ΠΑΣΥΔΙΠ: Δεν καταργείται το φελιζόλ

Είναι απαραίτητο υλικό συσκευασίας για ωμά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λαχανικά) και άλλες εφαρμογές, σύμφωνα με τον ΠΑΣΥΔΙΠ.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) ενημερώνει ότι δεν έχει καταργηθεί η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS),

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΥΔΙΠ, η ενημέρωση αυτή γίνεται καθώς η  πρόσφατη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης δημιούργησε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις, για ένα υλικό συσκευασίας που αποτελεί μια μοναδική και βιώσιμη λύση.

Όπως εξηγεί ο σύνδεσμος, η διογκωμένη πολυστερίνη -γνωστή και ως «φελιζόλ»- είναι ένα ελαφρύ, άκαμπτο, πλαστικό και αφρώδες υλικό που παράγεται από συμπαγείς σταγόνες πολυστυρολίου και αποτελείται κατά 98% από αέρα. Χάρη σε αυτά τα  πλεονεκτήματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποδοτικά και αποτελεσματικά σε μια σειρά εφαρμογές και είναι αδύνατον να αντικατασταθεί καθώς, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του EPS, τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες.

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΔΙΠ κος Παντελής Πατενιώτης σχολίασε: «Την εποχή του κορονοϊού όπου η έννοια της ασφαλούς συσκευασίας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, τόσο λόγω της υγειονομικών αναγκών όσο και λόγω της εκτόξευσης των αναγκών των ταχυμεταφορών, η εικόνα του μοναδικού υλικού της διογκωμένης πολυστερίνης, δικαιούται να είναι τουλάχιστον αληθινή. Το EPS δίνει λύσεις, είναι αδύνατον να αντικατασταθεί και είναι ιδιαιτέρως φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων. Πολύ απλά, η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι πλαστικό, αλλά ΔΕΝ καταργούνται όλες οι συσκευασίες με το νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης».

Στην ανακοίνωση αναφέρει επίσης ο σύνδεσμος πως, «ως ΠΑΣΥΔΙΠ θέλουμε να ξεδιαλύνουμε τις παρανοήσεις, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του υπ’ αρ. 4736 Νόμο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και τις Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής (2021/C 216/01) σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που ανακοινώθηκαν στις 07.06.2021. Η ανωτέρω Ευρωπαϊκή Οδηγία, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ για τις συσκευασίες διογκωμένου πολυστυρενίου (φελιζόλ). Στο ΜΕΡΟΣ Β του Παραρτήματος της Οδηγίας και στον Πίνακα 4-1 στη σελ. 11 των κατευθυντήριων γραμμών, αναφέρεται ξεκάθαρα πως καταργούνται ΜΟΝΟ οι συσκευασίες  που προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου, είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων. Για να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό, καταργούνται ΜΟΝΟ οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν τα καταστήματα εστίασης για take away (κρεπερί, fast food). Αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ καταργούνται οι συσκευασίες που προορίζονται για ωμά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λαχανικά), ΟΥΤΕ οι συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού.

Τα χαρακτηριστικά και η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS): 

  • Μοναδική και αναντικατάστατη για τις συσκευασίες προϊόντων της πρωτογενούς παραγωγής, όπως τα φρέσκα ψάρια και τα κρέατα, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας και την αποτροπή της αλλοίωσης τους.  Ειδικά σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού, επιβάλλεται η χρήση της για μηδενική ανθρώπινη επαφή με τα τρόφιμα αυτά.
  • Ιδανική και απαραίτητη για τις συσκευασίες προϊόντων ωμών τροφίμων, όπως τα φρέσκα λαχανικά, για αντίστοιχους λόγους όπως ανωτέρω.
  • Μοναδική και απαραίτητη για συσκευασίες ευαίσθητων ιατρικών και φαρμακευτικών ειδών, εμβολίων και μοσχευμάτων, όπου απαιτείται ασφαλής μεταφορά και θερμομόνωση για να διατηρούνται κρύα ή ζεστά, μέχρι και κάτω από τους – 700C.
  • Ιδανική για την συσκευασία και ασφαλή αποστολή ευαίσθητων / εύθραυστων υλικών, όπως, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, πολύτιμα αγαθά και προϊόντα.
  • Μοναδική και απαραίτητη για τις συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού.
  • Ιδανική και απαραίτητη για την κατασκευή κρανών ποδηλατών και μοτοσικλετιστών, αλλά και προφυλακτήρων και διατάξεων ασφαλείας στην βιομηχανία οχημάτων.
  • Το υλικό με το καλύτερο οικολογικό προφίλ για τη συσκευασία και τη μεταφορά των ανωτέρω προϊόντων (πηγή EUMEPS / FWC 2018 LCA Fish Box). Κανένα από τα εναλλακτικά υλικά δεν προσφέρει καλύτερο.
  • Άκρως βιώσιμη και οικολογική λύση, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα συσκευασίας, αφού κατασκευάζεται από 98% αέρα(Ν2Ο2) και μόλις 2% πολυστυρένιο.

Πλεονεκτήματα και οφέλη

Η πλειοψηφία των συσκευασιών από Διογκωμένη Πολυστερίνη EPS χρησιμοποιείται για την μεταφορά και προστασία τροφίμων και είναι αδύνατον να αντικατασταθεί καθώς, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του EPS, τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες. Επιπλέον, συμβάλει στην ασφάλεια των τροφίμων κατά τη μεταφορά τους από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή. Το EPS είναι μη τοξικό, χημικά αδρανές και μύκητες και βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτό. Για αυτό το λόγο, αφενός μειώνει έως και 40% την απόρριψη τροφίμων και συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, αφετέρου αξιοποιείται στην καταπολέμηση της πείνας στους επισιτιζόμενους πληθυσμούς.

Τέλος αποτελεί ιδιαίτερα φιλική επιλογή προς το περιβάλλον καθώς αφενός για την παραγωγή προϊόντων από διογκωμένη πολυστερίνη απαιτούνται λιγότερες πρώτες ύλες, χημικές ουσίες και νερό, συγκριτικά με άλλα υλικά συσκευασίας. Επίσης διεθνείς μελέτες1 έχουν δείξει πως τα προϊόντα Διογκωμένης Πολυστερίνης:

  • Συμμετέχουν σε λιγότερο από 1% στα πλαστικά που βρίσκονται στις ακτές.
  • Αντιπροσωπεύουν περίπου το 3% του συνόλου των πλαστικών συσκευασιών.
  • Είναι τα μοναδικά που δεν καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας.

Η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι 100% ανακυκλώσιμη.

  • Μπορεί να λειωθεί, ή να συμπιεστεί, ώστε να δημιουργηθεί η κρυσταλλική πολυστερίνη (PS), που αποτελεί πρώτη ύλη για είδη όπως θερμομονωτικά και δομικά υλικά, γλάστρες, κρεμάστρες και υποκατάστατα του ξύλου ή άλλων υλικών από τα οποία μπορούν να φτιαχτούν χρηστικά αντικείμενα, όπως δίσκοι σερβιρίσματος, παιχνίδια κ.α.
  • Ήδη στη χώρα μας έχει δημιουργηθεί ανεξάρτητο ρεύμα ανακύκλωσης του EPS, με πολύ θετικά αποτελέσματα.
  • Δεν απαιτείται περεταίρω επεξεργασία των συσκευασιών EPS, όταν αυτές παραλαμβάνονται προς ανακύκλωση, σε αντίθεση με άλλες σύμμεικτες περιπτώσεις (χαρτόνι ή φύλλο αλουμινίου με επικάλυψη μεμβράνης PET, κλπ.).»