Πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση της EUROCERT και της R3 Knowledge

Με πρωτοβουλία της EUROCERT και της R3 Knowledge πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Απριλίου 2021 διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Zero Waste. Ανάγκη ή ευκαιρία;»

Μεταξύ των ομιλητών της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Notice Content & Services, κ. Νεκτάριος Νώτης, ήταν η κα Αγάπη Παπαδοπούλου, Deputy CEO, Marketing & CSR Director, της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, η οποία κατά την τοποθέτησή της εστίασε στην αναγκαιότητα εφαρμογής της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή επιχειρησιακή λειτουργία και υπεύθυνη στάση της εκάστοτε εταιρίας απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η EUROCERT πρόσφατα πιστοποίησε την ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ως την πρώτη εταιρία στον χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα, για την εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας, με βάση το Πρότυπο Zero Waste to Landfill ( ZWTL-EU1).

Στη συνέχεια, ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας, Group Environmental, Social and Governance (ESG) Performance Director του Ομίλου TITAN, αφού παρουσίασε βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει ο Όμιλος, όπως η συνεπεξεργασία στην παραγωγή τσιμέντου, και αναφέρθηκε στις ισχυρές επιδόσεις της εταιρίας διεθνώς σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και Zero Waste, τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης Zero Waste για τα εργοστάσια στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των στόχων του Τιτάνα σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) για το 2025 και μετά.

Ακολούθως, o κ. Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του ΣΒΕ, επεσήμανε ότι η χορήγηση κεφαλαίων με κριτήρια αειφορίας και πολύ ανταγωνιστικά επιτόκια από την πλευρά των τραπεζών, θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων στην επίτευξη των στόχων Κυκλικής Οικονομίας και Zero Waste από τις επιχειρήσεις, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης, η πολιτική συνείδηση και το ΕSG είναι οι τάσεις πάνω στις οποίες οι διεθνοποιημένες επιχειρήσεις οικοδομούν το νέο επιχειρηματικό μοντέλο και αναπτύσσουν νέους άξονες ανταγωνιστικότητας.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Τάσιος, ανέφερε ότι τα ξενοδοχεία πλέον υιοθετούν δυναμικά τις πιστοποιήσεις. Σχολίασε επίσης, ότι στην Ελλάδα, η οποία στηρίζεται κατά βάση στον εισερχόμενο τουρισμό, οι τουρίστες αρχίζουν να αναζητούν ξενοδοχεία που λειτουργούν με κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και Zero Waste, για αυτό και

την τελευταία πενταετία παρατηρείται ότι και γνωστοί Tour Operators, συνυπολογίζουν την παράμετρο αυτή στις αξιολογήσεις τους.

Ο κ. Άγις Πιστιόλας, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και ως Μέλος Δ.Σ., Επικεφαλής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ και Εξαγωγών της Αgrino- ΕΥ.ΓΕ ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑΒΕΕ, ανέφερε ότι στην Agrino τίποτα δεν πάει χαμένο, καθώς εδώ και δεκαετίες η εταιρία εφαρμόζει ένα σύνολο δράσεων κυκλικής οικονομίας και Zero Waste. Aπό την πλευρά της EUROCERT, o κ. Κωνσταντίνος Καρβουνάκης, Υποδιευθυντής Πιστοποίησης, ανέλυσε διεξοδικά τις απαιτήσεις του Προτύπου ZWTL-EU1, τόνισε το ενδιαφέρον της αγοράς προς το Πρότυπο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τo σύνολο των επιχειρήσεων και ανέδειξε τον καινοτόμο χαρακτήρα του, καθώς και την προστιθέμενη αξία της πιστοποίησης με βάση αυτό. Η κα Δέσποινα Κόιου, υπ. Σύμβουλος Βιωσιμότητας, Χημικός MsC, ΜΒΑ της R3 Knowledge, κατά την ομιλία της ανέφερε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η στροφή προς το μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας καθώς τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι πολλαπλά.

Τέλος, μέσω της διαδικτυακής εκδήλωσης, η οποία ανέδειξε ενδιαφέρουσες απόψεις,, κατέστη σαφής η ανάγκη, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των εταιριών, για ολοένα και μεγαλύτερη υιοθέτηση δράσεων Κυκλικής Οικονομίας, που εκτός από τις επιχειρήσεις απασχολεί πλέον και το καταναλωτικό κοινό.