Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών: Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών  Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. υποστηρίζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας ESGOENGAGe (World GO Day) στις 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Η 20η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα γιορτής! Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (WorldGODay). Για τρίτη χρονιά φέτος, ασθενείς μαζί με επαγγελματίες και αυθεντίες του ιατρικού χώρου, σε πάνω από 25 χώρες, ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφεραν στο επίκεντρο τα διάφορα είδη γυναικολογικού καρκίνου.

Πάνω από ένα εκατομμύριο γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτού του είδους τον καρκίνο. Όμως η λύση υπάρχει και δεν είναι μόνο μία. Όλα ξεκινούν από την επικοινωνία και αυτό είναι το βασικό μήνυμα για φέτος: #GOforcommunication.

Ο γυναικολογικός καρκίνος μας αφορά όλους. Έφτασε η στιγμή να αποδεσμευτούμε από την εσωστρέφεια και να επικοινωνήσουμε για αυτό με το γιατρό μας. Να μιλήσουμε ανοιχτά. Να ενημερωθούμε. Να μην αμελήσουμε τον τακτικό γυναικολογικό μας έλεγχο. Να προλάβουμε. Να αντιμετωπίσουμε. Να κινητοποιηθούμε. Να δράσουμε.

Στο πλαίσιο της δράσης για την ενημέρωση γύρω από τα είδη γυναικολογικού καρκίνου στη χώρα μας, o Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού Καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι. συμμετείχαν στη διεθνή πρωτοβουλία της ESGOENGAGe για την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα των γυναικολογικών καρκίνων και κάλεσαν τις γυναίκες στην Ελλάδα στη δράση «#GOfor». Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από διαφορετικές δράσεις που έχουν προγραμματιστεί καθ’ όλο τον μήνα Σεπτέμβριο να επηρεάσουν το μέλλον για έναν κόσμο με ενημερωμένες γυναίκες που μεριμνούν για την υγεία τους!

Την Κυριακή 19/9/21 και στα πλαίσια των εορτασμών αυτών ο  σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. διοργάνωσε για 2η φορά φιλανθρωπικό αγώνα Μπάσκετ στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μετς υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΟΠΑΝΔΑ. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλές σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνικού Αθλητισμού και είναι χαρακτηριστικό ότι τις 2 ομάδες κατεύθυναν από τον πάγκο δύο ζωντανοί θρύλοι του Ελληνικού Μπάσκετ, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και η Άννυ Κωνσταντινίδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Εβίνα Μάλτση, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής και πολλοί ακόμα παλαίμαχοι αλλά και σύγχρονοι παίκτες μπάσκετ καθώς και άλλων αθλημάτων όπως της Ιστιοπλοΐας, της Κολύμβησης, του Στίβου, της Ξιφασκίας. Επίσης πολύ σημαντική για την επικοινωνία των μηνυμάτων ήταν και η συμμετοχή ιατρών του κλάδου καθώς και φίλων Ασθενών σχηματίζοντας έτσι ένα δημιουργικό μωσαϊκό.

Όλοι οι συμμετέχοντες έγιναν μία αγκαλιά με τις ασθενείς του Συλλόγου και χάρισαν όμορφες στιγμές ευγενούς άμιλλας  ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά!

Στο τελικό σκορ η ομάδα του κόουτς Γιαννάκη επικράτησε μετά από ένα ανταγωνιστικό αγώνα, όμως οι πόντοι των δύο ομάδων αθροίστηκαν σε ένα μήνυμα ότι η συλλογική προσπάθεια και η εντατικοποίηση των μηνυμάτων για πρόληψη και έλεγχο μπορεί να μας σώσει!

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. έδωσε στους παρευρισκομένους δώρα, ανάμεσα σε αυτά ένα μωβ κραγιόν και ένα μωβ βερνίκι νυχιών, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα, 20 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας, να ανεβάσουν μια φωτογραφία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τα χρωματίσουν μωβ κάνοντας την φωνή μας να φτάσει πιο μακριά και να είναι πιο δυνατή.

Για όλο τον μήνα Σεπτέμβριο προβάλλονται ενημερωτικά βίντεο για θέματα που αφορούν τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο στην σελίδα του Facebook του Κ.Ε.Φ.Ι. και της «Εριφύλης» Κ.Ε.Φ.Ι. και στο κανάλι του YouTube του συλλόγου.

Ο γυναικολογικός καρκίνος δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Τόλμα να ρωτήσεις!

 Οι δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικολογικής Ογκολογίας τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Συμμαχίας για τον HPV, της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρείας για τον HPV, της Ένωσης Ασθενών, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.