Η οργάνωση «Μπορούμε» κλείνει 10 χρόνια

Διαπιστώνοντας πριν 10 χρόνια ότι σε πολλές γειτονιές συνυπήρχε μεγάλη σπατάλη τροφίμων ταυτόχρονα με μια ολοένα και μεγαλύτερη επισιτιστική ανάγκη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο μοντέλο άμεσης διάσωσης & δωρεάς τροφίμων.

Σήμερα, το Μπορούμε είναι μια πανευρωπαϊκά καταξιωμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων με απαντήσεις και λύσεις για κάθε επίπεδο αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού ζητήματος.

Από εκείνες τις πρώτες δώδεκα τυρόπιτες που σώσαμε από ένα αναψυκτήριο και προσφέραμε στο συσσίτιο της τοπικής εκκλησίας στους Αγ. Αναργύρους πριν 10 χρόνια, έχουμε καταφέρει να σώσουμε συνολικά 58 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα, από χιλιάδες δωρητές κάθε είδους προς περισσότερους από 650 κοινωφελείς φορείς σε 80 σημεία της Ελλάδας.

Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος του Μπορούμε είναι αξιοσημείωτος καθώς αντιστοιχεί συνολικά σε 85,26 εκατομμύρια κιλά CO2 eq που έχουν αποτραπεί από το να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα (1 μερίδα που σώζεται & δωρίζεται = 1,47 kg CO2 eq). Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με περισσότερα από 1,56 εκατομμύρια ταξίδια Αθήνα – Θεσσαλονίκη με ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο!

Ο συνολικός κοινωνικός αντίκτυπος του Μπορούμε είναι δύσκολο να μετρηθεί ακριβώς. Αποτυπώνεται όμως καθημερινά με τα αμέτρητα χαμόγελα των ανθρώπων κάθε ευπαθούς κοινωνικής ομάδας, που έχουν λάβει δωρεάν φαγητό και τρόφιμα μέσω των κοινωφελών φορέων, που έχουν αποδεχτεί τις δωρεές τροφίμων μας τα τελευταία 10 χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Από απλές μερίδες τροφίμων μέχρι εκλεκτά εδέσματα γνωστών σεφ, από φρέσκα φρούτα και λαχανικά λαϊκών αγορών μέχρι τα καλύτερα γλυκίσματα πολλών ζαχαροπλαστείων, από ένα φούρνο της γειτονιάς μέχρι μια βιομηχανία τροφίμων, κυριολεκτικά δεν υπάρχει σχεδόν είδος τροφίμων που να μην έχει σωθεί και προσφερθεί από το Μπορούμε ως σήμερα!

Ο οικονομικός αντίκτυπος του Μπορούμε γίνεται αντιληπτός από την αξία των τροφίμων που προσφέρθηκαν δωρεάν σε κοινωφελείς φορείς, η οποία, χρησιμοποιώντας μια μέση αξία μερίδας τροφίμων 2€ ανέρχεται στα 116 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η εξαιρετική αποτελεσματικότητα του μοντέλου διάσωσης & προσφοράς του Μπορούμε αναδεικνύεται από το γεγονός ότι, σήμερα, η οργάνωση είναι σε θέση να σώζει & να προσφέρει 65 μερίδες τρόφιμα για κάθε 1€ λειτουργικού κόστους.

Προσπαθώντας να προσεγγίσει το πολύπλοκο και πολυεπίπεδο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων ολιστικά, το Μπορούμε έχει δημιουργήσει τα τελευταία 10 χρόνια μια σειρά επιπρόσθετων προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν είτε στην άμεση διάσωση και προσφορά τροφίμων σε κάθε επίπεδο της αλυσίδας τροφίμων (Διάσωση & Προσφορά Τροφίμων, Μπορούμε στο Χωράφι, Μπορούμε στη Λαϊκή, Μπορούμε στη Γειτονιά, Είμαστε Οικογένεια), είτε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για την αύξηση της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων (ενημερωτικό πρόγραμμα Καμία Μερίδα Φαγητού Χαμένη, Μπορούμε στο Σχολείο, Πρεσβευτής Μπορούμε). Επίσης, το Μπορούμε έχει δημιουργήσει, σε συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος, και συντονίζει τη Συμμαχία για τη Μείωση της Σπατάλης Τροφίμων, δηλαδή το σημαντικότερο εθνικό φόρουμ όλων όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα (εταιρείες, δημόσιοι φορείς, ερευνητική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών). Το πιο πρόσφατο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει το Μπορούμε, σε συνεργασία με την TÜV Austria Hellas, είναι το πρώτο Σήμα Πιστοποίησης «No Food Waste», το οποίο θα λαμβάνουν όσοι έμπρακτα μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων στην Ελλάδα.

Επιπρόσθετα, το Μπορούμε έχει την εξαιρετική τιμή να είναι μέλος της Πλατφόρμας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Απώλειες και τη Σπατάλη Τροφίμων από το 2016 ενώ για τις δράσεις του έχει βραβευτεί –μεταξύ άλλων- από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη 2017 και τις Νησίδες Ποιότητας 2015.

Ο συνιδρυτής και διαχειριστής του Μπορούμε κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Στα περασμένα 10 χρόνια είχαμε την ευλογία να συνεργαστούμε με αμέτρητους καταπληκτικούς ανθρώπους σε κοινωφελείς φορείς, δωρητές τροφίμων, φιλανθρωπικά ιδρύματα και άλλους υποστηρικτές του Μπορούμε καθώς και να μας τιμήσουν με την πολύτιμη προσφορά τους περισσότεροι από 2.500 εθελοντές. Δεν υπάρχουν λόγια κυριολεκτικά να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι πίστεψαν πριν 10 χρόνια σε μια «τρελή» ιδέα για το πώς θα αλλάξουμε κάτι πολύ άσχημο στην κοινωνία μας, την ταυτόχρονη ύπαρξη σπατάλης τροφίμων με την επισιτιστική ανάγκη συνανθρώπων μας».

Το Μπορούμε σε αριθμούς:

  • 58 εκατομμύρια μερίδες τρόφιμα που έχουν σωθεί & προσφερθεί
  • >30.000 μερίδες τρόφιμα σώζονται & προσφέρονται κατά μέσο ημερήσιο όρο
  • 650 κοινωφελείς φορείς σε όλη την Ελλάδα έχουν στηριχθεί επισιτιστικά
  • 85,26 εκατομμύρια κιλά CO2 δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα χάρη στις δράσεις Μπορούμε
  • 116 εκατομμύρια ευρώ αξία τροφίμων (με υπόθεση μέσης αξίας 2€ ανά μερίδα)
  • 1€ λειτουργικού κόστους Μπορούμε = 65 μερίδες τροφίμων που σώζονται & προσφέρονται
  • >670.000 κιλά τρόφιμα έχουν σωθεί & προσφερθεί από 32 λαϊκές αγορές από το 2015
  • >24.000 μαθητές έχουν συμμετάσχει στο Μπορούμε στο Σχολείο από το 2015
  • 1.679.164€ δωρεών έχουν μετατραπεί σε δωροεπιταγές σουπερμάρκετ για ωφελούμενους 200 δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών
  • 2.500 εθελοντές έχουν στηρίξει το έργο του Μπορούμε