7ο Delphi Economic Forum: Tο Hellenic Impact Investing Network δείχνει το δρόμο για την «Απεξάρτηση» από τα Ορυκτά Καύσιμα

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα διεθνές panel ειδικών στην αειφορία της οικονομίας συναντήθηκε στο Delphi Economic Forum για να συζητήσει τις προοπτικές που προσφέρονται μέσα από το Impact Investing (ΕΠΚΑ Επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος),  σε νέες τεχνολογίες που εστιάζουν στην καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής. Η συζήτηση που συντονίστηκε στις 7 Απριλίου από τον Πρόεδρο του Hellenic Impact Investing Network και Managing Partner του Swiss Impact Office, Κωστή Τσελένη, είχε ως τίτλο “REPowerEU: How can climate tech impact investments catalyze Europe’s energy independence from fossil fuels.”

Η πρώτη ερώτηση του panel αναφέρθηκε στις δράσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση και το ρόλο των τοπικών κοινωνιών σε αυτή. Απαντώντας, ο Ιδρυτής του Good Move Initiatives, Αντώνης Schwarz εξήγησε ότι υπάρχουν διάφορες δυσκολίες και εμπόδια στην ενεργειακή μετάβαση, όμως καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των απαραίτητων υποδομών θα έχει η συμβολή της κάθε τοπικής κοινωνίας. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι απαραίτητη η προβολή των οφελών και συνεπώς, η ανάπτυξη σχέσεων με τους τοπικούς εμπλεκόμενους, καθώς και η εμπλοκή τους στην εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομών για ΑΠΕ.

Στη συνέχεια ο Rolf Nagel, ΔΣ της Munich Venture Partners μίλησε για τον καίριο ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας και των σχετικών τεχνολογιών που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν μικρότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Μέσα από εκατομμύρια διαθέσιμους χρήστες μικρής εμβέλειας μπορεί να έρθει σημαντικό άλμα στην ανάπτυξη χρήσης των ΑΠΕ., μια και κάθε νοικοκυριό θα αποκτήσει τη δυνατότητα να λειτουργεί σαν ένα αυτόνομο «εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».

Ο Fabian Karger, διευθυντής επενδύσεων της SUSI Partners αναλύοντας τη σημασία της ενεργειακής αποδοτικότητας ως βασικό πυλώνα για την ενεργειακή μετάβαση, εξήγησε ότι η πιο «καθαρή KwH είναι αυτή που δεν έχει καταναλωθεί». Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρξει υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στον Ενεργειακό Κλάδο, καθώς και στενή παρακολούθηση της αγοράς, μια και υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτα επιχειρηματικά μοντέλα και καινοτόμες τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας. Σε ερώτηση σχετικά με επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το Υδρογόνο, ο κ. Karger ανέφερε ότι ήδη εξετάζουν πρωτοβουλίες που εξελίσσουν τεχνολογίες με βάση το στοιχείο, και εφαρμόζουν τέτοιες τεχνολογίες.

Ο Επικεφαλής του ESG της Πειραιώς Financial Holdings, Δημήτρης Δημόπουλος, προσέθεσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί το “Green Deal” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Net Zero μέχρι το 2050 και η μείωση κατά 55% των εκπομπών μέχρι το 2030, θα πρέπει να  γίνουν επενδύσεις ύψους €28τρις στα  επόμενα χρόνια. Οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι δεν επαρκούν και θα απαιτηθούν ιδιωτικά κεφάλαια. Οι τράπεζες θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Ωστόσο, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο στόχος για Net Zero, είναι απαραίτητο να συμπεριληφθεί  ολόκληρη η κοινωνία χωρίς εξαιρέσεις.

Κλείνοντας ο κ. Τσελένης αναφέρθηκε στο ρόλο των Impact Funds στην προώθηση της βιώσιμης καινοτομίας, φέρνοντας για παράδειγμα εταιρεία παραγωγής τεχνολογίας στην Ελλάδα που συνδυαζει γυάλινες κατασκευές με φωτοβολταικά panels και απεθύνεται σε θερμοκήπια και αγροτικές καλλιέργιες. Η τεχνολογία την οποία αξιολογεί με άλλου συνεργάτες στην Ελλάδα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καλλιεργιών ενώ παράλληλα δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν 100% καθαρή ενέργεια.