Υπεύθυνοι Ηγέτες & Κοινωνία

Μια σειρά από συνεργατικές δράσεις για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στο σύγχρονο επιχειρείν ανέλαβαν να υλοποιήσουν από κοινού, το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Δίκτυο ΕΚΕ) και η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 με θέμα: «Υπεύθυνοι Ηγέτες & Κοινωνία – Κρίσιμες σχέσεις εμπιστοσύνης και προοπτικής».

Kατά τη διάρκεια της Ημερίδας υπεγράφη από τους Προέδρους των δύο Οργανισμών μνημόνιο συνεργασίας που επισφραγίζει τη βούληση των δύο φορέων να συμπράξουν στη προσπάθεια ενίσχυσης των πρωτοβουλιών ΕΚΕ στις επιχειρήσεις και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε η ΕΑΣΕ στα μέλη της – ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα, 74% των CEOs δήλωσαν ότι οι εταιρίες που διοικούν έχουν ενσωματώσει την ΕΚΕ στις αρχές και πρακτικές τους ενώ ποσοστό 64% ανέφεραν ότι υλοποιούν σχετικά προγράμματα δράσης. Πιο συγκεκριμένα, τα πέντε τελευταία χρόνια σχεδόν τα 2/3 των εταιριών έχουν δραστηριοποιηθεί σε ενέργειες ΕΚΕ που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και ποσοστό 47,7% έχει συνεργαστεί με ΜΚΟ και εθελοντικές οργανώσεις, ενώ δράσεις εταιρικού εθελοντισμού για τους υπαλλήλους τους έχουν αναπτύξει σχεδόν οι μισές (48,5%)

Επιπλέον, αν και το 56,6% των ερωτηθέντων εμφανίζονται αρκετά έως πολύ ικανοποιημένοι από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εταιρίας τους σε θέματα ΕΚΕ, ποσοστό 92,4% πιστεύει ότι το έργο αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τους CEOs, μεγαλύτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί, με σειρά προτεραιότητας, α) στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, β) σε θέματα εξοικονόμησης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γ) στην κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και δ) στην υγεία, την περίθαλψη και την κοινωνική πρόνοια.

Την προσωπική δέσμευση των μελών της ΕΑΣΕ στις αρχές και στα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης καταδεικνύει το γεγονός ότι το 64,3% των ερωτηθέντων CEOs συμμετέχουν προσωπικά από πολύ έως αρκετά ενεργά στην καθοδήγηση για την υλοποίηση της στρατηγικής ΕΚΕ στις εταιρίες που διοικούν, καθώς πιστεύουν ότι η δέσμευση των εταιριών τους σε τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλει :

α) στην αύξηση της ικανοποίησης και της δέσμευσης των εργαζομένων,

β) στη βελτίωση της εικόνας και της φήμης της επιχείρησης,

γ) στην αύξηση της ικανοποίησης των πελατών και στην επέκταση της αγοραστικής προτίμησης καθώς και

δ) στη βελτίωση των σχέσεων με τους stakeholders συνολικά.

Ο κ. Νικήτας Κωνσταντέλλος Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΑΣΕ δήλωσε:

Ως Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) πιστεύουμε ότι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης επιχειρηματικής πρακτικής που πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να διευρυνθεί και να επεκταθεί μέσα στην κρίση. Για τον λόγο αυτόν, η ΕΑΣΕ ενισχύει διαρκώς τις πρωτοβουλίες εκείνες που στοχεύουν στην εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων ΕΚΕ και, ταυτόχρονα, παροτρύνει και βοηθά τα μέλη της να εφαρμόζουν στις εταιρίες τους τις σύγχρονες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και προγράμματα ΕΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύμπραξή μας με το Ελληνικό Δίκτυο για την ΕΚΕ, η οποία ως στόχο έχει να ενισχύσει την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη των CEOs σε θέματα ΕΚΕ μέσα από κοινά προγράμματα, πρωτοβουλίες και δράσεις“.

Ο κα. Μαρία Αλεξίου Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ τόνισε :

Η ένωση όλων των υγειών δυνάμεων της αγοράς με σκοπό τη δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών εδραίωσης και βελτίωσης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τις επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.
Η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας συνεργασίας με την Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η συνεργασία αυτή θα προσφέρει πολλά αμοιβαία οφέλη, ιδιαίτερα στην ανάδειξη και ευρύτερη διάδοση καλών πρακτικών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και προτύπων υπεύθυνης ηγεσίας και επιχειρηματικής  συμπεριφοράς.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ