Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή νέας σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο Ηράκλειο Κρήτης

Υπογράφηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου, η σύμβαση για την κατασκευή μιας νέας μονάδας διαχείρισης αποβλήτων, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Η μονάδα έχει συνολικό προϋπολογισμό κατασκευής 31,2 εκατ. ευρώ.

Είναι η 15η κατά σειρά μονάδα διαχείρισης αποβλήτων που κατασκευάζεται στη χώρα, ενώ άλλες 6 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.

Στο νέο έργο περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) που λειτουργεί στο Ηράκλειο αξιοποιώντας το σύνολο των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υποδομών, με στόχο:

α) την εκτεταμένη ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.

β) τη μείωση του υπολείμματος που οδηγείται στο ΧΥΤΑ.

γ) την παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου πιστοποιημένων χαρακτηριστικών που μπορεί να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Η μονάδα διαχείρισης αποβλήτων του Ηρακλείου θα έχει ονομαστική ετήσια δυναμικότητα 59.200 t/έτος υπολειμματικών αστικών στερεών αποβλήτων. Είναι χωροθετημένη σε βιομηχανική ζώνη, θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο δημιουργίας ενός πάρκου κυκλικής οικονομίας, ενώ μέρος της ενέργειας θα παράγεται και θα χρησιμοποιείται για την κάλυψη των αναγκών της βιομηχανικής περιοχής.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) κ. Ζαχάρης Καλογεράκης, Δήμαρχοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κρήτης κ.α.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σήμερα, κάνουμε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της μεγαλύτερης υποδομής διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη. Το νησί της Κρήτης βαδίζει σταθερά στη νέα εποχή της διαχείρισης απορριμμάτων και της κυκλικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, με ετήσια δυναμικότητα 59.200 t/έτος, που θα πετύχει ανακύκλωση περίπου 12% και θα συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού ταφής κάτω από 10% των συνολικών παραγόμενων αποβλήτων. Πρόσφατα, μάλιστα, το ΥΠΕΝ εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 600 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, με σχέδιο και όραμα, συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τις υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία της μεγαλύτερης υποδομής διαχείρισης αποβλήτων στην Κρήτη αποτελεί σταθμό στη διαχείριση των αποβλήτων στο νησί. Με τη μονάδα αυτή η Κρήτη οδεύει γρήγορα στη σύγχρονη εποχή της κυκλικής οικονομίας που θα έχει θετική επίδραση στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Ευχαριστούμε την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση για τη συνεργασία που έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι σημαντική και αναγνωρίζεται από όλους η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στη χώρα την τελευταία τριετία. Παραλάβαμε πριν τρία χρόνια μόλις 3 μονάδες σε λειτουργία και άλλες 5 σε κατασκευή. Στα τρία χρόνια οι μονάδες σε λειτουργία έχουν γίνει 6, ενώ 15 συνολικά κατασκευάζονται. Αυτό είναι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς, που φυσικά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σύντομα θα έχουμε κι άλλα θετικά νέα, που πιστοποιούν ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στη διαχείρισης των αποβλήτων».