Hive Energy: Δεσμευτικοί όροι σύνδεσης για τρία φωτοβολταϊκά έργα στην κεντρική Ελλάδα

Η Hive Energy Ltd.  απόκτησε Δεσμευτικούς Όρους Σύνδεσης για τρία Φωτοβολταϊκά έργα στην κεντρική Ελλάδα. Τα τρία έργα έχουν ονομαστική ισχύ 40 MW, 100 MW και 60 MW και είναι πλέον έτοιμα για συμμετοχή στις διαγωνιστικές διαδικασίες ή για σύναψη ιδιωτικού PPA.

Η Hive έχει έργα συνολικής ισχύος 617 MW στην Ελλάδα, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: 467 MW σε φωτοβολταϊκά, 100 MW σε αποθήκευση και 50 MW σε πράσινο Υδρογόνο εκ των οποίων όλα τα Φωτοβολταϊκά έχουν ήδη λάβει εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων.

Η εξασφάλιση της ικανότητας σύνδεσης στο δίκτυο για τρία έργα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, καθώς το στάδιο των δεσμευτικών όρων σύνδεσης είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ελληνική αγορά. Η ενέργεια που παράγεται από αυτά τα τρία ηλιακά έργα θα είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου χονδρικά

34.000 νοικοκυριά, εξοικονομώντας 150.000 CO2 κάθε χρόνο. Έχοντας εξασφαλισει όρους σύνδεσης, το επόμενο βήμα για αυτά τα έργα περιλαμβάνει την έκδοση άδειας εγκατάστασης προκειμένου για την έναρξη της κατασκευής αυτών των έργων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Εκτός από αυτά τα τρία έργα, η Hive Energy έχει επιπλέον διαθέσιμα για επένδυση 267 MW σε έργα Φωτοβολτϊκων  φθάνοντας τα 467 MW ενώ ακόμη περισσότερα ακόμη νέα έργα βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στο pipeline.

Ο Giles Redpath, Διευθύνων Σύμβουλος της Hive Energy Ltd, δήλωσε: «H εξασφάλιση της χωρητικότητας σύνδεσης στο δίκτυο για αυτά τα τρία έργα eίναι ένα φανταστικό επίτευγμα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια δύσκολη αγορά για την πράσινη ενέργεια και ο Κωνσταντίνος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αναπτύσσοντας αυτά τα έργα. Η εξασφάλιση σύνδεσης στο δίκτυο για τα 200 MW στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο επίτευγμα και αναμένουμε να αποκτήσουμε όρους σύνδεσης σύντομα για άλλα 67 MW. Ελπίζουμε ότι αυτά τα τρία έργα θα ενισχύσουν τη θέση μας στην αγορά πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε την αποστολή μας να συλλέγουμε τη δύναμη του ήλιου».

Ο Κωνσταντίνος Καραλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Hive στην Ελλάδα, σχολίασε την εξέλιξη: «Η Ελλάδα είναι μια στρατηγική αγορά για την Hive. Στην Ελλάδα αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε λύσεις που στοχεύουν στην κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας από άλλες αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για να επενδύσουμε και να εφαρμόσουμε βιώσιμες λύσεις που συμβάλλουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον για τη χώρα».