GreenTech Challenge by ESU NTUA: Πράσινη Καινοτομία για μια Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, για 5η συνεχή φορά, ο Τελικός του Εθνικού Προγράμματος Πράσινης Καινοτομίας  GreenTech Challenge by ESU NTUA.

Το Πρόγραμμα διοργανώθηκε από  την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (EΜΠ) με Innovation Enabler την εταιρία Mantis Business Innovation.

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση, συμβουλευτική και ανάδειξη πρωτοβουλιών σε πράσινες θεματικές όπως Περιβάλλον, Ενέργεια, Καινοτόμα Πράσινα Προϊόντα & Προηγμένα Υλικά, Διαχείριση Ελαστικών, Ορυκτές Πρώτες Ύλες , Έξυπνες & Βιώσιμες Πόλεις, Βιώσιμος Τουρισμός και Γαλάζια Ανάπτυξη.

Συνολικά κατατέθηκαν από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας πάνω από 140 υποβολές από τις οποίες 52 ομάδες/εταιρίες προκρίθηκαν στην ημιτελική φάση, παρουσιάζοντας την καινοτομία των προϊόντων τους και την επίδρασή τους στο περιβάλλον σε επιτροπή αξιολογητών από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, εκ των οποίων 22 προκρίθηκαν στον Τελικό (13 από την κατηγορία Innovation Idea Holders και 9 από την κατηγορία Early Stage Startups). Τέλος, βραβεύτηκαν 9 καινοτόμες ομάδες/εταιρίες.

 

Την έναρξη του Τελικού πραγματοποίησε ο Καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ΕΜΠ της Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης και Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ, ο οποίος τόνισε ότι o διαγωνισμός έχει εξελιχθεί σε θεσμό Πράσινης Καινοτομίας που πλέον έχει γίνει εθνικός. Ξεκίνησε από το ΕΜΠ αλλά πλέον συμμετέχουν Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα από όλη την Ελλάδα και μάλιστα φέτος από τη σύνθεση των ομάδων βλέπουμε ότι οι ομάδες είναι διεπιστημονικές.  Δεν συμμετέχουν μόνο μηχανικοί αλλά και άλλες ειδικότητες και εκτός από φοιτητές  έχουμε και αποφοίτους από κάθε ηλικία καθώς και ώριμους επαγγελματίες.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χρήστος Νικολούδης, Επικεφαλής Έρευνας ΜΟΠ&ΑΑ,  Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Founder & CEO, Mantis Business Innovation σημείωσε ότι το GreenTech Challenge ξεκίνησε στην αίθουσα του Πολυτεχνείου με συμμετοχή 18 ομάδων στο α’ εξάμηνο του 2018, 26 το β’ εξάμηνο, 30 ομάδες το 2019, ενώ το 2020 που διεξήχθη διαδικτυακά οι ομάδες έφτασαν τις 140 από όλη την Ελλάδα. Έτσι μας γεννήθηκε η ιδέα ο διαγωνισμός να γίνει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Πράσινης Καινοτομίας. Φέτος, οι υποβολές ξεπέρασαν τις 140 με τις 52 να φτάνουν στην ημιτελική φάση.  Για πρώτη φορά ο τομέας της ενέργειας, με τα πιο πολλά χρήματα, έρχεται δεύτερος ενώ ο τομέας  του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας πρώτος.