«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Δίπλα σε κάθε παιδί που βιώνει bullying

    Με αφορμή το περιστατικό άγριας παρενόχλησης, βίας και απειλών κατά μαθητή στον Πύργο Ηλείας, και τον βομβαρδισμό περιστατικών Bullying που καλύπτει καθημερινά η δημοσιογραφική επικαιρότητα, ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στέκεται ενεργά και διαχρονικά στο πλευρό κάθε παιδιού σε κίνδυνο και με ανάγκη υποστήριξης.

    Παρά τη διακοπή της σχολικής καθημερινότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η ειδησεογραφία ανέδειξε περιστατικά άγριου Bullying, απέναντι σε παιδιά που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Η Εθνική Γραμμή του Οργανισμού για τα Παιδιά SOS 1056 και το CHAT 1056 κατακλύστηκαν από κλήσεις παιδιών, αλλά και των γονιών τους που είτε ήθελαν να δηλώσουν την δική τους εμπειρία είτε να μοιραστούν την ανησυχία τους για ένα φαινόμενο το οποίο «χτυπάει την πόρτα» του σπιτιού, του σχολείου και του διαδικτύου.

    Οι αυτοκτονίες παιδιών λόγω επίμονου bullying, οι εισαγωγές τους στα νοσοκομεία μετά από επιθέσεις ως κορύφωση του εκφοβισμού που βίωναν από συμμαθητές τους και η ταραγμένη καθημερινότητα τους, οδηγούν πολλές φορές τα παιδιά σε αποχή από το σχολείο, σωματοποίηση του φόβου τους, ακόμη και σε αυτοτραυματισμό. Η αυξητική τάση αυτών των περιστατικών, δείχνει την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία όχι μόνο της ψυχικής υγείας αλλά και της σωματικής ακεραιότητας των παιδιών.

    Ας μιλήσουν όμως, καλύτερα, οι αριθμοί:

    Στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 για το Α’ Εξάμηνο του 2022:

    • Αύξηση 149,02%στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν στήριξη για θέματα εκφοβισμού
    • Αύξηση 13,67%στις κλήσεις και στα μηνύματα των παιδιών που ζητούσαν βοήθεια σχετικά με την συμπεριφορά των συμμαθητών τους
    • Αύξηση 3,39%στις κλήσεις των παιδιών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα στο διαδίκτυο

    Μόλις τους πρώτους έξι μήνες του 2022, 502 παιδιά ένιωσαν ότι απειλούνται από άλλα παιδιά είτε στο σχολείο είτε στο διαδίκτυο.

    Ταυτόχρονα, η ίδια η σχολική κοινότητα ζήτησε την βοήθεια του Οργανισμού για διαχείριση περιστατικών εκφοβισμού εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

    Συγκεκριμένα:

    • Υλοποιήθηκαν προγράμματα πρόληψης με συμμετέχοντες και συμμετέχουσες 10891 μαθητέςκαι μαθήτριες (Αύξηση 346,17% σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2021)
    • Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε 2.805 εκπαιδευτικούς(Αύξηση 377,85% σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2021)
    • Υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα σε 1.160 γονείς και κηδεμόνες,(Αύξηση 62,46% σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2021)

    Η σημαντική αύξηση σε όλες τις κατηγορίες αποτελεί αδιάψευστο στοιχείο ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και έντονο και επηρεάζει τις ζωές και την καθημερινότητα των παιδιών μας.

    Η έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Focus Bari, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έδειξε ότι:

    • 6 στους 10 Έλληνεςδηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους
    • Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν
    • Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθειαγια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η  τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)
    • Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού
    • Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού

    «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας, για τέταρτη συνεχή χρονιά, την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Εκφοβισμού και όντας σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας, φορείς και οργανώσεις άλλων κρατών μελών αναδεικνύει το ζήτημα στην πραγματική, ευρωπαϊκή του διάσταση. Το bullying αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας, που απαιτεί και κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης. Το βασικό συμπέρασμα είναι η ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα στις κοινωνίες και να προσεγγιστούν τόσο οι εθνικοί όσο και οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί παράγοντες σε μια προσπάθεια προώθησης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ολοένα αυξανόμενου φαινομένου του εκφοβισμού.

    Επίσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο «Εθνικό Κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό» χάρη στις δράσεις και υπηρεσίες του πανελλαδικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας αλλά και μέσα από το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network) υλοποιεί την ετήσια πανελλαδική εκστρατεία με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying.