Prodexpo: Βιώσιμη αρχιτεκτονική και βιώσιμα κτίρια στο πλαίσιο του EU taxonomy

    Η βιώσιμη αρχιτεκτονική και τα εργαλεία για βιώσιμα ακίνητα στο πλαίσιο του EU Taxonomy τέθηκαν στο επίκεντρο της 23ης Prodexpo που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

    “Πρέπει οι κατασκευαστές να εφαρμόσουν το EU taxonomy και αυτό να συνοδεύεται με reports” ανέφερε ο κ. Kay Killmann, Managing Director, GBCI Europe ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο του LEAD, καθώς επίσης και στην ανάγκη συνεργασιών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    “Υπάρχει απαίτηση ευθυγράμμισης με το LEAD και το Taxonomy” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε την ύπαρξη εργαλείων για την μέτρηση της επίδοσης κάθε ακινήτου έτσι ώστε ο κάθε επενδυτής να καταφέρει να φτάσει στο στόχο του.

    “Έχουμε να αντιμετωπίσουμε άλλο ένα επίπεδο περιπλοκότητας”, ανέφερε η κα Ειρήνη Γάλλου, Senior Partner, Head of Specialist Modeling Group, Foster + Partners. “Πρέπει να δούμε πώς θα μπορέσουμε σε αυτό το ‘ναρκοπέδιο’ της βιωσιμότητας να επιτύχουμε την μακροβιότητα και την ανθεκτικότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Και επεσήμανε ότι: Πρέπει να κοιτάζουμε όλα τα δεδομένα προκειμένου να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις. “Το ταξίδι για μηδενικό άνθρακα πρέπει να ξεκινάει από την επιλογή του τόπου κατασκευής” και επεσήμανε ότι”σε περίοδο κρίσης δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη”.

    Όπως επεσήμανε απ’ την πλευρά του ο κ. Max Maywald, Analyst Real Estate, GRESB “το βασικό βήμα είναι να συγκεντρώσουμε δεδομένα, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές”. “Είναι πολύ σημαντικό οι developers να λαμβάνουν υπόψη τους τον κύκλο ζωής των κτιρίων”, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων για την πλήρη απανθρακοποίηση.

    “Το 95% του stock των κτιρίων στην Ελλάδα είναι παλαιωμένα και πολλά εξ αυτών άχρηστα”, δήλωσε ο κ. Ερρίκος Αρώνης, CEO, Hellenic Properties. Ενώ, τόνισε ότι ακόμα και στο μικρό μέγεθος κτιρίων υπάρχει αγορά και κοινό που θα αναγνωρίσει την τελική αξία του ακινήτου, που πολύς κόσμος έχει ξοδέψει πολύ χρόνο και ενέργεια για την τελική μορφή του.

    “Ο ρόλος της αρχιτεκτονικής ομάδας στο σύνολο είναι τελείως διαφοροποιημένος από ότι ήταν στο παρελθόν” ανέφερε ο κ. Νίκος Γκόνης, Technical & Sustainability Manager, PRODEA Investments. Ενώ αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική λύση του κτιρίου “The way” που βρίσκεται υπό κατασκευή. Επιπλέον, έκανε λόγο για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας σε πράσινα ακίνητα όπου μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει στο μισό δισεκατομμύριο.

    Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, Managing Director, DCarbon.

    Grand Sponsors
    Dimand, Noval Property, Prodea Investments, Ten Brinke

    Sponsors
    American Appraisal (Hellas) Limited, ANICON, Arbitrage, Athens Economics, Danos, doValue, Grivalia Hospitality, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, Hellenic Properties, IWG, Koutalidis Law Firm, Lamda Development, Makt, Premia Properties, PwC, QRES, REDS, Solum – Primeyield, Trastor, Vantage Towers

    Supporters
    AECOM, Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Bank Properties, Bernitsas, Cerved, DCarbon, Deloitte, Cushman & Wakefield – Proprius, Design Ambassador, Elvial, Everty, GEK Terna, Geoaxis, Εθνική Τράπεζα, NAIRealAct, Orizor, Pointers Property Services, Pepper|advantage, PotamitisVekris, Revithis & Partners, Savills, spitogatos,TradeEstates, Χρυσή Ευκαιρία, Zepos & Yannopoulos, zoia

    Endorsed by
    Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής, Greek Real Estate Forum, INZEB, ΠΟΜΙΔΑ, RICS, ΣΕΑΑΚ, Σύλλογος Εκτιμητών Ελλάδος, Urban Land Institute, UIPI

    Hospitality Sponsor
    The Modernist

    Stage furnishing by
    mockup