INTERAMERICAN: Μέντορες συζητούν για σημαντικά θέματα με μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Η επιτυχημένη συνεργασία της INTERAMERICAN με την «The Tipping Point» (ΤΤΡ) συνεχίζεται για τέταρτη σχολική χρονιά, με ένα νέο κύκλο συνεδριών που ήδη έχουν ξεκινήσει για μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κατά τη φετινή σχολική περίοδο, το τρίπτυχο του θεματικού πλαισίου της δράσης: «Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, η φροντίδα της υγείας και η ευεξία, η κλιματική αλλαγή και η αξία του φυσικού περιβάλλοντος», δίνει αφορμή να αναπτυχθούν γόνιμες συνεδρίες μεταξύ των μεντόρων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών που συμμετέχουν.

Οι μέντορες από την INTERAMERICAN, με σχετική εμπειρία και εξειδίκευση στα θέματα, ενημερώνουν και συζητούν με τους μαθητές έξι επιλεγμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα:

  • για τις σύγχρονες συνθήκες εισόδου των νέων στην εργασία, την ανάπτυξη δεξιοτήτων που ζητούνται, την αξία του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος και της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας, τη σημασία της διαμόρφωσης επαγγελματικού χαρακτήρα και της ανάδειξης των ταλέντων
  • για τη βελτίωση και θωράκιση της υγείας με την εμπέδωση καλών συνηθειών και υγιεινών επιλογών στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, για την αξία της πρόληψη
  • την αναγνώριση και αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων και των ακραίων φυσικών φαινομένων, τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία, υλοποιείται με την οργάνωση και φέτος από την INTERAMERICAN μιας κοινότητας εθελοντών μεντόρων από 11 στελέχη και 2 εξωτερικούς, τακτικούς συνεργάτες της. Οι μέντορες, μετά την εκπαιδευτική προπαρασκευή τους από την ΤΤΡ, μοιράζονται επαγγελματική εμπειρία και γνώση με ομάδες μαθητών (τάξεις), στο πλαίσιο των επιλεγμένων από τους μαθητές θεμάτων. Πρακτικά, οι συνεδρίες εξελίσσονται ζωντανά με διαδικτυακή σύνδεση και επιπλέον, με ασύγχρονες επικοινωνίες μέσω βίντεο. Η εταιρεία για τη σχολική χρονιά 2021-2022 έχει επιλέξει ιδρύματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις περιοχές: Ελευσίνα, Πάτρα, Λαμία,  Σέρρες, Μαντούδι Ευβοίας και Γύθειο Λακωνίας.

Πέρυσι, η ανάλογη συνεργασία INTERAMERICAN – ΤΤΡ είχε ολοκληρωθεί με 21 συνεδρίες στο θεματικό πλαίσιο «Θέλω να ζω ασφαλέστερα και καλύτερα». Είχαν προηγηθεί τα θέματα «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός» (2018-2019) και «Αλφαβητισμός για την Υγεία» (2019-2020), με εξίσου θετικά αποτελέσματα και πλήθος συνεδριών.

Η ΤΤΡ, η ιδέα και το έργο

Ο οργανισμός “The Tipping Point” (TTP) σκοπό έχει να συμβάλλει στην ενδυνάμωση μαθητών ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδος, ώστε να ανακαλύψουν τα ενδιαφέροντά τους και να αναπτύξουν συνείδηση για την εξέλιξή τους. Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις και τον χρόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μέσω live τηλεδιασκέψεων ή/και video-απαντήσεων (ασύγχρονα) σε ειδική διαδραστική πλατφόρμα, μαθητές ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και μαθαίνουν πέρα από στερεότυπα, για επαγγέλματα και ιδέες από ανθρώπους-πρότυπα σε όλο τον κόσμο (από γιατρούς και αγρότες του διπλανού νησιού, μέχρι μηχανικούς της NASA), τους οποίους δεν θα μπορούσαν να συναντήσουν διαφορετικά.