18 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης

    Περίπου 8 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ελλάδα φέτος, εκ των οποίων 4,5 χιλιάδες μέσω στεριάς και 3,5 χιλιάδες μέσω θαλάσσης. Από το 2015 μέχρι σήμερα, ο αριθμός αυτός αγγίζει τους 1.213.710. Μόνο το 2021, έχουν μεταναστεύσει προς ευρωπαϊκές χώρες 139.340 άνθρωποι – από αυτούς αγνοούνται 1559.  Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης «ο αριθμός των μεταναστών σε διεθνές επίπεδο έχει αυξηθεί από 84 εκατομμύρια παγκοσμίως το 1970 σε 281 εκατομμύρια το 2020. «Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης συνθήκης που δεν έχουμε ξαναδεί στην ανθρώπινη ιστορία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΜ Αντόνιο Βιτορίνο. «Ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ουσιαστικά καθηλωθεί από τον COVID-19, δεκάδες εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στις χώρες τους».

    Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των ΕΕΑ Grants έχει χρηματοδοτήσει 5 ξενώνες και 25 διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ασυνόδευτων παιδιών, ανήλικων μητέρων και ευάλωτων γυναικών – θυμάτων βίας, έχουν υποστηριχθεί 371 άνθρωποι, ενώ έχουν καλυφθεί 203 από τις 217 θέσεις. Η συνολική χρηματοδότηση για τους ξενώνες και τα διαμερίσματα ανέρχεται σε 7,6 εκατ. ευρώ. Οι οργανώσεις που υλοποιούν το έργο αυτό είναι: ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, International Rescue Committee, Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, Μετάδραση και Σύλλογος Ανηλίκων και Νέων.

    Μέσω των ΕΕΑ Grants, οι δωρήτριες χώρες, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν, συμβάλλουν επίσης στην αξιοπρεπή υποδοχή και προστασία των δικαιωμάτων και των αιτούντων άσυλο: Μέσα από την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουν -μέχρι σήμερα- πραγματοποιηθεί 50 εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου και σε επαγγελματίες πρώτης γραμμής στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο, με συνολικό αριθμό εκπαιδευόμενων τους 854 επαγγελματίες, έχουν τοποθετηθεί 23 εμπειρογνώμονες σε δομές φιλοξενίας και υπηρεσίες του Υπουργείου, ενώ έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ο Εθνικός Μηχανισμός Παραπομπής για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

    Το έργο υλοποιείται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων NORCAP, με συνολική χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο, αξιοσημείωτη ήταν η συμβολή των ΕΕΑ Grants στη διασφάλιση ποιότητας των διαδικασιών ασύλου και στη νομική τους υποστήριξη, μέσα από το έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ύψους 3 εκατ. ευρώ, το οποίο  ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

    Κατά τη διάρκεια του έργου εξετάσθηκαν 12.490 περιπτώσεις (οι οποίες αντιστοιχούν σε 10.201 υποθέσεις), 7.415  δικαιούχοι έλαβαν νομική υποστήριξη, 23 εμπειρογνώμονες προσλήφθηκαν στην Υπηρεσία Ασύλου σε όλη την Ελλάδα, και 41 δικηγόροι παρείχαν δωρεάν νομικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους.

    Τα έργα του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση», με χρονικό ορίζοντα το 2023, υλοποιούνται σε όλη την Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Έβρο, Αλεξάνδρεια, Διαβατά, Λαγκαδίκια, Κουτσόχερο, Ιωάννινα, Δράμα, Καβάλα, Ωραιόκαστρο, Πάτρα, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και Ρόδο.

    Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» (Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων) στην Ελλάδα, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (δωρήτριες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, στην υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ/Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.