CSR School: Η σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της εκπαίδευσης

Εκδήλωση του CSR School με τη συμμετοχή των κ.κ. Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Τσακίρη.

Η σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της εκπαίδευσης σε μία περίοδο μετάβασης των μοντέλων οικονομίας και επιχειρηματικότητας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, αναδείχτηκε μέσα από ειδική εναρκτήρια εκδήλωση του CSR School που διοργανώθηκε από το CSR Hellas, την Πέμπτη 10 Ιουνίου με την παρουσία του Υπουργού Οικονομίας κ. Χ. Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γ. Τσακίρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον τρίτο χρόνο υλοποίησής του το διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, CSR-School τίθεται υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο διακεκριμένος καθηγητής του Wharton, Δρ. Djordjija Petkoski, η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, μέλος ΔΣ CSR Europe, Σύμβουλος Διοίκησης Εταιρικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας, Όμιλος ΤΙΤΑΝ, ο κ. Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων στο ALBA Graduate Business School, η κ. Κλόντια Καρύδη, Αντιπρόεδρος και Δημόσιες Υποθέσεις, The American College of Greece, ο κ. Κωνσταντίνος Μανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Αντώνης Μουντούρης, Υποδιευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΕΛΠΕ και ο κ. Γιάννης Σιδηρόπουλος, Policy Expert Ανάπτυξης Ανθρώπινου Κεφαλαίου του ΣΕΒ. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Σταυρούλα Αγγελοπουλου, Μέλος ΔΣ CSR Hellas, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ.

Κατά την εναρκτηρια εκδήλωση ο κ. Χρ, Σταϊκούρας τόνισε ότι η πραγματοποίηση του “Executive Education Program on Corporate Sustainability and Responsibility” για τρίτη συνεχή χρονιά έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς συμβάλλει στην παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης σχετικά με την εταιρική βιωσιμότητα και υπευθυνότητα, οι οποίες μπορούν να προσδώσουν στις ελληνικές επιχειρήσεις νέες ευκαιρίες στη φάση της ανάκαμψης από την υγειονομική κρίση.

Κρίση την οποία, όπως είπε, η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία, παραμένοντας ταυτόχρονα – παρά τις δυσκολίες – πιστή στον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχους, μεταξύ άλλων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την ενδυνάμωση της εταιρικής διακυβέρνησης. «Προς αυτή την κατεύθυνση, ο νόμος 4706/2020 διαμόρφωσε ένα νέο, βελτιωμένο πλαίσιο που ενισχύει και εκσυγχρονίζει την εταιρική διακυβέρνηση στην Ελλάδα», επισήμανε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην αυξημένη, διεθνώς, έμφαση στις αρχές της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και υπογράμμισε: «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αρχές αυτές υιοθετούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους προσφέρουν ένα εργαλείο ανάπτυξης και εξωστρέφειας, χωρίς αποκλεισμούς».

Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέδειξε τους «φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς, στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” για την πραγματοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης».

Στην αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η πανδημία για την υιοθέτηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης προέτρεψε τις επιχειρήσεις ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. «Η πανδημία έδειξε ότι πλέον η «επιβίωση» ακόμα και η «βιωσιμότητα» των επιχειρήσεων δεν είναι αρκετή. Η «βιώσιμη ανάπτυξη» είναι πλέον ο μονόδρομος. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιοποιήσουν τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς την βιωσιμότητα, ως μία ευκαιρία για να ξανασκεφτούν τη στρατηγική τους και να λάβουν δομικά μέτρα αλλαγής της εταιρικής τους συμπεριφοράς, ώστε να μπορέσουν να διασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις μιας τέτοιας αναπάντεχης συγκυρίας, όπως είναι μία πανδημία.

Η κ. Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas, σημείωσε: ¨Σήμερα, μόλις 9 χρόνια πριν το 2030, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής πολιτικής και των προτεραιοτήτων σε όλες τις χώρες μέλη. Η ανάγκη για την ανάπτυξη κατάλληλης γνώσης και δεξιοτήτων σχετικών με την εφαρμογή της βιώσιμης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας στο σημερινό περιβάλλον έχει αναδειχθεί επίσημα ως προτεραιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση της νέας στρατηγικής της για το 2030. Ξεκινώντας το 2019, το ταξίδι προς τη γνώση σχετικά με τη βιωσιμότητα, αντιμετωπίσαμε την ανάγκη κάλυψης  των αναγκών για γνώσεις και δεξιότητες που θα μπορούν να στηρίξουν τις ανάγκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή και το νέο μοντέλο της βιωσιμότητας, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της μετάβασης προς τη βιωιμότητα. Με συνδυασμό εξαιρετικών ακαδημαϊκων ιδρυμάτων και καθηγητών αλλά και σημαντικών επαγγελματιών από τον επιχειρηματικό χώρο, διαμορφώσαμε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με διεθνή προσανατολισμό και ήδη θετικά αποτελέσματα. Το CSR School αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία να ανοίξουμε ορίζοντες γνώσης αλλά και να φέρουμε ιδέες εμπλέκοντας την ίδια την οικονομία στο μέλλον σε προγράμματα και συνεργασίες με διεθνή χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα που διοργανώνεται από το CSR HELLAS, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Executive Development, ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, και με την υποστήριξη του ACG Center of Excellence for Sustainability του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, περιλαμβάνει 12 ενότητες και εκτός των δύο ακαδημαικών εταίρων, φέτος φιλοξενεί ως επισκέπτες διακεκριμένους Καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας, Κύπρου, Μεγάλης Βρετανίας, Ελβετίας και ΗΠΑ ενώ στη θεματολογία περιλαμβάνονται θέματα όπως η ενσωμάτωση των ESG, οι βιώσιμες επενδύσεις, το μέλλον της εργασίας, κλπ.

Χρυσοί χορηγοί της εκδήλωσης, οι εταιρείες Μυτιληναίος και Όμιλος ΟΤΕ, ενώ αργυροί χορηγοί τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Signify Hellas.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης ΕΔΩ.