Οινούσσες: Εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερού

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας του FINISH «Το Νερό είναι στα Χέρια μας», οι κάτοικοι των Οινουσσών απέδειξαν πως μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

Το πανέμορφο νησί των Οινουσσών ήταν ο δεύτερος σταθμός της δράσης «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», που στόχο έχει την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε περιοχές με περιορισμένους υδατικούς πόρους. Το FINISH, σε συνεργασία με το Global Water PartnershipMediterranean (GWPMed), επισκέφθηκαν το νησί, προσέφεραν συσκευές εξοικονόμησης νερού σε όλα τα νοικοκυριά, όλα τα τουριστικά καταλύματα και την Ακαδημία Ναυτικών Δοκίμων, ενώ ανέλαβαν και την ανακαίνιση των παροχών νερού στο Μαθητικό Οικοτροφείο.

Οι κάτοικοι του νησιού, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και ευαισθητοποιήθηκαν για την υιοθέτηση νέων συνηθειών, βάζοντας στόχο την εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους.

Έναν χρόνο μετά (Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022), με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε. Οι κάτοικοι των Οινουσσών εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερό προς όφελος του νησιού και απέδειξαν πως οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επιφέρουν μία μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Ο Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος των Οινουσσών, δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιτυχία του προγράμματος: «Τα αποτελέσματα της εκστρατείας «Το νερό είναι στα χέρια μας» μας γέμισαν ξεχωριστή χαρά και βαθιά ικανοποίηση. Με τη συνεργασία του FINISH και του GWPMed, το νησί μας, οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες και ο Δήμος μας πετύχαμε να υπερβούμε έναν φιλόδοξο στόχο, να εξοικονομήσουμε μέσα σε ένα έτος 1,28 εκατ. λίτρα νερού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες στην κατανάλωση νερού και να στηρίξουμε ευοίωνες προοπτικές για τον πλανήτη μας. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς για την συνδρομή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία».

Ζούμε σε μία εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται καθημερινά στις ζωές όλων μας. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται να είμαστε παραπάνω από ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το Νερό. Το FINISH και το Global Water Partnership Mediterranean (GWPMed) ξεκίνησαν το 2020 την πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ με στόχο να υποστηρίξουν περιοχές της Ελλάδας με περιορισμένους υδατικούς πόρους να εξοικονομήσουν νερό.

Τα αποτελέσματα των δύο πρώτων προορισμών, του Άη Στράτη και των Οινουσσών, αναδεικνύουν την αξία πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την προθυμία των τοπικών κοινωνιών να υιοθετήσουν νέες συνήθειες για την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση των ζωτικών φυσικών πόρων.

Το 2022, η πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, με τρίτο προορισμό την Ηρωική νήσο των Ψαρών και στόχο εξοικονόμησης τα 1.500.000 λίτρα νερού σε διάστημα ενός έτους!

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.