Σ. Παπαλάμπρου, ABO WIND: Η επέκταση των ΑΠΕ η μόνη βιώσιμη λύση για το ενεργειακό κόστος

Ο επικεφαλής της θυγατρικής της ABO Wind στην Ελλάδα, κ. Σπυρίδων Παπαλάμπρου, συμμετείχε στο Renewable Storage Forum, το οποίο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21-22 Οκτωβρίου 2022 με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης». Το συνέδριο διοργάνωσε το energypress.gr και σε αυτό συμμετείχαν  διακεκριμένοι ομιλητές από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ενώ τις εργασίες του χαιρέτισαν με ομιλίες τους ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Σ. Παπαλάμπρου συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Ο πράσινος επενδυτικός «Ελλάδα» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ξένων κολοσσών – Χρηματοδοτικά σχήμα – Υπάρχει θέση και ρόλος για τους μικρούς εγχώριους επενδυτές;». Στο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο σύμβουλος του ΥΠΕΝ, κ. Γιώργος Αλιάγας, συμμετείχαν επίσης ο κ. Νάσος Πλαϊνός, Country Manager Longi σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Χρήστος Χρονόπουλος, Head of Project Development της JUWI Hellas, ο κ. Θεόδωρος Κιακίδης, Founding Partner της New Energy Partners (ΝΕΡ) και ο κ. Νικόλαος Καββαδίας, Διευθυντής Βιομηχανικών Ελέγχων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της ΤÜV AUSTRIA Hellas. 

Αρχικά ο κ. Παπαλάμπρου τόνισε πως η ABO Wind, από το 2017 που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, «έχει φτάσει να διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ύψους 1GW», ενώ τα προσεχή χρονιά στόχος είναι τα 2GW. Όπως είπε «για την επόμενη τετραετία έχουμε σχεδιάσει ένα pipeline έργων ύψους 500 εκ. ευρώ, με την ανάπτυξη νέας ισχύος που ξεπερνά τα 500MW».

Αναφορικά με τα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας ο επικεφαλής της θυγατρικής της ABO Wind στην Ελλάδα δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια το πλαίσιο για έργα ΑΠΕ στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει τη σημασία μεγαλύτερης προόδου στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η αποθήκευση είναι απολύτως κρίσιμη. Χωρίς αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της πλήρους απανθρακοποίησης των ενεργειακών μας συστημάτων. Θα πρέπει να μπορούμε να αποθηκεύουμε επαρκείς ποσότητες ενέργειας για τις ώρες και τις ημέρες που η δυναμικότητα των ΑΠΕ πέφτει ώστε να μην εξαρτόμαστε από μονάδες ορυκτών καυσίμων.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κ. Παπαλάμπρου στάθηκε στις αντιδράσεις που συναντούν ενίοτε τα έργα ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες και στο ρόλο που παίζει σε αυτές οι ελλιπής πληροφόρηση αλλά και η διαφάνεια. Όπως ανάφερε, «είναι απολύτως κρίσιμο να τεθεί έγκαιρα το πλαίσιο της διαβούλευσης, με τις απαραίτητες εγγυήσεις διαφάνειας ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα και χωρίς αποκλεισμούς», ενώ συνέχισε λέγοντας πως για να κερδίσουν οι επενδυτές την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει «πριν την εκκίνηση του έργου η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί εξαντλητικά για τη σκοπιμότητα, τις περιβαλλοντικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, θέσεις εργασίας και άλλα ανταποδοτικά οφέλη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής της θυγατρικής της ABO Wind στην Ελλάδα σημείωσε πως «η επέκταση των ΑΠΕ και η υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων είναι η μόνη βιώσιμη λύση για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους μεσοπρόθεσμα», ενώ συνέχισε τονίζοντας πως «είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε άμεσες παρεμβάσεις που μπορούν να έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών, όπως περισσότερες Μακροχρόνιες Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs)».

«Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι το επόμενο success story της καθαρής ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.