Η SAS συμβάλλει στη μείωση της αποψίλωσης των δασών, των εκπομπών αερίων και στη βελτίωση της υγείας των υφάλων

SAS

Θέλοντας να γιορτάσει την Ημέρα της Γης, η SAS δεσμεύεται για τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος μέσα από δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και ανακοινώνει την στενή συνεργασία με την οργάνωση Amazon Conservation και την πρωτοβουλία Healthy Reefs for Healthy People (HR4HP), των οποίων ηγείται το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian,  ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τριών κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων: τη μείωση της αποψίλωσης των δασών, τη βελτίωση της υγείας των υφάλων και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

Η Susan Ellis, Brand Director και Επικεφαλής Προγραμμάτων Κοινωνικής Καινοτομίας της SAS, δήλωσε: «Ως ηγέτης στο κλάδο των analytics, αισθανόμαστε πως έχουμε ευθύνη να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία και τους πόρους μας για να ανταποκριθούμε στις πιο επείγουσες ανάγκες του πλανήτη. Πέρα από αυτό όμως, είναι το πάθος και η δέσμευση των εργαζομένων μας στην κοινωνική καινοτομία που μας ωθούν ακόμη περισσότερο να αναλάβουμε δράση.»

Προστασία των τροπικών δασών μέσω των data και της τεχνητής νοημοσύνης

Τα τροπικά δάση συνέχισαν να  βιώνουν  καταστροφικές απώλειες και το 2020, καθώς τα επίπεδα αποψίλωσης αυξήθηκαν, ενώ οι προσπάθειες για την προστασία τους έμειναν πίσω λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Στην περσινή Ημέρα της Γης, η SAS  ξεκίνησε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα κοινωνικής καινοτομίας μέσα από το οποίο χρησιμοποιεί crowd-driven τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθήσει, και εν τέλει, να συμβάλλει στον τερματισμό της αποψίλωσης του Αμαζονίου. Με την πρώτη φάση του προγράμματος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχοντας ταξινομήσει περισσότερα από 845.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του δάσους του Αμαζονίου από τον περασμένο Μάρτιο, η SAS ενισχύει τη δέσμευσή της ενώνοντας τις δυνάμεις της με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Amazon Conservation. Η συνεργασία αυτή θα  διευρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες της για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της παράνομης αποψίλωσης των δασών και θα επιταχύνει τις καίριες παρεμβάσεις, παρακολουθώντας σημαντικά σημεία του Αμαζονίου.

Μελέτες κορυφαίων επιστημόνων έχουν δείξει  ότι ο Αμαζόνιος βρίσκεται σε σημείο καμπής, με λιγότερες ίδιες βροχοπτώσεις και κινδυνεύει, στο μέλλον, να μετατραπεί σε μια άνυδρη σαβάνα. Η συνεργασία του Amazon Conservation με την SAS θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βασικής αιτίας απώλειας των δασών, δηλαδή την παράνομη αποψίλωση που προέρχεται από άνθρωπο. με την τρέχουσα συνεργασία η SAS και το Amazon Conservation θα εφαρμόσουν ειδοποιήσεις αποψίλωσης, με τη βοήθεια δορυφορικών εικόνων υψηλής ευκρίνειας για να συλλέγουν εβδομαδιαία δεδομένα για την αποψίλωση στα τροπικά δάση. Με την προτεραιοποίηση των αυτόχθονων και προστατευμένων περιοχών που απειλούνται περισσότερο, το έργο θα αξιοποιήσει στο έπακρο την δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης για να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες που θα καθορίσουν εάν η αποψίλωση είναι φυσική ή έχει προέλθει από ανθρώπινη παρέμβαση. Λαμβάνοντας αυτές τις πληροφορίες οι αρχές και οι τοπικές κοινότητες θα μπορέσουν να κατανοήσουν την πηγή της αποψίλωσης και να καθορίσουν εάν είναι νόμιμη σε πραγματικό χρόνο, και να δράσουν άμεσα.

Ο John Beavers, Executive Director του Amazon Conservation δήλωσε σχετικά: “Ο Αμαζόνιος σημείωσε ιστορικό ρεκόρ αποψίλωσης που έφτασε τα 5,6 εκ. στρέμματα μέσα στο 2020, με αύξηση που έφτασε το 17,9% σε σχέση με το 2019. Ελπίζω ότι αυτή η προσπάθεια θα μας προσφέρει όχι απλά ένα πολύτιμο εργαλείο, που θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές να προλάβουν την αποψίλωση, αλλά και μια ευκαιρία να μάθουν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή και να αναλάβουν δράση”.

Αύξηση της ενημέρωσης για τη βελτίωση της υγείας των ύφαλων

Η SAS συνεργάζεται επίσης με την πρωτοβουλία Healthy Reefs for Healthy People (HR4HP) για να αξιοποιήσει δεδομένα που συλλέγονται από πληθώρα συνεργατών σε τοπικό επίπεδο τα τελευταία 15 χρόνια με σκοπό να εκπαιδεύσει την παγκόσμια κοινότητα στο πως μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει τη υγεία του Μεσοαμερικάνικου Κοραλλιογενή Υφάλου, ενός σημαντικού θαλάσσιου βιότοπου που εκτείνεται  στις ακτές της Ονδούρας, της Γουατεμάλας, της Μπελίζ και του Μεξικού και στηρίζει την επιβίωση πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπων.

Για να ενισχύσει την ενημέρωση για τους κινδύνους που διατρέχει ο ύφαλος, η SAS, σε συνεργασία με την HR4HP πρόκειται να συμπεριλάβει τα 2021 EcoAudit και 2020 Report Cards, που συγκεντρώνουν αναφορές σχετικά με την υγεία των υφάλων, στο GatherIQ™, μια δωρεάν εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να καταγράφουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, με σκοπό την βελτίωση του πλανήτη μέχρι το 2030.

Με την ανάλυση των δεδομένων που εμπεριέχονται στα EcoAudit και Report Cards και μέσα από την εκτίμηση των πόρων που προκύπτουν από τους συνεργάτες του HR4HP, οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν πολύτιμες πληροφορίες και να προσαρμόσουν αντίστοιχα τον τρόπο ζωής και τις επιλογές τους, όπως για παράδειγμα να αποφεύγουν την κατανάλωση ορισμένων τύπων ψαριών και να επιλέγουν ξενοδοχεία που ακολουθούν αποδεδειγμένες δράσεις περιβαλλοντικής μέριμνας και βιώσιμες πρακτικές για την ευημερία του υφάλου.

“Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αποτελούν ένα από τα πιο ποικίλα, πολύτιμα και απειλούμενα οικοσυστήματα στον κόσμο και ο Μεσοαμερικάνικος Κοραλλιογενής ‘Υφαλος είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών για την σωτηρία τους, μέσα από την συνεργατική και βασισμένη στην επιστήμη διαχείρισή τους. Για περισσότερα από 15 χρόνια, 73 τοπικές οργανώσεις έχουν συλλέξει δεδομένα για την υγεία του υφάλου, αξιοποιώντας τα στη διαμόρφωση δράσεων και αξιολογώντας τις ακριβείς δράσεις που έκανε η κάθε χώρα ξεχωριστά για την προστασία του. Ωστόσο, χρειαζόμαστε και το παγκόσμιο κοινό, για να κατανοήσει καλύτερα τα προβλήματα και το πόσο μπορεί να συμβάλλει στην προστασία η αλλαγή στην νοοτροπία και τις πράξεις του.”

Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μέσω έξυπνων αποφάσεων

Η SAS δεν βοηθά μόνο τους πελάτες της να αναπτύξουν εξυπνότερα μοντέλα λειτουργίας και πράσινες επιχειρηματικές στρατηγικές μέσω της τεχνογνωσίας της σε analytics και κορυφαίες λύσεις λογισμικού που προσφέρει, αλλά έχει επίσης μια μακρόχρονη φήμη ως πρωτοπόρος στη δημιουργία των δικών της βιώσιμων πρωτοβουλιών. Ως ηγέτης εταιρικής βιωσιμότητας, η SAS  δεσμεύεται να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας το δικό της λογισμικό για τη διαχείριση και επιτήρηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα της εταιρείας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τη Συμφωνία του Παρισιού και εγκρίθηκε πρόσφατα  από την πρωτοβουλία Science Based Targets. Οι στόχοι της SAS συνάδουν απόλυτα με τις μειώσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C και την αποφυγή των πιο επιβλαβών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.