Cosnova: Xρησιμοποιεί υλικά από ανακυκλωμένα καταναλωτικά προϊόντα για τις συσκευασίες των καλλυντικών της

Η εταιρεία καλλυντικών cosnova και η Interseroh, η οποία παρέχει περιβαλλοντικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ανακύκλωσης, αναλαμβάνουν ένα πρωτοποριακό έργο που αφορά τη χρήση υλικών από ανακυκλωμένα καταναλωτικά προϊόντα για πρώτη φορά σε συσκευασίες καλλυντικών.

Τα υλικά αυτά προέρχονται από τους κίτρινους κάδους απορριμμάτων ή από το “Gelbe Sack”. Με αυτή την πρωτοβουλία, η cosnova πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο στην προσπάθειά της για την επίτευξη του στόχου να παράγει μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των συσκευασιών των προϊόντων της από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η γερμανική εταιρεία καλλυντικών cosnova, που παράγει και εμπορεύεται διεθνώς τις δημοφιλείς μάρκες καλλυντικών essence και CATRICE, είναι η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε υλικά από ανακυκλωμένα καταναλωτικά προϊόντα (PCR) από τους κίτρινους κάδους απορριμμάτων ή το “Gelbe Sack” στη συσκευασία καλλυντικών προϊόντων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για πιο βιώσιμες συσκευασίες και μια κυκλική οικονομία στη βιομηχανία των καλλυντικών.

Το ανακυκλωμένο πλαστικό Procyclen παράγεται από την Interseroh σύμφωνα με αυστηρά πρότυπα ποιότητας, χρησιμοποιώντας πλαστικά απόβλητα που συλλέγονται στο πλαίσιο ενός διπλού συστήματος: το πλαστικό εξάγεται από μεταχειρισμένες συσκευασίες από τους κίτρινους κάδους απορριμμάτων και η cosnova χρησιμοποιεί, από την άνοιξη του 2021, το επεξεργασμένο ανακυκλωμένο υλικό στη συσκευασία δημοφιλών προϊόντων των brand essence και CATRICE. Πέρα από τα βερνίκια νυχιών της CATRICE (συμπεριλαμβανομένης της σειράς με τις καλύτερες πωλήσεις “CATRICE ICONAILS”) και τα concealer της essence “camouflage+ matt” και “camouflage+ healthy glow”, πλέον και το καπάκι από το best-seller lipgloss της essence “extreme shine volume lipgloss” (προηγουμένως γνωστό ως “shine shine shine lipgloss”) είναι φτιαγμένο από 94% ανακυκλωμένο πλαστικό Procyclen (PCR). Με αυτές τις συσκευασίες από ανακυκλωμένα υλικά, η cosnova εξοικονομεί περίπου 132 μετρικούς τόνους νέου πλαστικού κάθε χρόνο.

Με τη βραβευμένη διαδικασία ανακύκλωσης πόρων, η Interseroh αποδεικνύει ότι τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπορούν να αποτελέσουν επαρκή υποκατάστατα του νέου πλαστικού και ταυτόχρονα να μειώσουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, η Interseroh είναι σε θέση να παράγει ανακυκλωμένα υλικά εγγυημένης ποιότητας, σύμφωνα με ειδικές προδιαγραφές. «Η σύνθεση που δημιουργήθηκε ειδικά για την cosnova περιέχει πάνω από 94% υλικά από καταναλωτικά προϊόντα και προσαρμόστηκε στις ακριβείς επιθυμίες του πελάτη προσθέτοντας την ελάχιστη δυνατή ποσότητα ειδικών πρόσθετων”, εξηγεί η Dr. Manica Ulcnik-Krump, επικεφαλής της μονάδας ανακυκλωμένων πόρων της INTERSEROH Dienstleistungs GmbH. «Με αυτόν τον τρόπο, η διαδικασία της ανακύκλωσης ανταποκρίνεται σε όλες τις προδιαγραφές ποιότητας -όσον αφορά το χρώμα, την αντοχή και τη σταθερότητα στην επεξεργασία καθώς και την καθαρότητα του υλικού- και ως εκ τούτου πληροί τις υψηλές απαιτήσεις των καλλυντικών προϊόντων.»

Αντί να δαιμονοποιούμε τα πλαστικά, προωθούμε τη μηχανική ανακύκλωση πλαστικών από τον κίτρινο κάδο απορριμμάτων.

Προφανώς και είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε πλαστικά. Η χρήση περιορισμένων πόρων και ο αυξανόμενος όγκος απορριμμάτων στα νοικοκυριά είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις όπου απαιτείται άμεση δράση. Ταυτόχρονα όμως κρίνεται απαραίτητη και μία διαφορετική άποψη για το πλαστικό: «Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, όπως με τη μορφή ανακυκλωμένων υλικών, και διατηρηθεί στον κύκλο ζωής, το πλαστικό μπορεί να είναι καλύτερο από αυτό που πιστεύουμε και πιο φιλικό προς το περιβάλλον συγκριτικά με κάποιες άλλες προσπάθειες μείωσης ή αντικατάστασής του» , δηλώνει η Daniela Soukup, Expert Corporate Responsibility στη cosnova.

«Γι’ αυτό τον λόγο επικεντρωνόμαστε σε ανακυκλωμένο, επανεπεξεργασμένο υλικό, το οποίο πρέπει να πληροί ταυτόχρονα τα υψηλά πρότυπά μας για τις συσκευασίες των προϊόντων μας. “Υπάρχει επίσης ανάγκη ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της σωστής απόρριψης και ανακύκλωσης για το περιβάλλον και το κλίμα”, λέει ο Axel Geiger, Executive Expert Purchase & Packaging στη cosnova. Χάρη στη χρήση κατάλληλων ανακυκλωμένων υλικών, τα επαναχρησιμοποιήσιμα υλικά όχι μόνο επιστρέφονται στον κύκλο ζωής, αλλά επιστημονικές μελέτες από το Ινστιτούτο Fraunhofer UMSICHT δείχνουν ότι η χρήση του ανακυκλωμένου πλαστικού Procyclen εξοικονομεί επίσης το 54% των καταστροφικών για το κλίμα αερίων του θερμοκηπίου συγκριτικά με τη χρήση παρθένου πλαστικού.

Επιπλέον, η cosnova, μαζί με άλλους συνεργάτες του κλάδου, δεσμεύεται να θεσπίσει πρότυπα ανακύκλωσης στον τομέα των καλλυντικών. Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια πρότυπα, καθιστά τη χρήση ανακυκλωμένων προϊόντων στα καλλυντικά εξαιρετικά δύσκολη και οδηγεί στην καλύτερη περίπτωση στη χρήση ανακυκλωμένου ΡΕΤ, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί και σε συσκευασίες καλλυντικών που έρχονται σε επαφή με το προϊόν. Αυτό καθιστά την cosnova ακόμη πιο περήφανη για τη χρήση του ειδικού ανακυκλωμένου προϊόντος από πολυπροπυλένιο (PP), το οποίο ανακτάται από τους κίτρινους κάδους απορριμμάτων και έχει δημιουργηθεί ειδικά για την cosnova. Τα καπάκια των συσκευασιών στα οποία χρησιμοποιείται αυτό το υλικό δεν έρχονται σε επαφή με το προϊόν, καθιστώντας το υλικό αυτό ιδιαίτερα κατάλληλο ως πιλοτικό έργο – και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλα.