ΙΣΝ: Tο Lincoln Center επισκέπτεται το ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του SNF-LC Agora Initiative

Το Stavros Niarchos Foundation-Lincoln Center (SNF-LC) Agora Initiative αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Lincoln Center for the Performing Arts, ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα στον κόσμο, με έδρα τη Νέα Υόρκη, με σκοπό την ενεργοποίηση και τον επαναπροσδιορισμό του δημόσιου χώρου. Ένας από τους βασικούς άξονες της πρωτοβουλίας είναι η πολιτιστική και καλλιτεχνική ανταλλαγή και σύμπραξη μεταξύ του Lincoln Center και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Η συνεργατική έκθεση με τίτλο “Πρόσωπα του Ήρωα”, η οποία παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2021 σε εξωτερικούς χώρους και στα δύο πολιτιστικά ιδρύματα αποτέλεσε τον πρώτο «καρπό» του εγχειρήματος.

Επεκτείνοντας τη διατλαντική αυτή συνεργασία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Lincoln Center, Henry Timms, και μία ηγετική ομάδα του πολιτιστικού ιδρύματος της Νέας Υόρκης θα ταξιδέψουν τον Μάρτιο στην Ελλάδα, προκειμένου να συναντήσουν από κοντά εκπροσώπους του ΚΠΙΣΝ για να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές και να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με τη λειτουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, διάρκειας τριών ημερών, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν σε κάθε πιθανή διάσταση της λειτουργίας ενός πολιτιστικού οργανισμού μεγάλης κλίμακας, από τον προγραμματισμό και την προσέλκυση επισκεπτών μέχρι την επιχειρηματικότητα και τη διαχείριση των χώρων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Henry Timms θα συμμετάσχει σε μία ανοιχτή, δημόσια συζήτηση στο ΚΠΙΣΝ, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, με τίτλο “New Power & Cultural Leadership” όπου θα εξεταστεί ο σύγχρονος ρόλος των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην κοινωνία. Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η επίσκεψη και η ανοιχτή συζήτηση αποτελούν ορόσημο της πρωτοβουλίας SNF-LC Agora Initiative η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2020 με δωρεά του ΙΣΝ. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, ο εμβληματικός δημόσιος χώρος του Lincoln Center, στη Νέα Υόρκη, συνολικής έκτασης 65 στρεμμάτων, αξιοποιείται ως Αγορά που βρίσκεται στο επίκεντρο της αστικής ζωής και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου, ανοιχτού, δημόσιου χώρου στην Αθήνα, που να ανήκει πραγματικά στον κόσμο, αποτέλεσε το κίνητρο για το ΙΣΝ προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, μέσω της μεγαλύτερης μεμονωμένης δωρεάς του μέχρι σήμερα. Τον Φεβρουάριο του 2022 συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την παράδοση του ΚΠΙΣΝ από το ΙΣΝ στην ελληνική κοινωνία.

Ένα μεγάλο μέρος του κοινωφελούς έργου του ΙΣΝ επικεντρώνεται στην ενίσχυση του δημόσιου βίου, από τη διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σε υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικά προγράμματα μέχρι τη διεξαγωγή ανοιχτών διαλόγων, καθώς και την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Οι δημόσιοι χώροι προσφέρουν το κατάλληλο πεδίο για την υλοποίηση των παραπάνω, και η πολυδιάστατη τεχνογνωσία του Lincoln Center και του ΚΠΙΣΝ, που συνδέονται κάτω από ένα κοινό όραμα, δημιουργώντας «Δίδυμες Αγορές» (Twin Agoras), λειτουργεί αμφίδρομα και προς όφελος και των δύο οργανισμών, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το ΙΣΝ πρόσφατα ανακοίνωσε την περαιτέρω υποστήριξή του για τον προγραμματισμό και τη λειτουργία του ΚΠΙΣΝ, ενώ η συνεργασία του ΙΣΝ και του Lincoln Center για το SNF-LC Agora Initiative εξελίσσεται μέσα από μια νέα μεγάλη δωρεά λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν στο ερχόμενο διάστημα.