Νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη σύσταση νέου Υπουργείου για την Κλιματική Κρίση και την Πολιτική Προστασία προχώρησε η κυβέρνηση υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη, πρώην επίτροπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην απόφαση αυτή προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το «θρίλερ» της μη αποδοχής της θέσης του Υπουργού, από τον ναύαρχο, Ευάγγελο Αποστολάκη.

Η κυβερνητική αυτή αναστάτωση, «γέννησε» ένα νέο υπουργείο, το Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που δημιουργείται για την αντιμετώπιση και την διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Στο ίδιο υπουργείο, θέση υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου, στο νέος υπουργό θα αποδοθεί τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Ο κος Οικονόμου ανέφερε, πως ο Χρήστος Στυλιανίδης, Στυλιανίδης είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση αυτή λόγω των διεθνών του διασυνδέσεων και του βιογραφικού του.

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης διετέλεσε Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων απο το 2014 έως το 2019. Την ίδια περίοδο ήταν και Συντονιστής της ΕΕ για τον Έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Από τις θέσεις αυτές ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Είναι ο «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη. Συμπεριλήφθηκε, δε, ανάμεσα στα είκοσι μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής Γιούνκερ. Η μεγάλη σημασία και χρησιμότητα του rescEU και του αναβαθμισμένου ευρωπαϊκού συστήματος πολιτικής προστασίας αποδείχθηκε και στις πυρκαγιες του περασμένου Αυγούστου στην Ελλάδα.

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, είναι ένας πολιτικός με μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων και θεωρείται πως είναι ο «άνθρωπος-κλειδί» που μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως οι πυρκαγιές που πλήττουν κάθε χρόνο την Ελλάδα αλλά και η κλιματική αλλαγή που πλέον έχει κάνει αισθητή την εμφάνισή της σε όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας άμεσα και την Ελλάδα.