Ανοιχτή συζήτηση για την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον

Στο πλαίσιο του κύκλου « Η νεολαία που καινοτομεί» το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το δίκτυο Πράξη του ΙΤΕ, προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Η ενέργεια αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη μαγειρική μέχρι την επικοινωνία, από τις μεταφορές μέχρι τα ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές μας, το ενεργειακό ζήτημα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή καθώς η ενέργεια που παράγεται σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Η προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, ενώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.

Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η Παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην
παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ :
19:00 – 19:15: Έναρξη της βραδιάς
 Κύριος Nicolas Eybalin, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
 Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
 Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών|Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.
19:15 – 19h45: «Παρατήρηση της Γης: Η ηλιακή ενέργεια στο αστικό περιβάλλον – Εκτιμήσεις και προβλέψεις»
• Καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης (Πανεπιστήμιο Πατρών)
• Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)
19:45 – 20:15: «Παρατήρηση της Γης: Αιολική ενέργεια – Εκτιμήσεις και προβλέψεις»
• «Παρατήρηση της Γης από το διάστημα για υπεράκτιες (offshore) εφαρμογές αιολικής ενέργειας» : Δρ. Ιωάννα Καράγαλη (Danish Meteorological Institute)
• «Προβλέψεις για την αιολική ενέργεια και ένταξη στα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα» : Δρ. Romain Besseau (MINES ParisTech)
20:15 – 20:45: «Ανάλυση κύκλου ζωής των αιολικών και ηλιακών συστημάτων για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»
• «Ανάλυση κύκλου ζωής χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων – Αποτελέσματα και προοπτικές»: Δρ. Αλεξάνδρα Μπόνου (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
• «Πόσο “πράσινες” είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;» : Δρ. Paula Perez-Lopez (MINES ParisTech, Université PSL).
20:45 – 21:00: Στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των:
Δρ. Χάρη Κοντοέ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – συντονισμός),
Καθ. Παντελή Κάπρου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) ,
Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)
κου Κώστα Κομνηνού (Δίκτυο ΔΑΦΝΗ)
Ταυτόχρονη μετάφραση στα γαλλικά και ελληνικά – Ζωντανή μετάδοση στην ιστοσελίδα www.ifg.gr

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης κατόπιν αιτήματος