Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος & Ίδρυμα Χατζηγάκη: Βιωσιμότητα και Κυκλική Οικονομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη μόδα

Τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κυκλική Οικονομία με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία της μόδας και άλλα καίρια ζητήματα γύρω από το περιβάλλο πρωταγωνίστησαν στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ανοιχτού διαδραστικού συνεδριου το οποίο συνδιοργάνωσαν το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος με το Ίδρυμα Χατζηγάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5/6).

Με θέμα «Sustainability: The Future is Now» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στην Αγία Παρασκευή.

Με τρία θεματικά, διεπιστημονικά πάνελ και δεκατρείς εξαίρετους ομιλητές, προερχόμενους από διαφορετικά φάσματα της δραστήριας Κοινωνίας των Πολιτών (ακαδημαϊκοί, επενδυτές, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι ΜΚΟ), πραγματοποιήθηκε μια μακρά και ουσιώδης συζήτηση για τη βιωσιμότητα και τις τελευταίες εξελίξεις, για την κυκλική οικονομία, για τα διαθέσιμα εργαλεία στην Ελλάδα προς νεοφυείς ή ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν το βήμα προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας και, τέλος, για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη βιομηχανία της μόδας, με υπαρκτά success stories από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που το κατάφεραν.

Η δράση των δύο φορέων, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία σε ό,τι αφορά τη σφαιρική εκπαίδευση της νέας γενιάς, ολοκληρώθηκε με συμβολική επίδειξη μόδας, με τη συμμετοχή τριών βιώσιμων ελληνικών fashion brands (Maison Faliakos | 3QUARTERS | EF93).

Οι διοργανωτές επισήμαναν πως «Η ιδέα του συνεδρίου στόχευε στην ουσιαστική ενημέρωση, σε συνδυασμό με την πολύπλευρη προσέγγιση επίκαιρων θεμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, θέτοντας τις βάσεις για εποικοδομητικό, συνεχή διάλογο και να οδηγήσει σε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές».

Τις εργασίες του συνεδρίου –το οποίο παρακολούθησαν με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά δεκάδες κόσμου– χαιρέτισαν η Αντιπρόεδρος Public Affairs του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κλώντια Καρύδη, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Χατζηγάκη, Ελισάβετ Σ. Χατζηγάκη και ο Αντιδήμαρχος Νεολαίας Αγίας Παρασκευής, Νίκος Ζόμπολας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με χορηγία εστίασης από τη Nespresso –ενός πιστοποιημένου BCorp οργανισμού– και τη Yum Tales, εταιρείες που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές και προωθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ενώ η εταιρεία Aveda Ελλάδος προσέφερε vegan προϊόντα ως συμβολικά δώρα προς τους καλεσμένους.