ERGO.Academy και Mastercard: Δέσμη πρωτοβουλιών για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό των νέων

 Τη συνεργασία τους σε μία δέσμη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των νέων ανακοινώνουν ο Μη Κυβερνητικός Οργανισμός ERGO.Academy και η Mastercard. Βασικό στόχο και κύριο άξονα της συνεργασίας, με πρωταρχικούς αποδέκτες τους έφηβους στην ιδιαίτερη αναπτυξιακή ηλικία των 15-18 ετών και τις οικογένειές τους, αποτελεί η παροχή στους πολίτες του αύριο των απαραίτητων γνώσεων, δεξιοτήτων και εφοδίων ώστε να καταστούν οικονομικά υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι.

Σε μια εποχή που το χρηματοοικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον καθίσταται διαρκώς πιο περίπλοκο, με νέες χρηματοοικονομικές έννοιες, όπως αυτή των ψηφιακών νομισμάτων, να αναδύονται και άλλες, όπως εκείνη του πληθωρισμού, υπό το φως και των διεθνών εξελίξεων, να ξαναγίνονται επίκαιρες, όροι όπως «προϋπολογισμός», «έξυπνη κατανάλωση» και «αξία του χρήματος» αποτελούν τη σύγχρονη «αλφαβήτα» που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός διεθνώς βρίσκεται σε επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από το επιθυμητό και οι πολίτες συχνά καλούνται να λάβουν οικονομικές αποφάσεις χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές τους και τους πιθανούς κινδύνους. Οι συνέπειες είναι πολυεπίπεδες: Σε ατομικό επίπεδο, η έλλειψη βασικών χρηματοοικονομικών γνώσεων και η μη επαρκής εξοικείωση των πολιτών με μια ορθολογιστική προσέγγιση των οικονομικών τους οδηγεί σε συχνά προβλήματα με το χρέος, την αποταμίευση και συνολικά τον οικονομικό τους προγραμματισμό, με αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπική τους ευημερία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, χωρίς οικονομικά εγγραματισμένους και υπεύθυνους πολίτες υπονομεύεται η βιωσιμότητα της οικονομίας συνολικά και η προσπάθεια για ανάκαμψή της.

Έχοντας αναγνωρίσει τις παραπάνω προκλήσεις και με κοινό όραμα τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, ERGO.Academy και Mastercard ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία δέσμη πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία οι σημερινοί νέοι μπορούν να κατακτήσουν τη χρηματοοικονομική τους ευημερία και να πραγματοποιήσουν μια επιτυχημένη μετάβαση στην ενηλικίωση και την αυτονόμηση. Στο επίκεντρο της προσέγγισής τους βρίσκεται η αναγνώριση της συμβολής που μπορεί να έχει η οικογένεια στην επιμόρφωση των εφήβων και, συνεπώς, στην καταπολέμηση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ των παρεμβάσεων θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένου υλικού, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι γονείς για να καλλιεργήσουν τις οικονομικές δεξιότητες των παιδιών τους και να τα βοηθήσουν να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες.

Σχολιάζοντας την έναρξη της συνεργασίας, η Μαρία Λυκίδου, Υπεύθυνη Ανάπτυξης Προγραμμάτων & Επικοινωνίας της ERGO.Academy, ανέφερε: «Με αφετηρία μας την πεποίθηση πως, στο ταξίδι της ζωής, κάθε παιδί και νέος έχει δικαίωμα στην ψυχική ευημερία, την προοπτική και την εξέλιξη, ως ERGO.Academy θεωρούμε τη χρηματοικονομική εκπαίδευση απαραίτητη για την πραγματική ενδυνάμωση και ανάπτυξη των πολιτών του αύριο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, λοιπόν, που, χάρη στην υποστήριξη της Mastercard, είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια που θα προσφέρει στους έφηβους τα απαραίτητα εφόδια για τη διαχείριση των οικονομικών τους, βοηθώντας τους έτσι συνολικότερα να πρετοιμαστούν για τη μετασχολική ζωή τους και  να λαμβάνουν ανεξάρτητες και εποικοδομητικές αποφάσεις για αυτήν».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, προσέθεσε: «Η χρηματοοικονομική επιμόρφωση των πολιτών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για όλους εμάς στη Mastercard. Οι χρηματοοικονομικές δεξιότητες όχι μόνο δίνουν στον καθένα ξεχωριστά τα εφόδια για να βελτιώσει τη ζωή του, αλλά επιπλέον συμβάλλουν σε μια οικονομική ανάπτυξη βιώσιμη και δίκαιη για όλους – στόχος τον οποίο η Mastercard υποστηρίζει παγκοσμίως, έχοντας, μεταξύ των άλλων δεσμευτεί να φέρει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους πιο κοντά στην ψηφιακή οικονομία μέχρι το 2025. Στην ERGO.Academy βρήκαμε έναν συνεργάτη που διαθέτει την επιστημονική γνώση αλλά και την εμπειρία να χτίσει μία δέσμη πραγματικών και ολιστικών παρεμβάσεων, που μπορούν να θέσουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς χρηματοοικονομικά ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να τους βοηθήσουμε σε αυτήν τους την προσπάθεια».