Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Στους 12 φιναλίστ Δήμους ο Άλιμος και το Ρέθυμνο

Η Ελλάδα για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών που λαμβάνουν μέρος στην καμπάνια για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τον Δήμο Αλίμου και τον Δήμο Ρεθύμνης να ξεχωρίζουν.

Με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναδεικνύει τις 12 ευρωπαϊκές πόλεις -ανάμεσα στις συνολικά 3.184- που κατάφεραν να βρεθούν στους φιναλίστ Δήμους για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 με θέμα «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα».

Η Ελλάδα πρώτη σε συμμετοχές στις πόλεις κάτω των 100.000 κατοίκων

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2021 η Ελλάδα σημείωσε πολύ δυναμική παρουσία, καθώς στην εκστρατεία συμμετείχαν 90 πόλεις, δηλαδή το ¼ των ελληνικών Δήμων.

Η χώρα μας αναδείχθηκε πρώτη σε συμμετοχές στην κατηγορία μικρών πόλεων (κάτω των 100.000 κατοίκων) και στους φιναλίστ της συγκεκριμένης κατηγορίας αναδείχθηκε ο Δήμος Αλίμου  μαζί με την πόλη Miajadas της Ισπανίας και την πόλη Valongo της Πορτογαλίας.

Ο Δήμος Αλίμου, σύμφωνα με την ΕΕ, εντυπωσίασε τους κριτές για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων όπου ανέδειξε την αλληλεπίδραση πολιτών και τοπικών συλλόγων κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16 – 22 Σεπτεμβρίου), συμπεριλαμβανομένης μιας διαδραστικής θεατρικής ερμηνείας της «ιστορίας του ποδηλάτου» και της μετατροπής των σταθμών δημόσιας συγκοινωνίας σε χώρους διασκέδασης.

Στην κατηγορία για τα βραβεία οδικής ασφάλειας (urban road safety awards)  οι συνολικές συμμετοχές το 2021 ήταν 12, εκ των οποίων οι 3 ελληνικές (Χανιά, Ρέθυμνο, Κως). Ο Δήμος Ρεθύμνης που αναδείχθηκε στους 3 φιναλίστ, μαζί με τη Φλωρεντία της Ιταλίας και τη Βαρσοβία της Πολωνίας,  εντυπωσίασε τους κριτές για την ισορροπία κινητικότητας που πέτυχε η πόλη τόσο ως κύριος τουριστικός προορισμός όσο και ως Δήμος που εξυπηρετεί άριστα τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με σχεδιασμό και υλοποίηση έργων που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και μειώνουν τα τροχαία ατυχήματα εστιάζοντας στην «ενεργή κινητικότητα» (πεζή και ποδήλατο) και στη βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία για τα βραβεία Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), τα εποναζόμενα SUMP awards, σε σύνολο 7 ευρωπαϊκών συμμετοχών ξεχώρισε και η ελληνική συμμετοχή της πόλης των Ιωαννίνων.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στηρίζει κάθε χρόνο την  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (EUROPEANMOBILITYWEEK – EMW) η οποία από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός της ΕΕ για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η εκστρατεία εντάσσεται στον πανευρωπαϊκό στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας και στηρίζει κάθε τοπική πρωτοβουλία ώστε οι πόλεις να γίνουν πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικές και προσβάσιμες για όλους.

Το θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2021: «Είμαστε Υγιείς και Ασφαλείς με τη Βιώσιμη Κινητικότητα» προτάσσει ως κεντρικά ζητήματα την ψυχική & σωματική υγεία, την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί ένα πολύ βασικό συμπέρασμα από την πανδημία του κορωνοϊού, ότι όσο αυξάνονται οι ήπιοι τρόποι μετακίνησης, τόσο πιο ελκυστικές για τους πολίτες και φιλικές προς το περιβάλλον γίνονται οι πόλεις.

Οι πόλεις που προκρίθηκαν επιλέχθηκαν από μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών στην κινητικότητα και τις μεταφορές και οι τέσσερις νικητές θα στεφθούν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τελετής βράβευσης στις 28 Μαρτίου 2022.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, δηλώνει: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές πόλεις σε ζητήματα της βιώσιμης κινητικότητας. Ο Άλιμος και το Ρέθυμνο αναδεικνύονται φιναλίστ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας για τα όσα σημαντικά έχουν κάνει σε όλο αυτό το διάστημα».