4ο Inclusivity Lounge: Στη διασταύρωση της έμφυλης ισότητας & της βιώσιμης οικονομίας

Την Κυριακή 11/9, το Inclusivity Lounge επέκτεινε για 4η συνεχόμενη χρονιά τη δημόσια συζήτηση γύρω από την έμφυλη ισότητα, αυτή τη φορά στην καρδιά της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μιας από τις σημαντικότερες πλατφόρμες συνάντησης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α στην Αθήνα και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, το Women on Top, μέσω του Inclusivity Lounge, άνοιξε έναν γόνιμο διάλογο γύρω από το σημείο τομής της έμφυλης ισότητας και της κλιματικής αλλαγής, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη βιωσιμότητα, την ενεργειακή μετάβαση και τη συμπεριληπτική οικονομική ανάκαμψη.

16 εκλεκτές ομιλήτριες και εκλεκτοί ομιλητές από όλο τον κόσμο μοιράστηκαν την πολύτιμη οπτική τους από το χώρο της πολιτικής, της έρευνας και των επιχειρήσεων, και ανέλυσαν την επίδραση της κλιματικής κρίσης στις κοινωνικές και έμφυλες ανισότητες, τον ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην οικοδόμηση στρατηγικών αειφορίας, την ένταξη της διάστασης του φύλου στις πολιτικές ανάπτυξης, αλλά και στα ζητήματα ενεργειακής μετάβασης που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Κοινή παραδοχή στο διάλογο του Inclusivity Lounge ήταν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες επηρεάζοντας άμεσα τις γυναίκες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλούς ρόλους και κοινωνικές νόρμες που τις καθιστούν περισσότερο ευάλωτες. Σύμφωνα με την Jessie Catherine Thomson, Head of Delegation για το IFRC, οι γυναίκες επηρεάζονται 14 φορές περισσότερο από τους άντρες κατά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών. Παράλληλα ο Bruce Bekkar, MD-Women’s Health Physician, αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις εγκύους και τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Στη σχέση της εξωτερικής πολιτικής με τη βιωσιμότητα και την έμφυλη ισότητα, η Aubrey Paris, Gender, Climate, and Innovation Policy Advisor, αναφέρθηκε στις βέλτιστες πρακτικές για την ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου, και τόνισε την ανάγκη να δοθούν ευκαιρίες στις ίδιες τις γυναίκες να βρουν λύσεις για την κλιματική αλλαγή, καθώς είναι εκείνες που δημιουργούν και τηρούν περισσότερες συνδέσεις μέσα στην κοινωνία.

Όσον αφορά στην ανάγκη συμμετοχικού σχεδιασμού και στη βιώσιμη συμπερίληψη, ο Κώστας Χατζιδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπογράμμισε πως παρότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά το χρονοδιάγραμμα της ενεργειακής μετάβασης, τόσο η βιωσιμότητα όσο και η έμφυλη ισότητα παραμένουν σημαντικές εθνικές προτεραιότητες. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, ανέφερε πως η ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης θα πρέπει να λάβει περισσότερο υπόψιν της την έμφυλη ισότητα, ενώ η Έφη Λαζαρίδου, Chief Executive Officer & Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., Νέα Γεωργία – Νέα Γενιά, ανέφερε πως αν δίνονταν στις γυναίκες όσα εφόδια και εργαλεία δίνονται στους άντρες, θα παρατηρούνταν αύξηση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 30%.

Τέλος, η Σπυριδούλα Μαλτέζου, Environmental Auditor, υποστήριξε πως θεμελιώδης αρχή για τη βιώσιμη συμπερίληψη είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες, να λαμβάνονται υπόψιν οι γυναίκες στη λήψη αποφάσεων και να κατανοηθούν σε βάθος οι ανάγκες τους, ενώ η Φένια Σούρλα, Co-founder & COO στη Dataphoria συμπλήρωσε πως έρχονται νομοθεσίες από την ΕΕ που θέτουν νέα όρια, καθώς επίσης το ESG θα θέσει αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια που θα βοηθήσουν τις γυναίκες.