Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υψώνει τη σημαία του «ουράνιου τόξου» ως ένδειξη στήριξης στα δικαιώματα ΛΟΑΔΜΙ

Rainbow flag raised at the EP building in Brussels

Ο πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli συμφώνησε την Τετάρτη να αναρτηθεί η σημαία «ουράνιο τόξο» στην είσοδο του EK στις Βρυξέλλες, καθώς και στα Γραφεία Συνδέσμου του ΕΚ σε όλα τα κράτη μέλη.

Το αίτημα ανάρτησης της σημαίας υποβλήθηκε κατά την έναρξη της ολομέλειας στις Βρυξέλλες από την Terry Reintke (Πράσινοι, Γερμανία) ως παρατήρηση επί της εφαρμογής της αρχής σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία (σύμφωνα με το Άρθρο 39 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ο πρόεδρος Sassoli υιοθέτησε το αίτημα, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «παραμένει ανέκαθεν σταθερό στη δέσμευσή του για την προώθηση των δικαιωμάτων ΛΟΑΔΜΙ και συμμετέχει σε δράσεις όπως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της ομοφοβίας, αμφιφοβίας, τρανσφοβίας και ιντερφοβίας (IDAHOBIT)».

Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο αναρτά την Τετάρτη και την Πέμπτη τη σημαία του «ουράνιου τόξου» στο κτίριο της πλατείας του Λουξεμβούργου στις Βρυξέλλες. Τα Γραφεία Συνδέσμου του ΕΚ που βρίσκονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κλήθηκαν να πράξουν το ίδιο. Στο κάλεσμα συμμετέχει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Στις 11 Μαρτίου 2021, το Κοινοβούλιο κήρυξε την ΕΕ «Ελεύθερη Ζώνη για ΛΟΑΔΜΙ».