ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.: Δυναμικό «παρών» στην Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίες Περιβάλλοντος VERDE TEC

Δυναμική και πολυεπίπεδη είναι η συμμετοχή της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., στην 3η Διεθνή Έκθεση Τεχνολογίες Περιβάλλοντος VERDE TEC η οποία διοργανώνεται από τις 18 έως τις 20 Μαρτίου, στο MEC Παιανίας. Αιχμή της συμμετοχής της είναι η διοργάνωση Εργαστηρίου σχετικά με την αξιοποίηση των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Ειδικότερα, το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. διοργανώνει εργαστήριο με θέμα: «Δευτερογενή υλικά από την επεξεργασία Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) – προοπτικές χρήσης στα δημόσια και ιδιωτικά έργα». Το Εργαστήριο θα γίνει το Σάββατο 19 Μαρτίου, από τις 17:15 έως τις 19:30, στον χώρο WORKSHOP 2 της Έκθεσης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, ενώ έχει προσκληθεί και η γενική γραμματέας Υποδομών, Μαρία Έλλη Γεράρδη. Θα μιλήσουν οι: Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., Σοφία Τζαρούχη, διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης ΕΟΑΝ, Μαρία Ταξιάρχου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΜΠ, Αλέξης Μπούλιας, διευθυντής Συστημάτων Διαχείρισης και Πιστοποίησης Προϊόντων «Σαμαράς και Συνεργάτες», Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος ΠΕΣΕΔΕ, Φίλιππος Αβρανάς, εκπρόσωπος ΣΑΤΕ και Γιάννης Παπαηλιόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας «Αδρανή Υλικά Θεσσαλονίκης Α.Ε.».

Στη διάρκεια του Εργαστηρίου θα αναπτυχθούν οι προβληματισμοί και τα εμπόδια σχετικά με τη διαχείριση και αξιοποίηση των ΑΕΚΚ, θα διερευνηθούν οι προοπτικές λύσης τους και θα προταθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας στον τομέα των κατασκευών και κτηρίων, που αποτελεί έναν από τους επτά τομείς προτεραιότητας του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία, της Ε.Ε. και της χώρας μας.

Μάθε, παίζοντας!

Παράλληλα, σε όσους συμμετέχουν στην Έκθεση VERDE TEC η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., προσφέρει την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα μπάζα, διεκδικώντας ένα ηλεκτρικό ποδήλατο! Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμμετοχής στο περιβαλλοντικό παιχνίδι ερωτήσεων: “Ενημερωθείτε για τα μπάζα και Κερδίστε». Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες της Έκθεσης μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το περιβαλλοντικό παιχνίδι της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., από την Παρασκευή 18 Μαρτίου ώρα 10:00 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου ώρα 20:00, είτε μέσω οθόνης αφής η οποία είναι εγκατεστημένη στο περίπτερο της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είτε μέσω ιδίων τηλεφώνων και τάμπλετ, σαρώνοντας τον qr code του διαγωνισμού. Απαντώντας σωστά στις 11 ερωτήσεις σχετικές με την εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ, θα μετάσχουν σε κλήρωση και ο νικητής θα κερδίσει ένα ηλεκτρικό ποδήλατο αξίας 1.300 ευρώ.
Ο νικητής θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα της ΑΝΑΚΕΜ και στα social media.

Ενημερωτικές συναντήσεις

Πέραν αυτών, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., στη διάρκεια της τριήμερης συμμετοχής της στην Έκθεση VERDE TEC, θα ενημερώνει τους επισκέπτες για τη διαδικασία ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ. Επίσης, στο περίπτερο Β19 της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. θα γίνουν συναντήσεις με φορείς και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για να συζητηθούν θέματα που αφορούν στη στήριξη της κυκλικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών.

Εννέα χρόνια ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε.

Στο διάστημα των εννέα ετών λειτουργίας της, η ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. πέτυχε να εντάξει στο δίκτυό της περισσότερες από 130 Μονάδες Ανακύκλωσης σε 13 Περιφέρειες και 60 Περιφερειακές Ενότητες. Η συνεπής συμβολή της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. στην επίτευξη του εθνικού στόχου για την εναλλακτική διαχείριση, την τήρηση της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος, επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2013 – 2021 διαχειρίστηκε 6.513.000 τόνους ΑΕΚΚ, με μέση ετήσια αύξηση 74%. Το 2021 παρέλαβε προς επεξεργασία 2.350.700 tn, ενώ διατέθηκαν από τις μονάδες ανακύκλωσης ΑΕΚΚ δευτερογενή υλικά της τάξης των 1.200.000 tn.

Βασική επιδίωξη της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. είναι η ανακύκλωση των ΑΕΚΚ, η προστασία του περιβάλλοντος, η στήριξη της κυκλικής οικονομίας και η βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών, ενώ κεντρικός στόχος για την τρέχουσα περίοδο αποτελεί η διεύρυνση της χρήσης δευτερογενών (ανακυκλωμένων) υλικών στα δημόσια και ιδιωτικά έργα. Αυτό τον σκοπό κάνει πράξη καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
Στο περίπτερο του Συστήματος, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δράσεις της ΑΝΑΚΕΜ και τις διαδικασίες αξιοποίησης των ΑΕΚΚ, καθώς και να διερευνήσουν δυνατότητες και πεδία συνεργασίας.