VentureGarden στη Νότια Ελλάδα: Συνεργασία Alba και The Hellenic Initiative για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας

Τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του διανύει το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας VentureGarden, το οποίο υλοποιείται στη Νότια Ελλάδα δωρεάν από το Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD), του Alba Graduate Business School, The American College of Greece, με την υποστήριξη του The Hellenic Initiative. Aφορά ανθρώπους με όραμα και αφοσίωση, που φιλοδοξούν να ξεκινήσουν το επιχειρηματικό τους ταξίδι ή να εξελίξουν την ήδη υπάρχουσα επιχείρησή τους.

Το πρόγραμμα VentureGarden ξεκίνησε το 2014 από το Alba και το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του ιδρυτικού δωρητή The Hellenic Initiative, της παγκόσμιας οργάνωσης της Ελληνικής Διασποράς που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και η οποία έχει ως στόχο την επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας. Η συμβολή του The Hellenic Initiative έχει υπάρξει καθοριστική για το πρόγραμμα, καθώς η οργάνωση έχει δωρίσει στο Alba 380.500 δολάρια από το 2014 μέχρι σήμερα για την υλοποίηση του VentureGarden στη Νότια Ελλάδα.

Το VentureGarden υπηρετεί την αποστολή του Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD) να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ενδυναμώσει επιχειρηματίες με μια προσέγγιση εντατική και εξειδικευμένη στις ιδέες των συμμετεχόντων. Εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του AHEAD που απευθύνονται στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα, εντός και εκτός Αθηνών, και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί από το Alba Graduate Business School 15 κύκλοι VentureGarden Αθήνα, 2 κύκλοι VentureGarden Ηράκλειο, καθώς και GreenHouse δράσεις επιχειρηματικότητας σε διάφορες πόλεις της Νότιας Ελλάδας, όπως Κόρινθος, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Πάτρα, Χαλκίδα, Σπάρτη και Χίος. Μετρώντας συνολικά 1.565 αιτήσεις, από τις οποίες επιλέχθηκαν 428 συμμετέχοντες, 492 ώρες εκπαίδευσης και 1.935 ώρες mentoring, από όπου υποστηρίχθηκαν 343 επιχειρηματικές ιδέες, το πρόγραμμα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων είναι στα 34 έτη και το πρόγραμμα απαρτίζεται από 52% γυναίκες και 48% άνδρες.

Μέσα από το VentureGarden, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις 30 ώρες επιχειρηματικής εκπαίδευσης- workshop με σκοπό την ανάλυση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Στη συνέχεια επιλέγονται οι συμμετέχοντες και ξεκινάει για αυτούς ένα εντατικό ταξίδι mentoring 4 μηνών με στόχο την επεξεργασία, τροποποίηση και ολοκλήρωση της ιδέας τους. Εμβαθύνουν σε θέματα όπως η έρευνα αγοράς, ώστε να ανακαλύψουν τους πελάτες τους, καθώς και την πρόταση αξίας τους, ώστε να κατανοήσουν πού τοποθετούνται στην αγορά.

O George P. Stamas, THI Board President, δήλωσε σχετικά: «H υποστήριξη ταλαντούχων Ελλήνων επιχειρηματιών μέσω καθοδήγησης ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους αποτελεί έναν από τους πυλώνες της αποστολής μας στο The Hellenic Initiative. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο συνεργάτη από την εξειδικευμένη ομάδα του VentureGarden για να συμβεί αυτό. Σας ευχαριστούμε για την αφοσίωση και δέσμευσή σας στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα όλα αυτά τα χρόνια».

Ο Αλέξης Κομσέλης, Διευθυντής του Alba Hub for Entrepreneurship and Development (AHEAD), επεσήμανε: «Η δημιουργία, η υλοποίηση και η εξέλιξη του VentureGarden δεν ήταν εύκολη. Το πρόγραμμα παραμένει αναγκαίο για την πρόοδο και την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν όραμα, επιχειρηματικές ιδέες αλλά δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να τις υλοποιήσουν. Η επιχειρηματική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι ακόμα περιορισμένη παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Είμαστε περήφανοι που η ομάδα μας μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.  Δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στο The Hellenic Initiative και στους Έλληνες της διασποράς για την πραγματοποίηση αυτής της επένδυσης για το μέλλον της χώρας μας».

Μετά το VentureGarden, οι απόφοιτοι του προγράμματος μένουν ενεργοί και λαμβάνουν συνεχή υποστήριξη με workshops, δικτύωση, συμμετοχή σε projects φοιτητών και προβολή των επιχειρήσεών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το www.venturegarden.gr