Συνεργασία INTERAMERICAN και «The Tipping Point»: Προστιθέμενη αξία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

«Θέλω να ζω ασφαλέστερα και καλύτερα»: 21 συνεδρίες με 10 μέντορες για οδική ασφάλεια, υγεία και βιώσιμο περιβάλλον κατά το σχολικό έτος 2020-2021.

Για τρίτη σχολική χρονιά, η INTERAMERICAN συνεργάστηκε με την «The Tipping Point» (ΤΤΡ) συμμετέχοντας με μέντορες σε συνεδρίες που οργανώθηκαν για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέματα που αφορούν στην καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο της δράσης «Θέλω να ζω ασφαλέστερα και καλύτερα», κατά τη σχολική περίοδο που ολοκληρώθηκε (2020-2021) τα δύο συνεργαζόμενα μέρη ανέπτυξαν συνολικά 21 ομαδικές συνεδρίες εξ αποστάσεως σε τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα -δύο λύκεια και ένα εργαστηριακό κέντρο- με την εθελοντική συμμετοχή δέκα εξειδικευμένων μεντόρων. Αναπτύχθηκαν θέματα σε τρεις άξονες: της ασφαλούς μετακίνησης, της ζωής στις πόλεις και της υγείας.

Οι μέντορες χαρακτήρισαν το πρόγραμμα ως μια ευρηματική ιδέα για την κάλυψη του κενού που υπάρχει μεταξύ των μαθητών και των εφαρμοσμένων πρακτικών σε κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, υπογραμμίζοντας την ανατροφοδότηση που αποκόμισαν. Από την πλευρά των μαθητών, η εμπειρία χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική και δόθηκαν 169 top rated αξιολογήσεις των συνεδριών, ενώ και οι υπεύθυνοι για τη συμμετοχή των μαθητών εκπαιδευτικοί τόνισαν πως οι συνεδρίες ήταν ιδιαίτερα επίκαιρες, με θέματα που ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ανάγκες ενημέρωσης των μαθητών.

Συγκεκριμένα, στη θεματική «Καλύτερη οδική ασφάλεια και καλύτερη ασφάλιση» μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους μαθητές οι Π. Παπαντωνίου, πολιτικός μηχανικός  – πρόεδρος του Συλλόγου Συγκοινωνιολόγων Ελλάδος και Γ. Γιαννής, συγκοινωνιολόγος – καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας ΕΜΠ. Από την INTERAMERICAN συμμετείχαν στο mentoring οι Π. Κούβαλης, Mobility & Convenience leader και Σ. Οικονόμου, Business Development & Ecosystems chapter leader. Η εν λόγω θεματική αναδείχθηκε ως η πιο ενδιαφέρουσα μεταξύ των μαθητών και απασχόλησε τις 9 συνεδρίες, με συζήτηση για πιο ασφαλείς και «έξυπνες» μετακινήσεις, τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την οδική ασφάλεια, την οδική συμπεριφορά και την υπεύθυνη οδήγηση.

Η θεματική «Βιώσιμες πόλεις και καθαρό περιβάλλον» αναπτύχθηκε σε 5 συνεδρίες από τον Γ. Κωνσταντινόπουλο, δικηγόρο εξειδικευμένο σε θέματα περιβαλλοντικού δικαίου και από τον Ν. Αγγελόπουλο, CSR specialist του τομέα Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN. Συζητήθηκαν με τους μαθητές οι σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι περιβαλλοντικές συνθήκες ζωής μέσα στις πόλεις και οι βασικές προτεραιότητες για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και τον δραστικό περιορισμό της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα και τους δημόσιους χώρους.

Για την «Υγεία και τις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας» μίλησαν με τους μαθητές σε 7 συνεδρίες, εκ μέρους της INTERAMERICAN οι Μ. Μπελεχρή, ιατρός παθολόγος και Θ. Χαντζής, Health & Financial Future Product & Business Development chapter leader. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα προληπτικής ιατρικής και στον δυναμικό ρόλο των ψηφιακών εφαρμογών και της τεχνητής νοημοσύνης για τη φροντίδα της υγείας. Επίσης, συμμετείχαν ως μέντορες στο πρόγραμμα και οι Χριστίνα-Μαρία Καστορίνη, διαιτολόγος-διατροφολόγος και Αναστασία Πανταζοπούλου-Φωτεινέα, ιατρός δημοσίου συστήματος υγείας.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και μέσω ομαδικών συνεδριών σε πραγματικό χρόνο, το πρόγραμμα της Tipping Point απευθύνεται σε μαθητές σε όλη την επικράτεια, αξιοποιώντας την εθελοντική συμμετοχή στο mentoring ανθρώπων που λειτουργούν ως πρότυπα στον επαγγελματικό και επιστημονικό χώρο τους. Η ΤΤΡ προετοιμάζει τεχνικά τόσο τους μέντορες όσο και τους εκπαιδευτικούς των συνεργαζομένων σχολείων, ώστε να έχουν οι συνεδρίες ενδιαφέρον για τους μαθητές, με το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Σκοπός του εν λόγω προγράμματος, που έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, είναι η συμβολή στην καλλιέργεια και ενημέρωση των μαθητών, η υποστήριξη των ακαδημαϊκών επιλογών και του επαγγελματικού προσανατολισμού τους, αλλά και η ωρίμανση και εξέλιξή τους σε υπεύθυνους πολίτες» αναφέρει σχετικά η Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, co-founder & director της TTP.

Η συνεργασία μεταξύ INTERAMERICAN και «The Tipping Point» στο πρόγραμμα κατά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, αφορούσε στον «Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό» (2018-2019) και στον «Αλφαβητισμό για την Υγεία» (2019-2020), με εξίσου θετικά αποτελέσματα και πλήθος συνεδριών. «Για τον οργανισμό μας, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία επιβεβαιώνει στην πράξη το εταιρικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση των νέων ανθρώπων στη διαχείριση των σημαντικών ζητημάτων για την ποιότητα ζωής, για την ανάπτυξη του εθελοντισμού στην εταιρική κοινωνία και για την αξιοποίηση των συνεργειών με απόδοση αξίας στη νέα γενιά» επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων & Υπευθυνότητας της INTERAMERICAN.