Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»: Για 14η φορά η «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα»

Για 14η χρονιά, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», με τη δυναμική παρουσία των εθελοντών του, διοργάνωσε και φέτος το καλοκαίρι τη δράση «Νύχτα χωρίς Ατυχήματα». Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, στις 10 το βράδυ, στo εστιατόριο-bar ASTERIA PLAGE δίπλα στην παλιά γέφυρα της Χαλκίδας.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη συνεργασία της Τροχαίας Χαλκίδας και του Δήμου Χαλκιδαίων, την υποστήριξη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Χαλκίδας, την ομάδα Διασωστών από τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, της Diageo Hellas AE και της Συμμαχίας για την Ασφάλεια & τον Πολιτισμό στο δρόμο Δρόμοι στο Μέλλον.

Η όμορφη βραδιά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς η ανταπόκριση και η συμμετοχή από οδηγούς και θαμώνες του νυχτερινού κέντρου ήταν εντυπωσιακή, πολλοί μάλιστα ήταν οι γονείς με τα παιδιά τους που περίμεναν υπομονετικά για να λάβουν μέρος στη δράση.  Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση όλων, και κυρίως των νέων σχετικά με τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με την οδήγηση, και να τους ενθαρρύνουν να επιλέξουν τον «Οδηγό της Παρέας» που θα οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στο σπίτι την παρέα του.

Με κεντρικό μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας, πάνω από 500 οδηγοί και θαμώνες ενημερώθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης και περισσότερα από 100 άτομα συμμετείχαν συνολικά, ηλικίας 21-57 ετών, εκ των οποίων 83% άνδρες και 13% γυναίκες. Επίσης από τους συμμετέχοντες μόλις το 8,7% ήταν οδηγοί δικύκλων.

To 95,7%, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος στη δράση βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο που ορίζει ο ΚΟΚ τηρώντας τη δέσμευση τους,  ενώ μόλις το 4,3% βρέθηκαν να το έχουν ξεπεράσει (0,25+).

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί εξ’αυτών όχι απλώς κράτησαν την υπόσχεσή τους, αλλά είχαν εντελώς μηδενικά αποτελέσματα στο φιλικό αλκοτέστ, που σημαίνει ότι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές του Ι.Ο.ΑΣ. να μην καταναλώσουν καθόλου αλκοόλ πριν πιάσουν το τιμόνι. Επίσης σημαντικό ήταν ότι όσοι βρέθηκαν πάνω από το νόμιμο όριο υποσχέθηκαν ότι δεν θα οδηγήσουν οι ίδιοι αλλά κάποιος άλλος από την παρέα τους που δεν είχε καταναλώσει αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της δράσης, οι συμμετέχοντες με ενδιαφέρον συνομίλησαν με τους ανθρώπους και τους εθελοντές του Ι.Ο.ΑΣ. και παρέλαβαν έντυπο ενημερωτικό υλικό αναφορικά με τα θέματα του αλκοόλ και της οδικής ασφάλειας γενικότερα καθώς και αναμνηστικά δώρα.

Για μία ακόμη χρονιά, τα αποτελέσματα της εκδήλωσης είναι ελπιδοφόρα καθώς δείχνουν ότι οι νέοι υιοθετούν πιο υγιείς και υπεύθυνες συμπεριφορές στο τιμόνι, από ό,τι οι προηγούμενες γενιές, όπως το να μην πιούν εάν πρόκειται να οδηγήσουν ή να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν το όχημά τους στην έξοδό τους για διασκέδαση, επιλέγοντας άλλους τρόπους μετακίνησης.

Η Πρόεδρος του Ινστιτούτου η οποία παρέστη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δυναμική παρουσία των εθελοντών του Ινστιτούτου και την εποικοδομητική συνεργασία με όλους του φορείς και Οργανισμούς που συνέβαλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της δράσης. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, Ταξίαρχο κ. Αθανάσιο Γερογιάκομο, τον κ. Αλέξανδρο Μάρκου, Πρόεδρο των Αστυνομικών της Εύβοιας, τον κ. Αριστείδη Καψιώχα, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Εύβοιας καθώς και τους εκπρόσωπους των συμμετεχόντων φορέων και Οργανισμών της κοινωνίας της Χαλκίδας.

Από το Ινστιτούτο Οδικής Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ευχαριστούμε θερμά όλους τους φορείς που μας στήριξαν τη δράση, τον επιχειρηματία κ. Άγγελο Μιχελή για τη φιλοξενία στο χώρο του Asteria Plage, τις εταιρείες Foodrinco SA και Flax, με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους, που προσέφεραν ως αναμνηστικά δώρα για τους συμμετέχοντες.

Επισημαίνεται πως φέτος, οι εθελοντές του Ινστιτούτου που παραβρέθηκαν στη Νύχτα χωρίς Ατυχήματα στη Χαλκίδα, είχαν την  ευκαιρία, πριν την έναρξη της εκδήλωσης, να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για το παλιρροϊκό φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Χαράλαμπος Σφέτσας, τ. Διοικητής της Τουριστικής Αστυνομίας Ευβοίας, επίσης εθελοντής του Ινστιτούτου, κάτω από την εμβληματική παλιά γέφυρα της Χαλκίδας.