για κάθε βήμα του οποίου καθίσταται η ίδια υπεύθυνη. Από τη φύση στην επιδερμίδα και ξανά πίσω. Αυτή η διαδρομή περιλαμβάνει 6 Labs: Soil Lab, Extraction Lab, Molecular Lab, Formulation Lab, Design Lab και η πιο πρόσφατη προσθήκη – το Recycle Lab. Στον πυρήνα αυτών βρίσκεται το δίκτυο ηθικών συνεργασιών με Έλληνες καλλιεργητές, η zero-waste εκχύλιση των βοτάνων, η εμμονή με την επιστημονική έρευνα που αποκαλύπτει τα βιολογικά μονοπάτια ισχυρών φυσικών δραστικών, η ανάπτυξη συνθέσεων με φαρμακευτικές προδιαγραφές, αποφεύγοντας εκατοντάδες συστατικά, και οι sustainable τρόποι παραγωγής, η έμφαση στην αισθητική και στη λειτουργικότητα της φόρμας και τέλος η ανακύκλωση.

Το Recycle Lab είναι ο κρίκος που ολοκληρώνει τον πλήρη κύκλο αξιακών επιλογών της KORRES, ο οποίος ξεκινά από τη φύση και τους κρυμμένους θησαυρούς της. Ως νοοτροπία και επιχειρηματική πρακτική, ωστόσο, επεκτείνεται πέρα από τα στενά όρια της ανακύκλωσης. Αφορά στην επιθυμία βελτίωσης του περιβαλλοντικού και κοινωνικού αποτυπώματός μας, κάθε μέρα. Η συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος είναι ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συνεργασία αυτή επικεντρώνεται στα θαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας – τα δάση των θαλασσών μας. Το είδος Posidonia oceanica είναι ενδημικό, δηλαδή συναντάται μόνο στη Μεσόγειο, ενώ τα ελληνικά νερά στηρίζουν κάποιες από τις σημαντικότερες εκτάσεις λιβαδιών Ποσειδωνίας που επιβιώνουν έως σήμερα παγκοσμίως. Αυτό το «ανώτερο» φυτό έχει θεμελιώδη ρόλο για τη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των θαλασσών μας, ενώ απoτελεί πολύτιμο σύμμαχό μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα θαλάσσια λιβάδια και τα άλλα αντίστοιχα παράκτια οικοσυστήματα απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα συγκριτικά με τα τροπικά δάση, συχνά αποκαλούμενο και ως «μπλε άνθρακα». Θεωρούνται οι «πνεύμονες της Μεσογείου». Κάθε τετραγωνικό μέτρο ενός υγιούς λιβαδιού παράγει έως και 20 λίτρα οξυγόνου ημερησίως για τις θάλασσες και την ατμόσφαιρα. Περισσότερα από 300 είδη φυκών και 1.000 είδη θαλάσσιων ζώων βρίσκουν καταφύγιο σε αυτά. Εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος των θαλάσσιων λιβαδιών ως φυσικό φράγμα ενάντια στην ενέργεια των κυμάτων, αποτρέποντας τη διάβρωση των ακτών και των παραλιών.

Παρότι αποτελούν προστατευόμενο οικοσύστημα προτεραιότητας, καταστρέφονται από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως οι καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, η άναρχη αγκυροβόληση σκαφών και η ανεξέλεκτη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών. Δεδομένου του ιδιαίτερα αργού ρυθμού ανάπτυξής τους, όταν καταστραφεί ένα λιβάδι Ποσειδωνίας στα βαθύτερα νερά μπορεί να χρειαστεί περισσότερα από 100 χρόνια για να ξανασχηματιστεί. Τουλάχιστον το 5% των θαλάσσιων λιβαδιών εξαφανίζεται κάθε χρόνο παγκοσμίως – 8 φορές υψηλότερος ρυθμός συγκριτικά με τα τροπικά δάση.

Μία από τις κύριες δράσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος στοχεύει στην ανάσχεση της καταστροφής των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας. Σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς, χαρτογραφεί την έκταση και την κατάσταση των θαλάσσιων λιβαδιών στο Αιγαίο, ενώ συμβάλλει στην ανάκαμψή τους μέσω της φύτευσης υποβρύχιων κήπων, χρησιμοποιώντας ως «μοσχεύματα» βιώσιμα τμήματα του φυτού που ξεβράζονται στα ρηχά νερά. Μία πολύπλοκη διαδικασία που συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στη βελτίωση της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Η KORRES υποστηρίζει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος σε αυτή την αποστολή, ενισχύοντας την απήχηση της προσπάθειας. Παράλληλα, μέσα από τη νέα αντηλιακή σειρά Γιαούρτι δηλώνει το στίγμα της και σε επίπεδο προϊοντικής ανάπτυξης, σε αρμονία με τη φύση: χωρίς σιλικόνες που δεν βιοδιασπώνται, χωρίς αντηλιακά φίλτρα με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.