#EmbracingVenice: Ο Saype & Ο Όμιλος Lavazza με το έργο “Beyond Walls” στην 59η Μπιενάλε Τέχνης

Στις 22 Απριλίου, για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης και την έναρξη της 59ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, ο Όμιλος Lavazza με το #EmbracingVenice καλωσορίζει τον καλλιτέχνη Saype με τη νέα του φάση στο παγκόσμιο έργο του με θεματική την «Τέχνη της Γης», Beyond Walls. Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει στις 22 Απριλίου το γιγάντιο έργο τέχνης του Saype από το Torre di Porta Nuova στην περιοχή Arsenale Nord, το χώρο της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Γαλλοελβετού καλλιτέχνη μετά το Τορίνο, με φωτογραφίες, βίντεο και λεπτομέρειες εγκατάστασης για το project Beyond Walls  και μερικά από τα 12 έργα του σε όλο τον κόσμο από το 2019, δημιουργώντας συμβολικά τη μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα που υπήρξε ποτέ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία του να παραμένουμε ενωμένοι ώστε να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις της εποχής μας.

Την Ημέρα της Γης, ο Όμιλος Lavazza θέλει να επιστήσει την προσοχή σε ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: την ευθραυστότητα της ζωής στη γη αλλά και την ανθρώπινη ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας, σε άλλες μορφές ζωής και στον πλανήτη, στον οποίο έχουμε το προνόμιο να ζούμε. Θα το κάνει αυτό μέσα από ένα οπτικά εντυπωσιακό αλλά εφήμερο έργο τέχνης, σχεδιασμένο να εξαφανιστεί σε λίγες μέρες, το οποίο  τοποθετείται στη Βενετία, την πόλη που είναι το απόλυτο σύμβολο της τέχνης και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, αλλά και της περίπλοκης σχέσης ανθρώπου και φύσης.

Δύο χέρια απλώνονται και σφίγγουν το ένα το άλλο σε έκφραση εμπιστοσύνης και αλληλοβοήθειας: αυτή είναι η κεντρική εικόνα ενός μνημειώδους έργου ζωγραφισμένου στο γρασίδι με βιοδιασπώμενες χρωστικές ουσίες, που εφευρέθηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και τοποθετήθηκε σε ένα κλασικό βενετσιάνικο «ποντόνι», που καθημερινά διασχίζει τα κανάλια, για να επιτρέψει στην πόλη να φιλοξενήσει το Beyond Walls, «τη μεγαλύτερη ανθρώπινη αλυσίδα στην ιστορία», ένα έργο που μεταφέρεται σε διάφορες συμβολικές τοποθεσίες σε χώρες σε όλο τον κόσμο ( (instagram.com/saype_artiste).

«Δώσαμε την πλήρη υποστήριξή μας σε αυτό το έργο για να συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε πριν από πολλά χρόνια, με στόχο να δώσουμε φωνή στα ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα μέσω της τέχνης και της φωτογραφίας». – είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Lavazza, Francesca Lavazza. «Η τέχνη του Saype ενσωματώνει τέλεια τις αξίες μας και είναι το ιδανικό παράδειγμα για την ολοένα και πιο στενή σχέση μεταξύ των εικαστικών τεχνών και της βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο του Goal Zero, επιλέξαμε την Ημέρα της Γης για να αφυπνίσουμε ξανά τη συλλογική μας συνείδηση ​​σχετικά με τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος αλλά και την ανάγκη να αναλάβουμε δράση για να ενθαρρύνουμε την αλλαγή. Με την Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας προ των πυλών, θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο μια οπτική σύνθεση που ενσωματώνει το έργο του Saype σε αυτήν την εξαιρετικά εμβληματική πόλη, με την οποία έχουμε μακροχρόνιους δεσμούς μέσω συνεργασιών και πολιτιστικών έργων».

Το Goal Zero, που δημιουργήθηκε από τη Lavazza, εντάσσεται στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και φιλοδοξεί να διαδώσει το μήνυμα του Προγράμματος για το 2030 σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, καθοδηγώντας παράλληλα τα έργα του Ομίλου εδώ και μερικά χρόνια όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα βιωσιμότητας.

Ο Όμιλος Lavazza είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής του Saype, με τον οποίο μοιράζεται τις ίδιες αξίες αναφορικά με την ένταξη, την αλληλεγγύη και την επιθυμία να προστατεύσει ένα περιβάλλον που κινδυνεύει όλο και περισσότερο. Ένας καλλιτεχνικός συνδυασμός με επίκεντρο την πίστη στην υπεύθυνη τέχνη που στοχεύει να ενθαρρύνει τον προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε όλοι στη διατήρηση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Αυτό συνοδεύεται από μια πραγματική δέσμευση ότι αφενός ο καλλιτέχνης το εφαρμόζει στη πράξη στο δικό του έργο, και αφετέρου ο Όμιλος συνειδητοποιεί την όλη κατάσταση ενεργώντας ως υπεύθυνη επιχείρηση σε καθημερινή βάση και μέσω του Ιδρύματός του, με γνώμονα τον εταιρικό σκοπό του «Αφυπνίζοντας έναν καλύτερο κόσμο κάθε μέρα».

«Μετά από 3 χρόνια ταξιδιών σε όλο τον κόσμο με το έργο Beyond Walls, είμαι χαρούμενος που αυτή η εμβληματική πόλη θα είναι μέρος όλου αυτού. Η πόλη της ιστορίας και της συμβολής στην τέχνη, η Βενετία αντικατοπτρίζει τις προκλήσεις μας όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, το να δουλεύεις με σεβασμό προς τη φύση είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε μαζί τις αποτυχίες του παρελθόντος και να δημιουργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον». – είπε ο Saype – «Το να μπορώ να φέρω τα χέρια του Beyond Walls μέσα από τα «κανάλια» για την Μπιενάλε της Βενετίας είναι μια ευκαιρία για μένα να στείλω ένα όμορφο μήνυμα αισιοδοξίας σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα της Γης είναι η τέλεια στιγμή χρονικά για να μας υπενθυμίσει ότι η οικολογία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μας και είμαι περήφανος που μπορώ να στείλω αυτό το μήνυμα με τη Lavazza, η οποία είναι σημαντικός συνεργάτης στο ταξίδι μου ως καλλιτέχνης και με την οποία, προσπαθούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο».

Η συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Lavazza, του Saype και του Venice Pavilion αποκτά συγκεκριμένη μορφή με τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Venice Pavilion Fuori Padiglione, μια σειρά από πέντε συναντήσεις που βασίζονται σε ευρέως κοινούς στόχους. Και αυτό για να κάνει τους ανθρώπους να σκεφτούν υπεύθυνα για το μέλλον αλλά και για πιεστικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, με σκοπό τον περιορισμό των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που απειλεί μοναδικές τοποθεσίες, όπως η Βενετία και ιδιαίτερα ευάλωτες καλλιέργειες, όπως ο καφές.

Η εκδήλωση με τον Saype είναι μέρος του προγράμματος Venice Pavilion FPV με την επιμέλεια της Giovanna Zabotti, το οποίο φέτος θα έχει τον τίτλο Alloro [Bay Laurel], μαρτυρώντας τον διάλογο που είναι εφικτός μεταξύ Τέχνης και Φύσης και του οποίου, το έργο του Saype αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα.

«Άνθρωπος και φύση: αυτή η συμβιωτική σχέση έχει πάει χέρι-χέρι τις τελευταίες δεκαετίες με ολοένα αυξανόμενο σεβασμό όσον αφορά τη δυναμική της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, τη φροντίδα των ζώων και την προστασία όλων των έμβιων όντων. Είναι μια μορφή αυξημένης οικολογικής συνείδησης που έχει εξελιχθεί και έχει αρχίσει να εκφράζεται δημιουργικά μέσω της τέχνης. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύει ένα νέο σύνορο για τη δημιουργικότητα, όπου οι γραμμές είναι ασαφείς μεταξύ της τέχνης, της επιστήμης και της επικοινωνίας. Εδώ βρίσκεται η σύνδεση μεταξύ του «Alloro» και των έργων του Saype: η φύση γίνεται κεντρική ιδέα στο έργο τέχνης, μια φύση που μεταμορφώνεται και μεταλλάσσεται, αλλάζει χρώμα και μορφή και παίρνει μια νέα ζωή, όπως και εμείς οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτήν. ” – είπε η Giovanna Zabotti, επιμελήτρια του περιπτέρου της Βενετίας. «Παράλληλα, η φύση, ο πειραματισμός, η τέχνη και το μέλλον θα είναι οι θεματικές που θα τρέξουν σε όλες τις εκδηλώσεις Fuori Padiglione, στις οποίες οι νέοι και η ελπίδα που εκπροσωπούν θα παίξουν θεμελιώδη ρόλο. Η συνεργασία με τον Όμιλο Lavazza είναι ένα ευτυχές παράδειγμα της ολοένα και πιο στενής σχέσηςφύσης και τέχνης και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος με τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει».