ΕΕ: Ενίσχυση συνεργασίας με την Αίγυπτο για το κλίμα και την ενέργεια ενόψει COP27

Η ΕΕ και η Αίγυπτος συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ενέργειας και κλίματος μετά από τις χθεσινές ευρείες διαβουλεύσεις μεταξύ του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και μελών της αιγυπτιακής κυβέρνησης στο Κάιρο.

Σε κοινή δήλωση, ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου και ορισθείς Πρόεδρος της 27ης συνόδου της Διάσκεψης των μερών των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC), κ. Sameh Shoukry, δήλωσαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη φιλόδοξων αποτελεσμάτων στην COP27 και ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων και των ανακοινώσεων που έγιναν κατά την περσινή COP26 στη Γλασκόβη θα αποτελέσει προτεραιότητα. Συμφώνησαν να συνεργαστούν για να ενθαρρύνουν την κινητοποίηση χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες και ιδίως στις αφρικανικές χώρες.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου και να αναπτύξουν μια μεσογειακή εταιρική σχέση για το πράσινο υδρογόνο, η οποία θα περιλαμβάνει το εμπόριο υδρογόνου μεταξύ της Ευρώπης, της Αφρικής και του Κόλπου.