ΟΚΑΝΑ – ΕΕΜΗ: Συνεργασία για την αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Προγράμματος εξάλειψης της Ηπατίτιδας C, στο σύνολο των Μονάδων του ΟΚΑΝΑ, υπέγραψαν την Πέμπτη 27/5/2021 στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος, ο Πρόεδρος Καθηγητής κ. Μανωλακόπουλος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών κ. Θεοχάρης.

Το πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Gilead Sciences, θα αφορά το σύνολο των εξυπηρετούμενων με χρόνια Ηπατίτιδα C στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ που δεν έχουν θεραπευθεί. H συνεργασία των δύο φορέων έρχεται να υπηρετήσει τη δέσμευση της Ελλάδας έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030, και υλοποιεί τις προβλέψεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Ηπατίτιδας C μεταξύ των εξυπηρετούμενων του ΟΚΑΝΑ.

Η παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος, Καθηγητής κ. Μανωλακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σύνθετο όσο και πολλά υποσχόμενο σχεδιασμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «θέτουμε σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύοντας και στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα, την έγκαιρη διάγνωση και διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αντιμετώπιση και τελικώς της εξάλειψης της νόσου».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κ. Θεοχάρης επισήμανε πως η συνεργασία αυτή «συνιστά βασική προτεραιότητα του ΟΚΑΝΑ, η οποία μπορεί να συμβάλλει μετρήσιμα και στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C στη χώρα, καταδεικνύοντας τον δυναμικό ρόλο του Οργανισμού στην υλοποίηση πολιτικών δημόσιας υγείας».