Enel Green Power: Το πράσινο dna και η δημιουργία αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες

    Από το παραδοσιακό CSR, στο CSV και πλέον στην αναπτυξιακή αειφορία, η Enel Green Power κρύβει μια πράσινη δύναμη στο dna της, όπως ακριβώς δηλώνει και το όνομά της!

    Η Enel Green Power, παγκόσμια ηγέτιδα στον κλάδο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, πορεύεται με αυτή την πράσινη «πυξίδα» σε όλες τις δράσεις της, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (Creating Shared Value). Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προάγει καινοτόμες συνεργασίες, καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους των περιοχών όπου δραστηριοποιείται, ενώ στηρίζει τoν εθνικό στόχο για μετάβαση σε πιο καθαρές και πράσινες μορφές ενέργειας. Το αντικείμενο της εταιρείας είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι ΑΠΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας, τόσο της Ευρώπης όσο και της χώρας. Η Ελλάδα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να διαθέτει σε αφθονία ήλιο και αέρα, στοιχεία της φύσης που υποστηρίζουν τη λειτουργία των έργων ΑΠΕ.

    Ο πρωταθλητής ΑΜΕΑ, Γιώργος Μουχθής και η παραολυμπιονίκης Ναστάζια Πυργιώτη

    Αμοιβαία αξία με τις τοπικές κοινωνίες

    Μόνο στην Ελλάδα, στη διάρκεια των 14 χρόνων λειτουργίας της, η Enel Green Power έχει υλοποιήσει δεκάδες δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών αλλά και συνολικά της χώρας, έχοντας επενδύσει περισσότερο από ένα δισ. ευρώ σε 59 έργα πράσινης μετάβασης (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα). Αναγνώριση της πολυετούς στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αποτελεί η διάκρισή της ως μία από τις «Πιο Βιώσιμες Εταιρείες» στη χώρα.

    Αιολικό έργο “Μοναστήρι Ι”, Νομός Ροδόπης

    Μερικά επιτυχημένα παραδείγματα αυτού του μοντέλου δημιουργίας αμοιβαίας αξίας είναι ενδεικτικά της φιλοσοφίας της Enel Green Power:

    • Αγροδιατροφική επιχειρηματικότητα: Στο φωτοβολταϊκό της πάρκο Βαμβακιές, κοντά στον Πολύμυλο Κοζάνης, η Enel Green Power υλοποιεί το καινοτόμο πολυβραβευμένο πρόγραμμα «Vamvakies: a Social Green Project» σε συνεργασία με τη Wise Greece, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιείται καλλιέργεια αρωματικών φυτών όπως παλιούρι και τσάι του βουνού, εντός του φωτοβολταϊκού πάρκου, από μια ομάδα γυναικών από την ευρύτερη περιοχή του έργου, η οποία έχει εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εφόδια για τις φυτεύσεις. Τα τελικά προϊόντα θα τα εμπορευτεί η ομάδα των παραγωγών και θα αξιοποιήσει τα έσοδα από τις πωλήσεις τους για να αναπτυχθεί επιχειρηματικά, υπογράφοντας ουσιαστικά την πρώτη σειρά αγροτικών προϊόντων από φωτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα. Παράλληλα, μια φορά το μήνα για ένα χρόνο, πραγματοποιούνται σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για όλους τους κατοίκους του Νομού Κοζάνης σε θέματα επιχειρηματικότητας όπως προϊοντική καινοτομία, παραγωγή ανταγωνιστικών τροφίμων κ.λπ. Επίσης, στον Καφηρέα, στη Νότια Εύβοια, στη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων στη χώρα μας, η Enel Green Power υποστήριξε την αναγνώριση του τοπικού μελιού «Κισσούρι» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), υποστηρίζοντας έμπρακτα τους τοπικούς μελισσοκόμους.
    • Δενδροφυτεύσεις: Σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα όπως στον Άσσηρο Θεσσαλονίκης και στη Νότια Εύβοια, η Enel Green Power έχει προβεί σε καθολικές ή υποστηρικτικές δενδροφυτεύσεις, σε πάνω από 730.000 τ.μ. σε συνεργασία με τις Αρχές, με δέντρα και φυτά και έχει μεριμνήσει για το πότισμα και τη φροντίδα τους.
    Γυναίκες επωφελούμενες του βραβευμένου προγράμματος “Vamvakies: a Social Green Project”
    • Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη: Οι αξίες της συμπερίληψης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Η Enel Green Power υπήρξε η πρώτη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα που υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Διαφορετικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η Enel Green Power όρισε το 2022 ως χρονιά Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης, όπου αποκορύφωση των πρωτοβουλιών της αποτελεί η δημιουργία μιας ομάδας με εργαζόμενους της Enel Green Power από 12 διαφορετικές χώρες, στις οποίες η εταιρεία δραστηριοποιείται, και οι οποίοι θα συμμετέχουν στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τον προσεχή Νοέμβριο. Στο ίδιο πλαίσιο, στηρίζει τον αθλητή ΑΜΕΑ επιτραπέζιας αντισφαίρισης Γιώργο Μουχθή, ο οποίος είναι ο πρώτος αθλητής στην ιστορία τις επιτραπέζιας αντισφαίρισης ΑΜΕΑ στην Ελλάδα που προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2022.
    • Αθλητισμός: Η Enel Green Power στηρίζει διαχρονικά αθλητικούς συλλόγους ποδηλασίας, μπάσκετ και άλλων αθλημάτων ευγενούς άμιλλας. Παράλληλα, έχει οργανώσει το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας σε χώρο αιολικών πάρκων στον Καφηρέα το 2021 και έχει υποστηρίξει διοργανώσεις αγώνων όπως ο Ποδηλατικός Αγώνας «Θυσίας» στα Καλάβρυτα, κοντά στο αιολικό πάρκο «Λίθος», ο Ποδηλατικός Γύρος Καρύστου κ.ά.
    • Εκπαίδευση: Από το 2014, υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Energy on the Go», το οποίο ενημερώνει τα παιδιά και τους νέους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κυκλική οικονομία και την καινοτομία. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία λαμβάνει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με 2.500 μαθητές να έχουν ήδη λάβει μέρος. Επίσης, διοργανώνονται συνεχώς εκπαιδευτικές επισκέψεις στα έργα της Enel Green Power σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    H Enel Green Power στηρίζει έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, εφαρμόζοντας το μοντέλο Creating Shared Value (CSV) με δράσεις που δημιουργούν αμοιβαία αξία και μακροπρόθεσμο κοινωνικοοικονομικό αποτύπωμα.

    Εθελοντική δράση προσφοράς 1.000 μερίδων φαγητού σε άστεγους της Αθήνας

    Πράσινη και προς τους εργαζομένους 

    Η Enel Green Power τοποθετεί τον εργαζόμενο και την οικογένειά του στον πυρήνα της και στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει δεκάδες προγράμματα κοινωνικής συμμετοχής τους σε εθελοντικές δράσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια για διάφορα θέματα στηρίζοντας εμπράκτως τη δια βίου μάθηση καθώς επίσης ενισχύει και το work life balance μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου. Αξιοσημείωτη επίσης, είναι η πρωτοβουλία Break The Stigma που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα και η οποία περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας σε μία προσπάθεια να εξαλειφθεί το «στίγμα» του φόβου, εξαιτίας αρνητικών ή άδικων πεποιθήσεων, που αποτελούν απόρροια προκαταλήψεων, στερεοτύπων και διακρίσεων. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει σεμινάρια (Growth Mindset, Mindfulness και Time Management), ασκήσεις, βιωματικά εργαστήρια και ειδικά sessions που προωθούν μία ολιστική προσέγγιση ευεξίας. Επίσης, η πρωτοβουλία «Σχολή Γονέων» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, με σκοπό να βοηθήσει τους εργαζομένους της εταιρείας που είναι γονείς να βελτιώσουν την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή. Σε συνεργασία με το Project Parenting, διοργανώνονται διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γονείς με τα παιδιά τους. Η πρωτοβουλία γνώρισε μεγάλη αποδοχή, με πάνω από 25 εργαζομένους να συμμετέχουν σταθερά και να δηλώνουν πως το πρόγραμμα τους βοηθά σημαντικά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Παράλληλα, στοχεύοντας στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των τμημάτων της εταιρείας και την ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας, η Enel Green Power πραγματοποιεί την πρωτοβουλία One day in another department. Οι εργαζόμενοι περνούν μια ημέρα μαζί με συναδέλφους τους από άλλα τμήματα, κατανοώντας τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και διευρύνοντας την αντίληψή τους για τη συνολική προσπάθεια που απαιτείται ώστε η εταιρεία να πετύχει τους στόχους της.

    «Ο πράσινος χαρακτήρας της Enel Green Power διατρέχει κάθε κύτταρό της. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία της την ωθεί στην εφαρμογή ενός νέου μοντέλου βιωσιμότητας στις περιοχές όπου υλοποιεί τα έργα της, με σκοπό τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας με τις τοπικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι κατεξοχήν εταίροι μας» σημειώνει ο επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, Αριστοτέλης Χαντάβας.