ΙΣΝ: Εκπαιδευτικά προγράμματα για τους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είχε ανακοινώσει δωρεά €25 εκατομμυρίων προς το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος (Π.Σ.), για να συμβάλει στο δύσκολο έργο των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πυρόσβεσης.

Η δωρεά περιλαμβάνει την κατασκευή νέου Κέντρου Εκπαίδευσης στη Νέα Μάκρη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022την παροχή μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Π.Σ., τα οποία συνέδραμαν στο απαιτητικό τους έργο τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις που ξεκινούν πλέον να υλοποιούνται στην πλήρη μορφή τους, καθώς το προηγούμενο διάστημα οι περιορισμοί της πανδημίας δεν επέτρεπαν την πραγματοποίησή τους.

Οι επιμορφωτικές δράσεις θα υλοποιηθούν, σε πρώτη φάση, από τώρα έως την άνοιξη του 2022 ενώ, στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)» οι εκπαιδεύσεις για πυροσβέστες, προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας και πολίτες θα ενταχθούν στον προγραμματισμό του νέου Κέντρου.

Συγκεκριμένα, μέσω της δωρεάς του ΙΣΝ, θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο τα παρακάτω είδη επιμορφωτικών προγραμμάτων:

  1. Πρόγραμμα «Εμπεδοκλής»: ταχύρρυθμο πρόγραμμα επιμόρφωσης περισσότερων από 1.000 αξιωματικών υπηρεσίας και στελεχών του Π.Σ. από όλη την επικράτεια, με σκοπό να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους (train the trainer) εκπαιδευτές που θα επιμορφώσουν άμεσα όλους τους εργαζόμενους του Π.Σ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες (αποτελεσματική αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, σεισμοί/τροχαία/διασώσεις/πρώτες βοήθειες, επικίνδυνα υλικά, σήραγγες/αυτοκινητόδρομοι, φωτιά σε κλειστούς χώρους).
  2. Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην κατάσβεση πυρκαγιών πλοίων για εργαζόμενους σε πυροσβεστικές υπηρεσίες λιμένων και άλλων περιοχών κοντά σε λιμάνια με μεγάλη κίνηση και δραστηριότητα. Τα στελέχη του Π.Σ. θα εκπαιδευτούν στον προσομοιωτή πυρκαγιάς της Σχολής Ελέγχου Βλαβών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.
  3. Εκπαίδευση και πιστοποίηση στελεχών-εκπαιδευτών του Π.Σ. στο Fire Service College του Ηνωμένου Βασιλείου, στις θεματικές επικίνδυνα υλικά, πυρκαγιά σε κλειστούς χώρους, συγκρούσεις οδικής κυκλοφορίας.
  4. Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Εργασία σε Ύψος IRATA», για τη θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση και πιστοποίηση IRATA για παρέμβαση και διάσωση σε περιπτώσεις που σχετίζονται με εργασία σε ύψος.
  5. Πρόγραμμα εκπαίδευσης «Προχωρημένη Διάσωση Ορμητικών Νερών και Πλημμυρικών Καταστάσεων»
  6. Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Διάσωσης Ορμητικών Νερών και Πλημμυρικών Καταστάσεων και Σχολή Πρώτων Βοηθειών σε Μη Αστικό Περιβάλλον»

 

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος «Εμπεδοκλής» στην Αθήνα, ο Γιώργος ΑγουρίδηςΜέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είπε: «Με την επανέναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που είχαν τεθεί σε παύση εξαιτίας της πανδημίας, είμαστε ευτυχείς που έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε στη διαρκή επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που στηρίζει η δωρεά του ΙΣΝ στοχεύουν τόσο στην καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση του συνόλου των πυροσβεστών, με στόχο την ασφάλειά τους ενώ επιτελούν το δύσκολο έργο τους, όσο και στη δημιουργία κατά το δυνατόν ευνοϊκότερων συνθηκών για την επιτυχή αντιμετώπιση μελλοντικών κινδύνων».