ΑΝΑΚΕΜ: Επιμορφωτική επίσκεψη στη μεγάλη διεθνή έκθεση για θέματα περιβάλλοντος «IFAT Munich»

Επίσκεψη επιμορφωτικού χαρακτήρα στη μεγάλη διεθνή έκθεση «IFAT Munich», πρωτοπόρο σε θέματα περιβάλλοντος και ειδικότερα σε ζητήματα διαχείρισης Ανακύκλωσης και Κυκλικής Οικονομίας, διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ. Σε αυτήν συμμετείχαν είκοσι εκπρόσωποι συνεργαζόμενων με την ΑΝΑΚΕΜ Μονάδων Ανακύκλωσης Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.) από όλη τη χώρα οι οποίες επέτυχαν υψηλό στόχο ανακύκλωσης για το έτος 2021, ο Πρόεδρος και δύο στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ. Η πρωτοβουλία της ΑΝΑΚΕΜ εντάσσεται στη διαρκή προσπάθειά της για ανάπτυξη και υποστήριξη της εναλλακτικής διαχείρισης των Α.Ε.Κ.Κ. στη χώρα μας, καθώς και στην ενίσχυση του εκπαιδευτικού της ρόλου ώστε να συνδράμει τις επιχειρήσεις να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν τις νέες τεχνολογίες στον τομέα αυτόν. Ανάμεσα στους εκθέτες της «IFAT Munich» υπήρχαν σημαντικές και καινοτόμες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε προϊόντα και εφαρμογές τεχνολογίας περιβάλλοντος, καθώς επίσης και πληθώρα πανεπιστήμιων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Δόθηκε, έτσι, η δυνατότητα στους εκπροσώπους των Μονάδων Ανακύκλωσης και τα στελέχη της ΑΝΑΚΕΜ να γνωρίσουν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες ως προς της διαχείριση των  ΑΕΚΚ. 

Κατά την πρώτη ημέρα της Έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε ξανά μετά δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας στο διάστημα από τις 30 Μαΐου έως 3 Ιουνίου, στο εκθεσιακό κέντρο «MESSE MUNCHEN EXPO CENTER», πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε εταιρίες προμήθειας κατάλληλου εξοπλισμού επεξεργασίας ΑΕΚΚ, όπως μηχανήματα θραύσης και διαλογής, καθώς και τεχνολογίες διαλογής με υπερσύγχρονα μέσα «αναγνώρισης» υλικών. 

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε επισκέψεις σε εκθέτες μηχανημάτων καθώς και γνωριμία με μεθόδους μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία μονάδων ανακύκλωσης, όπως συστήματα καταστολής σκόνης, οσμών κ.λπ. Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ κ. Ηλίας Δημητριάδης πραγματοποίησε συναντήσεις και παραβρέθηκε στο forum της Διεθνούς Ένωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ISWA), συζητώντας θέματα σχετικά με τη διαχείριση των Α.Ε.Κ.Κ. και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ISWA κ. Carlos Silva Fihlo και τον Γενικό Διευθυντή κ. Marc Tijhuis. Επίσης ανέπτυξε τα θέματα διαχείρισης των Α.Ε.Κ.Κ. στην χώρα μας σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς, όπως την European Quality Association for Recycling e.V. και την Austrian Construction Materials Recycling Association όπου και συμφωνήθηκε να διοργανωθούν και να πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών προς τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών ανακύκλωσης και διάθεσης δευτερογενών προϊόντων.

Στο πλαίσιο της Έκθεσης έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους διεθνών φορέων όπως τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιριών Διαχείρισης Στερεών και Υγρών Αποβλήτων Βραζιλίας κ. Luiz Conzaga Alves Pereira, καθώς επίσης και με εκπροσώπους φορέων από την Ελλάδα, όπως ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος, οι Δήμαρχοι Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, Θηβαίων κ. Γιώργος Αναστασίου και Χερσονήσου κ. Γιάννης Σέγκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Νικόλαος Χιωτάκης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Γεράνης και μέλη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που επίσης επισκέφθηκαν την Έκθεση.