Κωστής Χατζηδάκης: Επίσκεψη στον Φάρο Τυφλών

Τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας στην Καλλιθέα επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με την αρμόδια υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη.

Ο Φάρος Τυφλών –που λειτουργεί από το 1946- είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εποπτευόμενο από το υπουργείο Εργασίας, με βασικό αντικείμενο την επιμόρφωση και κατάρτιση ατόμων με προβλήματα όρασης. Προσφέρει μεταξύ άλλων για τα μέλη του δανειστική βιβλιοθήκη, γυμναστήριο, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, θεατρική ομάδα και μαθήματα Braille. Λειτουργεί επίσης εργαστήριο ειδών καθαριότητας καθώς και μονάδα κατεργασίας μετάλλων, όπου παράγονται διάφορα μεταλλικά αντικείμενα.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Η δραστηριότητα του Φάρου Τυφλών έχει υψηλή προστιθέμενη αξία. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός όπως οφείλει. Θα στηρίξει όσο περισσότερο γίνεται τον Φάρο. Αυτή η πολιτική πρέπει να μας ενώνει όλους ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις. Δεσμευτήκαμε λοιπόν ότι θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της έγκαιρης και πιο μεγάλης -στο πλαίσιο του δυνατού- χρηματοδότησης. Αλλά και για το θέμα της απορρόφησης των προϊόντων του Φάρου θα συνεννοηθούμε τόσο με τις υπηρεσίες του Υπουργείου όσο και με τους εποπτευόμενους φορείς ώστε να αγοράζουν τα προϊόντα».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Στη σημερινή μας επίσκεψη στο “Φάρο Τυφλών” διαπιστώσαμε, για μια ακόμα φορά, την ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλλουν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι, για να στηρίξουν την επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία, των συνανθρώπων μας με οπτική αναπηρία. Από την πλευρά μας, στηρίζουμε τους συμπολίτες μας με προβλήματα όρασης και συνεχίζουμε με συνέπεια τις πολιτικές μας, ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητά τους. Προχωράμε με ταχύτητα την υλοποίηση τόσο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία όσο και της Εθνικής Αρχής για την Προσβασιμότητα. Χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά, όλα τα διαθέσιμα, εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και δημιουργούμε νέες δράσεις»

Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης δήλωσε: «Ο Φάρος Τυφλών επιτελεί σημαντικό έργο στην επιμόρφωση ατόμων με προβλήματα όρασης και ενισχύει την απασχόλησής τους. ως Υπουργείο έχουμε θέσει ως προτεραιότητα, την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Η στήριξή μας στα άτομα με οπτική αναπηρία είναι δεδομένη και μεταξύ των άλλων σχεδιάζουμε την βελτίωση του πλαισίου εκπαίδευσης των εκπαιδευτών κινητικότητας και προσανατολισμού»