«ΓΕΦΥΡΑ»: Σειρά δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Κυριακή 5 Ιουνίου 2022), η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. δρομολόγησε σειρά δράσεων σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία που έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Πιο αναλυτικά:

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΗΣ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΡΙΟΥ

Με πυρήνα την εθελοντική κίνηση «Έθεξις» του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο της σύμπραξής τους για την ανάπτυξη δράσεων εθελοντισμού μέσω της πλατφόρμας συνέργειας «ΑΜ’ ΕΠΟΣ – ΑΜ’ ΕΡΓΟΝ», η ΓΕΦΥΡΑ και το Πανεπιστήμιο διοργάνωσαν την Κυριακή 29 Μαΐου εθελοντική δράση καθαρισμού στον παράκτιο περίγυρο του φρουρίου του Ρίου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Με τους οργανωτές ένωσαν τις δυνάμεις τους η κίνηση «Project ΚαΠα» και το Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (ESN UOPA) του Πανεπιστημίου. Η συμμετοχή στη δραστηριότητα ήταν ανοιχτή στους πολίτες που προσήλθαν, δηλώνοντας τη σχετική επιθυμία τους ηλεκτρονικά σε ειδική φόρμα προκειμένου να λάβουν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες και να συνεχίσουν να ενημερώνονται για άλλες δράσεις περιβαλλοντικού ή κοινωνικού εθελοντισμού.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ

Οι δράσεις συνεχίζονται ανήμερα (Κυριακή 5 Ιουνίου) στη Ναύπακτο, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης “ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ” για την υλοποίηση του οποίου η εταιρεία έχει συμπράξει με την περιβαλλοντική ΜΚΟ «Πράσινο+Μπλε».

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ», το οποίο θα συνεχίσει να υλοποιείται κατά τη διάρκεια του έτους, εστιάζει σε δράσεις που επικεντρώνονται στη βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Με στόχο την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών της Ναυπακτίας και ιδιαίτερα των νεότερων ηλικιών, η ΓΕΦΥΡΑ και η οργάνωση «Πράσινο+Μπλε», από κοινού με τον Δήμο Ναυπακτίας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τη σημαντική υποστήριξη της 1ης Γεωγραφικής Ενότητας Ν. Αιτωλοακαρνανίας, του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμενικού Σταθμού Ναυπάκτου, θα υλοποιήσουν περιβαλλοντικές δράσεις, δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση προϊόντων και συσκευασιών.

Από τις 11:00, τη Κυριακή 5 Ιουνίου, στον Κήπο του παλαιού ξενοδοχείου «Ξενία» στη παραλία Γριμπόβου, θα εξελίσσονται ενημερωτικά βιωματικά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών: Κατασκευές με υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα, με τον «Τροχό της ανακύκλωσης», με ψάρεμα ανακυκλώσιμων υλικών, τοξοβολία & ανακύκλωση, τσουβαλοδρομίες, ζωγραφική, μουσική και δώρα. Αυτά είναι μερικά από τα δρώμενα που προγραμματίζονται και αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών και γονέων.

Μικροί και μεγάλοι φίλοι του ποδηλάτου προσκαλούνται στις 12:00 την ίδια ημέρα, στην άλλη πλευρά της πόλης (περιοχή Φλοίσβου/παραλία Ψανής), για παραλιακή ποδηλατάδα, περνώντας από το λιμάνι της πόλης και καταλήγοντας για άλλη μία φορά στον κήπο του «Ξενία» στο Γρίμποβο.

Όλες οι δράσεις αποσκοπούν στη δημιουργία διαγενεακής περιβαλλοντικής συνείδησης, η οποία είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

WORKSHOP ΣΤΟ REGIONAL GROWTH CONFERENCE 2022

Διοργάνωση workshop με θέμα: Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και επιστήμη των πολιτών (Πέμπτη 9 Ιουνίου – 19:20 Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών / ACHAIA HALL/)

Με πρωτοβουλία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. επιστήμονες με ειδίκευση στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και ταυτόχρονα ενεργοί πολίτες που δρουν στα ελληνικά πελάγη, αλλά και στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό κόλπο, συναντώνται στο ετήσιο διεθνές συνεδριακό event της Πάτρας, για να αναδείξουν τη σημασία της «Επιστήμης των Πολιτών» (CITIZEN SCIENCE), δηλαδή τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων από απλούς πολίτες, στο πλαίσιο ενός κοινού συμμετοχικού προγράμματος με επιστήμονες. Η συγκεκριμένη εκδήλωση επισημοποιεί την επανεκκίνηση του project «ΚΥΑΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που είχε ενεργοποιηθεί προ ετών από την εταιρεία στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».