EDP Renewables – Amazon Web Services: Συνεργάζονται για PPAs ανανεώσιμης ενέργειας και παροχή υπηρεσιών cloud

Η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με την Amazon Web Services (AWS), πιο συγκεκριμένα για διμερές συμβόλαιο (PPA), για μελλοντικά αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα και την παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακών υπηρεσιών.

Μέσω της ως άνω συνεργασίας, η EDPR και η AWS σκοπεύουν να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας σε δύο βασικούς τομείς. Ο ένας αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων από πλευράς της EDPR, που θα ανατεθούν μέσω PPAs με την AWS, και προβλέπεται να τεθούν σε εφαρμογή κατά την περίοδο 2023-25, κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Ο δεύτερος τομέας συνεργασίας θα αφορά στην παροχή υπηρεσιών cloud, τεχνολογίας και ψηφιακού μετασχηματισμού από πλευράς της AWS, η οποία αποτελεί και την προτιμώμενη υπηρεσία παροχής cloud για την EDPR.

Ο Miguel Ángel Prado, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Renewables Βόρειας Αμερικής (EDPR NA), δήλωσε: «Η συμμαχία αυτή επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η EDPR, όχι μόνο στην ενεργειακή μετάβαση και την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές, αλλά και στη σημασία της ψηφιοποίησης για τις εταιρείες. Ειδικά σε ένα πλαίσιο όπως το τρέχον, κατά το οποίο είναι απαραίτητο να διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να διαφοροποιηθούμε και να ξεπεράσουμε τυχόν αντιξοότητες. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με την Amazon, καθώς είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εταιρεία μας, όσον αφορά τη σταθερή δέσμευσή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και την επίτευξη της ουδετερότητας ανθρακούχων εκπομπών».

Ο Miguel Alava, Διευθύνων Σύμβουλος της AWS Iberia, σημείωσε: «Η συνεργασία μας με την EDPR θα συμβάλει στην ευόδωση της δέσμευσής μας για την επίτευξη καθαρών μηδενικών (netzero) εκπομπών άνθρακα έως το 2040. Παράλληλα, θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές μας με 100% ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2030, στόχος για τον οποίο βρισκόμαστε σε πορεία επίτευξης και υπολογίζουμε να έχουμε κατακτήσει 5 χρόνια νωρίτερα (2025). Είμαστε ενθουσιασμένοι και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την EDPR συναρπαστικές προκλήσεις, όπως η ανίχνευση ανωμαλιών και η έγκαιρη εξαγωγή προγνωστικών. Είμαστε επίσης περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, που βασίζεται σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Η εν λόγω συνεργασία ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις μεταξύ EDPR και AWS, εξασφαλίζοντας παράλληλα πρόσθετη αναγνωσιμότητα για το αναπτυξιακό πλάνο της EDPR για το 2021-25, καθώς και μια υγιή συνεργασία για τον συνεχή τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας. Προβλέπεται πως η συγκεκριμένη συνεργασία θα αποδώσει έως και 475 MW συνολικά μέσω των PPAs μεταξύ των δύο εταιρειών.

Τα PPAs, που αναμένονται στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή στρατηγική της EDPR, που βασίζεται στην ανάπτυξη ανταγωνιστικών έργων χαμηλού κινδύνου, ενισχύοντας παράλληλα την επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης και την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές.