Bιώσιμες επενδύσεις: Η επιτάχυνση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τις βιώσιμες επενδύσεις. Η φετινή, δεύτερη διοργάνωση της εμβληματικής αυτής εκδήλωσης της Επιτροπής για τις βιώσιμες επενδύσεις έχει τίτλο «Building Tomorrow» («Χτίζοντας το αύριο») και θα φέρει σε επαφή υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο, επιχειρηματίες, επενδυτές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. 

Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν νέους τρόπους κινητοποίησης χρηματοδότησης για τις βιώσιμες επενδύσεις και θα συζητήσουν τα ενωσιακά και τα διεθνή πρότυπα βιώσιμης χρηματοδότησης. Ακόμη, θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τρόπους επιτάχυνσης της πραγματοποίησης ιδιωτικών επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και με τις ανάγκες κατάρτισης και τις νέες γνώσεις και τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες σε όλους τους τομείς, ώστε να καταστεί δυνατή η πράσινη μετάβαση χωρίς αποκλεισμούς. Η εκδήλωση θα αποτελέσει μια ευκαιρία για επίδειξη παγκόσμιας ενότητας και αποφασιστικότητας όσον αφορά την επίτευξη των συλλογικών στόχων μας για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. 

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία μέσω βίντεο. Στις συζητήσεις θα λάβουν μέρος οι Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι κ. Φρανς Τίμερμανς και κ. Βάλντις Ντομπρόφσκις, καθώς και οι Επίτροποι κ. Πάολο Τζεντιλόνι, κ. Ελίζα Φερέιρα και κ. Μαρέιντ Μαγκίνες. Oμιλίες θα εκφωνήσουν ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτιέρες, ο  Πρωθυπουργός του Καναδά κ. Τζάστιν Τριντό, η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας κ. Τζασίντα Άρντερν και η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Τζάνετ Γέλεν. 

Η πρώτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τις βιώσιμες επενδύσεις πραγματοποιήθηκε το 2021 μετά τη δρομολόγηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία έχει θέσει ως στόχο η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα αποδεσμεύσει επενδύσεις και χρηματοδότηση για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας. Εξάλλου, εν μέσω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το σχέδιο REPowerEU της Επιτροπής έχει ορίσει μια μελλοντική πορεία για την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ενεργειακού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ. 

Ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών και των ομιλητριών και το πρόγραμμα της συνόδου κορυφής είναι διαθέσιμα εδώ. Οι δημοσιογράφοι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση από τον ειδικό ιστότοπο, καθώς και από τις σελίδες της ΓΔ ECFIN στο Facebook και το Twitter. Οι δημοσιογράφοι μπορούν επίσης να συμμετάσχουν δια ζώσης στις Βρυξέλλες και να εγγραφούν επιτόπου.