UNESCO – Όμιλος Expedia: Διακριμένες Ελληνικές Ενώσεις Ξενοδόχων προσυπέγραψαν την Διακήρυξη Βιώσιμου Τουρισμού

Η UNESCO και ο όμιλος Expedia ανακοίνωσαν πως δύο διακριμένες Ελληνικές Ενώσεις Ξενοδόχων, η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και ο Σύλλογος Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» στην Σαντορίνη,  προσυπέγραψαν πρόσφατα την Διακήρυξη Βιώσιμου Τουρισμού της UNESCO «Sustainable Travel Pledge». H διακήρυξη αυτή στοχεύει στην προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, στην ανθεκτικότητα των τοπικών κοινοτήτων και στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης υποστηρίζει τοπικά «την συλλογική δράση παροχής βοήθειας των κατοίκων του νησιού που βρίσκονται σε ανάγκη». Παράλληλα, ο Σύλλογος Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» υποστηρίζει την ευημερία των κατοίκων ενθαρρύνοντας την τοπική απασχόληση, τη χρήση τοπικών προμηθευτών και την εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον του νησιού εργασία, στοχεύοντας στο μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 

Ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, δήλωσε σχετικά: «Η προώθηση του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού στη Σαντορίνη και η δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και αναβαθμισμένου επιπέδου βιώσιμων πρακτικών, βρίσκονται στην καρδιά της τοπικής φιλοξενίας. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στην συλλογική προσπάθεια της UNESCO, συμβάλλοντας στη διατήρηση και την προστασία του περιβάλλοντος και επιτυγχάνοντας στη δέσμευσή μας για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και τη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού κλάδου για τη Σαντορίνη».

Ο κ. Γιώργος Δαμίγος, Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα»  ανέφερε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία και θέλουμε να ευχαριστήσουμε  την UNESCO και τον όμιλο Expedia που το κατέστησαν εφικτό. Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τα μέλη του θα εργαστεί μετατρέποντας την πρωτοβουλία σε συγκεκριμένες δράσεις και μετατροπές. Ο πλανήτης μας χρειάζεται μια συντονισμένη αλλαγή στάσης και πρακτικών προς τη βιωσιμότητα και είμαστε δεσμευμένοι προς αυτή την κατεύθυνση». 

Οι καταναλωτές συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τα ταξίδια σε τοπικά περιβάλλοντα, οικονομίες και άτομα. Μια πρόσφατη έρευνα του ομίλου Expedia αποκάλυψε ότι το 90% των καταναλωτών αναζητούν βιώσιμες επιλογές κατά την κράτηση, όμως μας λέει επίσης ότι περίπου το 70% των ταξιδιωτών αναφέρουν ότι αισθάνονται μπερδεμένοι από την πληθώρα πληροφοριών σε σχέση με τα βιώσιμα ταξίδια. Ο συλλογικός μας ρόλος είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να ενεργούν πιο βιώσιμα με καλύτερη πληροφόρηση και οικολογικές ταξιδιωτικές επιλογές.

Η κ. Aditi Mohapatra, Αντιπρόεδρος Βιωσιμότητας, Ενσωμάτωσης & Διαφορετικότητας του ομίλου Expedia, τόνισε: «Στον όμιλο Expedia, εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν πιο «ανοιχτό κόσμο» για όλους τους ταξιδιώτες. Με την προσθήκη των Ελληνικών Ξενοδοχειακών Ενώσεων, η διακήρυξη της UNESCO αγγίζει πλέον κάθε σημείο του πλανήτη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που καλωσορίζουμε τόσο την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης όσο και τον Σύλλογο Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» σε αυτή την ταξιδιωτική δέσμευση και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι οι τοπικοί ξενοδόχοι και ταξιδιωτικοί πάροχοι θα δημιουργήσουν ένα βιώσιμο τουριστικό κλάδο σε ολόκληρη τη Σαντορίνη».

Από τη παρουσίαση της  το 2019, η διακήρυξη της UNESCO έχει επεκταθεί με την προσθήκη μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και ανεξάρτητων ξενοδοχείων, και τη δέσμευσή τους για συγκεκριμένες, διαφανείς και εφικτές δράσεις. Τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν υποστηρίζουν τη μείωση και την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων και προωθούν τη βιώσιμη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν το πιστοποιητικό «We signed the UNESCO Sustainable Travel Pledge», ανανεώνουν τη δέσμευσή τους και αναφέρουν την πρόοδό τους σε ετήσια βάση. Λαμβάνουν επίσης αυξημένη προβολή με ένα ειδικό σήμα στις ιστοσελίδες κρατήσεων ταξιδίων του ομίλου Expedia.

Ο κ. Ernesto Ottone, Βοηθός Γενικός Διευθυντής της UNESCO για τον Πολιτισμό, δήλωσε σχετικά: «Η διακήρυξη της UNESCO παρέχει ένα πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων για τη βελτίωση των μέσων διαβίωσης και χαράζει μία πορεία προς ένα βιωσιμότερο μέλλον για τον τουρισμό. Η δέσμευση από την Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης και τον Σύλλογο Μικρών Τοπικών Ξενοδόχων «Ατλαντίδα» αναδεικνύει ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά συνεργαζόμενοι στενά με τις τοπικές κοινότητες. Προτρέπουμε λοιπόν και άλλες ενώσεις να προσυπογράψουν τη διακήρυξη και να δεσμευτούν για πρόοδο γύρω από αυτές τις βασικές προτεραιότητες για τον αειφόρο τουρισμό».

Η σχετική διακήρυξη της UNESCO είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες του ομίλου Expedia και στον παγκόσμιο ιστότοπο της UNESCO.