ΖERO HERO: Ένα κάλεσμα συνειδητότητας για το περιβάλλον

    Η αυτοκρατορία του… «wasted» lifestyle

    Φαντάσου έναν κόσμο γεμάτο έμπρακτη συνειδητότητα…

    Έναν κόσμο όπου καθένας από εμάς, ως μέλος της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, αποφασίζει να… φοράει το αποτύπωμά του στο περιβάλλον.

    Φαντάσου έναν κόσμο όπου ο καθένας από εμάς θα φέρει το «βάρος» των επιλογών του, θα επιδεικνύει τις επιπτώσεις του lifestyle του σε όλο το ανάπτυγμά τους και όχι μόνο την επιφανειακή -ευχάριστη και αποδεκτή κοινωνικά- πλευρά τους.

    Επειδή συχνά η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία αποφάσισα να δημιουργήσω μια διαφορετική… φούστα με τις συσκευασίες των προϊόντων που κατανάλωσε η διμελής οικογένειά μου μέσα σε ένα δεκαήμερο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, όχι ως προς τη fashion άποψη του εγχειρήματος, αλλά ως προς το μετρήσιμο αποτύπωμα στον πλανήτη, ενός -κατά τα άλλα- ευαισθητοποιημένου ανθρώπου. Πάνω από 250 συσκευασίες ποικίλων υλικών, ανακυκλώσιμων και μη, χώρεσαν στη φούστα, αφήνοντας περίπου άλλες 50 εκτός της κατασκευής.

    Οι αριθμοί αυτού του εγχειρήματος κάνουν παραπάνω από κατανοητό το γεγονός του πώς ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης δημιουργεί κατά μέσο όρο 177 κιλά απορριμμάτων το χρόνο σε συσκευασίες, από τα οποία μόλις το 65% οδηγείται στην ανακύκλωση, με τη χώρα μας να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. Προκειμένου να αντιληφθούμε το συνολικό αποτύπωμα των Ευρωπαίων στον πλανήτη, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τα 177 κιλά με τον πληθυσμό και να συμπεράνουμε πως ο τρόπος ζωής μας δημιουργεί πάνω από 80 εκατομμύρια τόνους συσκευασιών ως απορρίμματα!

    Όσο εμείς -σχεδόν «ανέμελα»- πραγματοποιούμε τα ψώνια μας, βρίσκουμε απόλαυση στο φαγητό και τη φροντίδα του εαυτού και του σπιτιού μας, δρούμε σε διαφορετικούς χώρους και συστήματα, όπως στην εργασία, στο σχολείο, στις διακοπές μας, ακόμη κι όταν αναρτούμε στα social media την όμορφη πλευρά της δραστηριότητάς μας, τόσο δημιουργούμε απορρίμματα.

    Ακόμη και οι πιο ευαισθητοποιημένοι από εμάς, βρίσκουμε εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε συνειδητές όλες τις καθημερινές συνήθειές μας. Ζώντας δε, σε μια χώρα που η κουλτούρα του zero waste είναι σχεδόν ανύπαρκτη, κάθε προσωπική προσπάθεια μοιάζει με… mission impossible.

    Η Πρωτοβουλία Zero Hero δημιουργήθηκε με το όραμα ενός κόσμου που δεν χρειάζεται «ήρωες» που θα σώσουν το περιβάλλον.  Άλλωστε ο άνθρωπος είναι αυτός που εξαρτάται από το περιβάλλον, όχι το αντίστροφο. Ο πλανήτης μας δεν χρειάζεται λίγους που θα τα κάνουν όλα «τέλεια», αλλά όλους μας που θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό κάθε μέρα.

    Σήμερα, πιο επιτακτικά από ποτέ, οφείλουμε να ενισχύσουμε τη συνειδητότητά μας. Να αναθεωρήσουμε τις επιλογές της ζωής μας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις συνέπειές τους. Να κοιτάξουμε, δηλαδή, πέρα από την επιφάνεια, σε όλο το μήκος της… «φούστας»!

    Η δράση μας

    Η Πρωτοβουλία Zero Hero διοργανώνει δράσεις που αφορούν τόσο την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχουν ως κοινό παρονομαστή την πρόληψη δημιουργίας απορριμμάτων. Επίσης, δρούμε συμβουλευτικά σε όσους οργανισμούς θέλουν να βελτιώσουν τις πρακτικές τους και να μπουν σε ένα eco-σύστημα zero waste.

    Ελένη Γεωργαντά, Founder του Zero Hero/ Business Partner της Executive Level

    Zero Hero – The Roadshow

    Ένας εντυπωσιακός κάδος συλλογής πλαστικού, σε σχήμα ψαριού, τοποθετείται σε κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος σε δήμους ανά την Ελλάδα,  όπου ομάδα περιβαλλοντολόγων  ενημερώνει και ευαισθητοποιεί ανθρώπους κάθε ηλικίας για την αξία της ανακύκλωσης και του zero waste. Οι πλαστικές συσκευασίες που συγκεντρώνονται, προωθούνται σε αδειοδοτημένο ανακυκλωτή. Η επανένταξή τους στην κυκλική οικονομία ιχνηλατείται μέσω της τεχνολογίας blockchain του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Keep Sea Blue. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λαμβάνει ειδικό πιστοποιητικό των ποσοτήτων που συλλέχθηκαν κι έτσι συμβάλλει στον εθνικό στόχο μείωσης των απορριμμάτων. Η δράση τελεί υπό τις αιγίδες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΕΟΑΝ.

    Zero Hero – ArtTech  Έκθεση «Ο άνθρωπος στο κέντρο»

    Η βιωσιμότητα συναντά την τέχνη και την τεχνολογία, σε μια έκθεση όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τον κόσμο τοποθετούν τον άνθρωπο στο κέντρο της απόφασης για έναν πράσινο πλανήτη. Οι επισκέπτες της βιωματικής αυτής έκθεσης, μέσω του tablet ή του κινητού τουςν βλέπουν τα έργα τέχνης να «ζωντανεύουν», μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality).

    Zero Hero – The Cleanup Challenge 2022

    Αυτό το καλοκαίρι αφιερώνεται στον καθαρισμό παραλιών. Στελέχη εταιρειών μαζί με τις οικογένειές τους εκπαιδεύονται και εμπνέονται από την ομάδα του Zero Hero και παίρνουν μέρος στην πιο ωφέλιμη πρόκληση, τον πιο εναλλακτικό «διαγωνισμό» για το περιβάλλον. Οι καλύτεροι βραβεύονται και όλοι ανταμείβονται με την ικανοποίηση της συμβολής σε έναν πράσινο πλανήτη. Οι εταιρείες που συμμετέχουν, λαμβάνουν επίσημο πιστοποιητικό για τα απορρίμματα που συνέλεξαν και πλούσιο υλικό για εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία.

    Zero Hero – “Waste Psychology”  & “A Wasted Life” Workshops

    Δύο βιωματικά σεμινάρια, διαδικτυακά ή διά ζώσης, για τις εταιρείες και τους οργανισμούς που θέλουν να ενισχύσουν την οικολογική συνείδηση των εργαζομένων τους. Η «ψυχολογία του απορρίμματος» είναι μια πρωτοποριακή παγκοσμίως έννοια, η οποία συνδέει την επιστήμη της νευροψυχολογίας με τις συμπεριφορικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων σε σχέση με το περιβάλλον.  Έχοντας κατανοήσει τους λόγους που ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική στάση στα θέματα περιβάλλοντος, κάνουμε μια συνειδητή επιλογή που θα μειώσει το δικό μας αποτύπωμα και θα εμπνεύσει τους γύρω μας να κάνουν το ίδιο.

    Γίνε κι εσύ ήρωας του περιβάλλοντος,
    κάνοντας το… ΜΗΔΕΝ!

    Zero Hero The Initiative

    www.zerohero.gr